Gressplen
Slik redder du gressplenen
Med tålmodighet og gjødsel kan en brunsvidd plen reddes.
De fleste hageeieres ønske er en grønn og flott plen, og det viktigste er jevnt vedlikehold.
Men selv da kan resultatet bli helt annerledes enn man hadde tenkt seg.
En brun og skadet plen kan imidlertid reddes.
Rak vekk dødt gress
Liv Opsahl, kommunikasjonssjef i Det norske hageselskap, forteller hvordan en vinterskadd plen kan reddes.
- Det er vanlig at den blir brun, sier hun til Klikk.no.
- Det første du bør gjøre er å rake vekk gammelt, dødt gress med en rive. Eventuelt kan du supplere med en mosefjerner om du har tilgang til det.
Lufte plenen
Det neste du skal gjøre er å lufte plenen.
- Dette gjør du for hånd med et greip som du stikker ca.10 cm ned i plenen med 20 cm mellomrom. Du kan også bruke en plenluftemaskin. Dette gjør at gressrøttene får mer luft, og det liker de. Ofte er det på områder hvor vi har gått mye og plenen er blitt tråkket sammen, at den er dårlig, beskriver Opsahl.
Reparasjon og såing
Når dødt gress er fjernet og jordsmonnet luftet, er neste steg å legge på et tynt vekstlag der hvor gresset er skadet.
Lag en blanding av jord og sand som du fordeler over det skadde området. En slik blanding kalles toppdressing og er generelt godt for vedlikeholdet av hele plenen din. Det tilfører nytt organisk materiale og bedrer jordstrukturen.
Deretter er det bare å så med egnet gressfrø, og til slutt vanne.
Gjødsling og kalking
Når topplaget er strødd ut er det tid for å gjødsle. Kalking er det sannsynligvis ikke behov for.
- Det har i mange år vært kalket altfor mye i norske hager og pH-verdien er mange steder for høy. For høy pH er like dumt som for lav pH. Test derfor pH i plenen din om du er i tvil om du skal kalke.
Ny hage
Bildet over viser en ferdigplen som ble rullet ut i fjor. Den var grønn og fin det første året, men etter en vinter med snø og kulde ble den seende slik ut.
Dette er eierens beskrivelse av hvordan plenen ble lagt ut: "Huset er nytt og ble ferdig for to år siden. Opprinnelig var det en elendig plen der, en blanding av gress, ugress og mose. Den ble harvet opp, og så ble det tilført mye ny jord og rullet på ny plen." Eieren supplerer med å fortelle at husets hund har skvettet rundt omkring i hagen i lpet av vinteren.
- Skal man tolke ut ifra bildet, handler dette ikke om isbrann. De brune flekkene kan derimot skyldes dårlig drenering, slik at vannet blir stående på plenen og til slutt drukner gressrøttene. Når det gjelder hundetiss, kan det være medvirkende, men jeg tror ikke dette alene er årsaken til skadene vi ser på bildet., svarer Opsahl.
- Mer generelt kan manglende trivsel også skyldes grunt jordsmonn, manglende drenering, næringsfattig jord og dårlig grunnarbeid.
Godt forarbeide
- Generelt er det ikke noe annerledes å legge ferdigplen enn å så gressplen, sier Marit Adamsrød hos Adamsrød ferdigplen.
- Det handler om godt forarbeid, slik at blant annet dreneringen tar unna vannet så det ikke blir stående i groper i plenen.
Hun forteller at det generelt gjødsles for lite.
- Mange tror at det holder med å gjødsle én gang, men en plen må ha jevn tilførsel av næring.
Adamsrød fremhever at dersom jordsmonnet inneholder mye sand kan det oppstå en utfordring, fordi en sandholdig jord krever mer vanning og gjødsling.
Les også:
Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.