Bær fra egen hage
Søt sommer
Gjør stas på sesongens bær ved å servere dem til dessert, ellers som en godbit på en deilig sommerdag.

Nå på sensommeren er det tid for å høste av hagens grøde.
Har du hagen full av rips eller spannet fullt av blåbær?
Her gir vi deg noen deilige oppskrifter med sommerens søte bær.
Inviter venner på hagefest, eller server en frisk dessert etter søndagsmiddagen.
Syltetøy av rips og bringebær
300 g rips
400 g bringebær
500 g sukker
1 vaniljestang
½ plate gelatin
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha i en gryte sammen med stangen, skylte bær og sukker. Kok opp og skru ned varmen. La det putre i 10 minutter. Skum av om nødvendig. Legg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Du kan eventuelt bruke 1 ss frysepulver, for eksempel Certo. Kok videre i et par minutter. Avkjøl før du heller syltetøyet over i helt rene og lufttette glass. Du bør få rundt 8 dl syltetøy av dette.

Lakris-is med friske bær
4 eggeplommer
75 g sukker
2½ dl kremfløte
250 g mascarpone
1 ss lakrispulver
250 g sommerbær
Salt lakris mot søte bær er himmelsk! Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Stivpisk kremen separat og vend inn i eggedosisen. Vend så inn mascarpone-osten. Du kan fint bruke kremost eller kremfløte (2½ dl) i stedet for mascarpone, men osten gir en annen dybde til smaken. Rør inn lakrispulveret, det får du kjøpt på delikatessebutikker, eller på nettbutikker, som cacas. Hvis du har iskrem-maskin, heller du røren i denne og følger bruksanvisningen. Hvis ikke, ha røren i en form med lokk og sett i fryseren, minst 4 timer. Ta isen ut 15 minutter før servering, for at den ikke skal være så hard. Server med friske sommerbær.
Stikkelsbærmazarin med sjokolade

150 g stikkelsbær
150 g marsipan
150 g sukker
100 g smør
3 egg
60 g mandler
60 g hvetemel
100 g mørk sjokolade
1 boks creme fraiche til servering
Sett ovnen på 180 grader. Skåld mandlene og mal dem til mel. Riv marsipanen og kjør i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, til du har en myk masse. Skjær smøret i terninger og rør inn. Pisk inn ett egg av gangen, så mandelmelet og hvetemelet. Deigen skal være smidig og fast. Sett den i kjøleskapet et par timer. Klyp stilkene av stikkelsbærene. Fordel deigen i små former, for eksempel muffinsformer, og trykk noen stikkelsbær i hver kake. Stek i 20 minutter, eller til kakene er gjennomstekt. Sjekk med en trepinne. Avkjøl kakene helt. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn, og dypp bunnen av hver kake i sjokoladen. La den stivne før servering. Server med litt crèmé fraiche og friske stikkelsbær.
Bringebærmousse med sjokolade
100 g sukker

4 eggeplommer
150 g friske bringebær
2½ dl kremfløte
3 plater gelatin
100 g mørk sjokolade
Legg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Mos bringebærene og ha i en gryte. Varm opp over svak varme og ha gelatinen i. Ta av varmen og rør til gelatinen er løst opp. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Stivpisk kremen separat. Rør bringebærene forsiktig inn i eggedosisen, og vend forsiktig inn kremfløten. Fordel moussen i porsjonsformer og sett kaldt i minst 3 timer. Høvl sjokoladen med en rasp, ostehøvel eller skarp kniv, og strø over moussen før servering.
LES OGSÅ:
Dette krypet stortrives i boligen din
