Røff og kul; industristilen passer perfekt på kjøkkenet
Slik får du industristil på kjøkkenet
Den har herjet en stund nå, men vi er slett ikke lei industristilen. Slik får du det til.
Ingen i hele verden bruker så mye penger på hjemmene våre som oss nordmenn. Og er det et rom som får interiør-hjertene våre til å banke ekstra raskt, ja så er det kjøkkenet.
Her samler vi familien både rundt grytene og over matfatet. Vi eksperimenterer med kokkekunster og bakeprosjekter. Vi overser lekselesing og tegneferdigheter, ja, så mange aktiviteter foregår nå på kjøkkenet at det ikke er rart at det er dette rommmet som er selve hjertet i huset i de fleste hjem.
I løpet av de siste tiårene har kjøkkenet raskt passert stuen som det rommet vi aller helst vil oppholde oss i. Og jo mer vi vil oppholde oss på kjøkkenet, dess mer opptatte blir vi av hvordan det skal se ut her.
Forelsket i det rå og røffe
Det er en stund siden industristilen først gjorde sitt inntog som trend i interiørverdenen. Men de fleste ekspertene er skjønt enige om én ting: Vi er slett ikke ferdige med besettelsen av det røffe, rå og uperfekte.
- Jeg tror vi enda kommer til å se mye av det industrielle, både på kjøkkenet, men også i andre rom, forklarer stylist og interiørblogger Nina Holst, som står bak det populære interiørnettstedet Stylizimo.
- Det var hvitt og romantisk så lenge, så jeg tror mange omfavner et mer røft og mørkere uttrykk.
Interiøreksperten tror også trenden har andre fordeler:
- Stilen applerer nok også godt til begge kjønn, og det kan jo ha sine fordeler.
Interiørstylist Birgitta Roald er enig:
- Jeg tror mange omfavner industristilen rett og slett fordi vi nyter at den er litt uperfekt og upretensiøs, har Roald tidligere uttalt til Bonytt.no.
Stylisten forklarer:
- Denne stilen har sine røtter i det urbane, i fabrikker og industri. Elementer som metall, tre, skinn og murstein blandes sammen, og resultatet er ofte både unikt og personlig. Spesielt om man blader inn noen industrielle elementer med mer moderne og "pene" ting.
Industrielt comeback
Industri har vært et viktig stikkord i interiør gjennom flere sesonger. Stilen har gått gjennom en del forandringer gjennom de siste par årene, og ifølge det danske trendbyrået Pej har man beveget seg litt fra den vintageinspirerte industrielle stilen med tung patinering og slitte materialer til en strammere utgave av stilen.
Dette sier trendbyrået: "Nå hyller vi det harde arbeidet, og det får fornyet status og respekt. Den stramme, industrielle stilen er inspirert av mekanikk og industri, og gjør seg i kombinasjon med sterke fargeklatter."
Dette kjennetegner stilen
Røffe kanter, grove dimensjoner og uferdige eller velbrukte materialer er typiske trekk ved industristilen. Møblene er solide og sammenføyningene er eksponerte.
Stål, jern og sink med patina er gjengangere. Ingen polerte eller høyglansede flater. Vegger holdes i gråtoner, gjerne av murstein eller betong. Det skal se slitt og gammelt ut, og langt fra perfekt. Sterke aksentfarger innimellom gjør stilen energisk.
Grovskårent treverk forekommer, ellers få organiske elementer.
Stilen bredte om seg i takt med at gamle fabrikker og industrilokaler ble omregulert til boliger - ikke bare i New York og London, men også i norske byer.
Pendellamper og gulvlamper i korrodert metall er nok et typisk kjennetegn for stilen. Gamle arkivskap eller lockers (kjent fra f.eks. offentlige svømmehaller) er som gullstøv for tilhengere av trenden. Møbler i metall eller med betongdetaljer er også perfekte i et industrielt miljø.
Typiske industrielle elementer lar seg fint kombinere med andre stilarter, noe som gjør disse perfekte å prøve ut på kjøkkenet. Dessuten tar ikke industrielle møbler eller detaljer skade av slitasje, tvert imot. Stikkordene er slitt, røft og uperfekt.
Den industrielle stilen er det urbane svaret på Shabby Chic, og stilen forankrer interiøret i et bymiljø. Atmosfæren er mer maskulin, og på grunn av utstrakt brukt av patinert metall og betong, blir uttrykket nokså kjølig, men samtidig uformelt og avslappende.
Slik får du stilen
Sats på materialer som betong, murstein og fliser. Hvite subway-fliser har den rette fabrikk-looken. Overflater i patina i kombinasjon med blankere materialer. Kombiner gjerne med innslag av sterke farger, det gjør at kjøkkenet ditt ikke fremstår som hardt og kaldt. Én vegg malt med tavlemaling gir også et hint av industrikjøkken. Her kan du skrive alt fra oppskrifter til huskelapper. Gamle og overdimensjonerte fabrikkpendel-lamper over benk eller kjøkkenøy er et must. Jo mer rustflekkete og slitt, jo bedre.
