Vedpriser

Slik får du billig ved

Det er økonomi i vedfyring. Se prisforskjellene hos små og store leverandører.

Ved til peisbål.
Ved til peisbål. Foto: Eva Brænd
Først publisert Sist oppdatert
VEDSJAU: Den bililgste veden får du ved å gjøre jobben selv.
VEDSJAU: Den bililgste veden får du ved å gjøre jobben selv. Foto: Mette K. Stene-Johansen

Vedfyring er oppvarmingskilden mange satser på hver vinter, både med tanke på husøkonomi og miljø. Det er mye å spare i en sekk ved, men prisene varierer mellom leverandørene.

Du får vedsekker på bensinstasjonen og fra større leverandører, og du bør definitivt velge det siste, om du er opptatt av fyringsøkonomi.

Generelt er det slik at å kjøpe i store mengder, gjerne 1000 liter, er rimeligere enn å kjøpe småsekker på 40 eller 60 liter.

Mange leverandører som selger ved i sekker selger også i store mengder, som 1000 liter eller en favn . Flere kjører til døra, og du kan bestille via nettet fra noen leverandører. Likevel er det et flertall som fremdeles opererer kun med telefonbestillinger.

Priseksempler

Vi har funnet frem noen priseksempler fra tilfeldige leverandører.

Vil du betale dyrt drar du til bensinstasjonene. En 60-liters sekk koster eksempelvis 109 kroner både på Statoil og på Shell (Oslo).

Aasvangen Lystad gård i Romerike selger de 60-liters sekkene for 55 kroner, og kjøretillegget er på mellom 5-15 kroner per sekk. 1000-liters sekken koster 570 kroner om du henter den selv.

Berg gård i Vestby selger 60-liters sekken for 85 kroner, det er inkludert frakt, og bestillingen kan skje via nettet.

Hos Eggums landbruksprodukter selger de kun i 1000 liters-kvanta. Prisen er 750 kroner. Det tilsvarer i undekant av 50 kroner for en 60-liters sekk.

Osloved.no selger kun sekker. 60-liters sekker bjørkeved koster 70 kroner. De kjører også veden hjem for et tillegg, og du kan bestille online.

Også noen arbeidstiltak i kommunal regi, som for eksempel i Nittedal, driver salg av ved. Du kan ringe kommunen og høre om de har noe tilsvarende der du bor.

Les også:

Slik fyrer du riktig

Et tips for å skaffe rimeligere ved er å handle veden om våren hos de store sagene. Hos for eksempel Løvenskiold Vækerø har de tildligere tilbudt 20 prosent avslag om våren om du kjøper 1000 liter. Veden er da fersk og må tørkes hjemme.

Det er også smart å kjøpe ved sammen med flere i nabolaget. I og med at prisen kan prutes ved større bestillinger, kan flere slå seg sammen og få veden kjørt til en felles plass hvor alle tar hånd om forsyningen sammen. Dette kan man også gjøre i hyttefelt.

Det viktigste tipset før du gjør vedhandelen er å gjøre egen research i nærområdet ditt. På Norsk ved sine hjemmesider finner du oversikten over vedleverandører i hele landet.

Kapp selv

Liker du kroppsarbeid er det absolutt billigste alternativet å ta vedsjauen selv . Om du ikke har virke på egen tomt, er det fullt mulig å lage en avtale med en grunneier om å tynne skog. Noen ganger må du også betale for å leie et lite hogstfelt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også:

Vedlikehold av motorsaga

Les også:

Julegavetips til fritidsfolk

Stor test av konjakk

Vet du om noen som selger ved billig? Del tipsene i kommentarfeltet under!