Denne stilen passer for deg som trives i asfaltjungelen, finkjemmer norske og internasjonale interiørmagasiner, drikker høye drinker med vennegjengen i helgene og har et kreativt yrke. Småbarnsforeldrene som har flyttet ut av byen - men som nekter å gi slipp på cortadoen og asfalten - liker seg også her.
- Om man vil gi kjøkkenet et industripreg kan man ved enkle grep henge noen tøffe uttrekkbare arbeidslamper på veggen over benken, eller henge opp noen kule takpendler, forklarer Holst.
Interiørstylisten har også flere gode tips for å skape stilen hjemme på kjøkkenet:
- Åpne hyller i stedet for overskap er også alfa omega. Et annet tips er å male en tavlevegg eller en betongvegg med tavlemaling eller kalkmaling.
Det populære interiør nettstedet Apartment Therapy har også tro på kjøkken med et snev av industri, og forklarer at stilen kan være både moderne og praktisk.
- Rene linjer, røffe naturmaterialer og en blanding mellom moderne, gammelt og slitt gjør at flere og flere faller for stilen. Det er en look som kan passe på svært mange kjøkken og i svært mange hjem ved at stilen i seg selv er litt røff i kantene, enkel og ujålete.
Nettstedet forklarer:
- Bland større elementer som et stort industriskap i røft tre eller i jern sammen med renere linjer. Vis frem kontrastene. La åpne hyller vise frem kopper og fat som ikke nødvendigvis matcher, la møbler og detaljer ha en praktisk og ikke-høytidelig stil.
Våger sakte men sikkert mer
Selv om hvit fortsatt er den absolutt mest populære fargen når det gjelder nordmenns kjøkkenvalg, hersker det ingen tvil om at vi stadig tør mer og annet når det gjelder kjøkkenet:
- Det stemmer at de fleste fortsatt velger hvitt, forklarer Nils Arne Honningsvåg, produktsjef hos Norema, til Bonytt.
- Likevel kan vi se en liten vridning i etterspørselen.
Marianne Mølsæter, som er interiørdesigner hos Sigdal, jobber til dalig tett på kjøkkentrendene.
- Stuen minimeres stadig til fordel for kjøkkenet, som nå er husets hjerte i ethvert hjem, og det skal fremstå innbydende og raust, forklarer Mølsæter.
- Vi legger stadig mer penger og tanker i hvordan kjøkkenet skal bli, men samtidig er vi blitt mindre jålete, og vil ikke ha en følelse av ting som står på utstilling og ikke skal brukes.
Industrielle innslag
Den industrielle stilen får frem bilder av fabrikker som er gjort om til unike boliger, eller store lagerlokaler som er blitt gjenfødt som røffe og flotte loftsleiligehter. Stikkord som kjennetegner disse er: Høyt under taket, vegger i murstein, eksponerte bjelker og en industriell patina på møbler og pynt.
Men slapp av; selv om du bor i en vertikaltdelt på Jessheim, og så langt fra et industriloft på Grønland som du kan komme, så finnes det måter å lage industrilstil hjemme på kjøkkenet på - med bare noen småjusteringer og rimelige innkjøp.
1. Sjekk ut lokale loppemarkeder eller bruktbutikker. Se etter detaljer med en røff patina, gjerne med litt rust og hvor lakk eller maling er delvis avskrapet. Lamper, kjøkkenstoler, krakker, hyller osv., er alle gode kjøp.
2. Bokstaver og tall gir den rette fabrikkfølelsen. House Doctor sin Station Board plakat vil ta seg flott ut på veggen og gi et snev av industri til kjøkkenet. Se ellers etter gamle fabrikk- eller butikkskilter. Reklameplakater, gjerne vintage, er også flotte.
3. Åpne hyller, enten på veggen over underskap eller stålhyller som står på gulvet gir den rette følelsen av industrikjøkken.
4. Møbler og detaljer i metall, gjerne med patine. Tolix sine stoler eller barstoler er helt ypperlige for stilen.
5. Treverk som har vært benyttet før, eller drivved, er også et bra innslag på industrikjøkkenet. Hos Storeys får du kjøpt et tapet som ser ut som drivved, noe som kan bli perfekt på veggen mellom benkeplate og overskap. Sett en glassplate ove tapetet i sprutsonen.
6. Kjøkken i løse moduler ser mer fabrikkaktig ut enn et montert kjøkken. En benkeplate i stål eller metall vil holde stilen røff og ujålete. En kjøkkenøy eller smarte trenchérbord gjør med en gang kjøkkenet mer praktisk og brukervennlig. Industrielle lamper, enten som pendler over bordet, eller som arbeidlamper festet direkte på hyller, gir den rette stilen.
Les også:
Slik velger du riktig kjøkkengulv
Her er gravide-symptomene du gruer deg til