Dansk design
Sjekk dette neste gang du er i København
Deilig, dansk design.
Skandinavisk design er kjent verden over for sin enkelhet, komfort, stil, form og funksjon. Og når det kommer til å designe ting til hjemmet, er Danmark og dansk design uten tvil i en klasse for seg selv. Med navn som Arne Jacobsen, Verner Panton, Hans Wegner og Kay Bojesen - for å nevne noen - er det kanskje ikke så rart at dansk design smykker alt fra lekre designhoteller verden over til det verdenskjente MoMA museet i New York.
Og vi nordmenn innreder mer enn gjerne hjemmene våre med designperler fra våre naboer i sør, enten det dreier seg om gode gamle designkjendiser eller nyere og mer moderne møbler og ting. Og ikke la deg skremme av litt stive priser; disse klassikerne kommer du til å glede deg over i årevis fremover.
1. Hay
Det går nesten ikke an å surfe seg innom en interiørblogg uten å finne noe fra Hay. Denne unge og hippe interiørkjeden som påstår at de bygger en bro mellom mote og interiør, har gått fra relativt ny og ukjent til kul og trendy på kort tid. Hay kom til så sent som i 2003, og har fått et navn for å skape moderne og urbane møbler og interiør til en fornuftig pris.
2. Royal Copenhagen
Hvem kjenner vel ikke til det eksklusive blå og hvite designet som kjennetegner Royal Copenhagen, en av verdens eldste og fremste porselensprodusenter? Den danske kongelige porselensfabrikk ble grunnlagt helt tilbake i 1775, og er dermed en av verdens eldste bedrifter.
Kjent for sin kvalitet og vakre design, det er kanskje ikke så rart at denne produsenten leverer alt av servise og dekktøy til det kongelige slott i Danmark.
Mange har forelsket seg i serien Mega Mussel, som ble designet for en del år tilbake som del av en jubileumsfeiring, men det finnes også en lang liste andre design fra husets arkiver.
3. Georg Jensen
Nok en gammel kjendis på designfronten. Georg Jensen er et navn som er kjent verden over for sitt design av bestikk, klokker, smykker og annen dekor. Sølvsmeden åpnet sin første butikk, som del av verkstedet sitt, i 1904, og resten - som de sier - er historie.
4. Kay Bojesen
Den lille apekatten signert Kay Bojesen henger på mangt et barnerom rundt om i verden, og ble i 2008 utropt av trendmagasinet Wallpaper som selve innbegrepet av Danish Design. Dette sa magasinet:
"Sammen med Bojesens øvrige tredyr plasserer apen seg i det unike kryssfeltet mellom fantasifigur og designobjekt. Full av sjel, humor, håndverk og glimt i øyet - og dermed med appell til barnet i oss alle."
Bojesen hyllet som designer mantraet om at god design skal være menneskelig, varm og levende. "Det skal være sirkus i det", sa han gjerne om sine arbeider, hvorav de livaktige trefigurene er blant de aller mest elskede.
Tredyrene er i dag ettertraktede samleobjekter som går i arv gjennom generasjoner.
Rosendahl Design Group har de siste årene dykket ned i designarkivene og for første gang satt flere av Kay Bojesens ukjente design i masseproduksjon, eksempelvis gravhunden, flodhesten og kaninen, i tilegg til de nyeste medlemmene av Bojesen familien, sangfuglene.
5. Normann Copenhagen
Om du lurer på hva du skal gi det moderne brudepar i gave, ja da bør du kanskje sjekke ut produktene til Normann Copenhagen. Her kjennetegnes designet av kule farger og morsomme moderne detaljer, i tillegg til å være både praktiske og funksjonelle. Spesielt kjøkkenutstyret er verdt å få med seg. Og skulle kjøkkenet ditt trenge en fargeklatt eller fler, ja så finner du det her.
6. Holmegaard
Eksklusive danske Holmegaard begynte som et glassverk allerede i 1825, og er i dag en av verdens mest kjente produsenter av glass og glasstøy.
Da mannen som startet Holmegaard døde nesten før han hadde kommet i gang med selskapet, tok hans enke over og drev familiebedriften fremover. Glassværket startet med et par små glasshytter i Tørmemose, og i løpet av årene har det blitt et stort moderne konsern. Fra 1900 tallet knyttet selskapet seg til noen av Danmarks beste kunstnere og det har de fortsatt med frem til i dag.
Glassene er enormt populære, og noen blir den dag i dag fortsatt håndblåst.
7. Rosendahl
Det finnes nesten ikke et moderne hjem som ikke har litt glass eller servise fra danske Rosendahl i kjøkkenskapet. Rosendahl Design Group ble grunnlagt i 1984, og har svært mange produkter i produksjon, blant annet den populære Grand Cru serien, som startet med en vinkork og i dag har blitt kjempesuksess med sin enkle markante stil i porselen, plastikk, glass og bambus.
8. Bodum
De aller fleste har noe fra Bodum i kjøkkensortimentet sitt. Enten det er en presskanne, kaffekopp eller tekanne, så er produktene fra denne produsenten kjent verden over for sitt enkle, men moderne design, smarte funksjoner og gode kvalitet.
9. Arne Jacobsen
Arne Jacobsen er et navn de aller fleste har kjennskap til, enten man elsker design eller ikke. Arkitekten og designere står blant annet bak Københavns Radisson Blu Royal Hotel, hvor han ikke bare tegnet selve bygget, men også alle møblene på innsiden av det.
Jacobsen, som var født i 1902 i København, er kjent for sitt funksjonalistiske design, og ikke minst stoler som Mauren, Egget og Syvern.
10. Verner Panton
Verner Panton regnes som en av Danmarks - og verdens - aller mest influensielle møbel- og interiørdesignere fra forrige århundre. Panton, som ble født i Danmark i 1926, flyttet på 1960-tallet til Sveits og slo seg ned der. Mest kjent er kanskje den berømte Panton Chair, som på alle måter symboliserer den lekne, fargerike og futuristiske stilen designeren ble kjent for.
Panton eksperimenterte mye med plast og andre nye materialer for å se hva disse kunne gjøre og brukes til.
11. Hans Wegner
Hans Wegner er nok et dansk navn mange kjenner til. Møbeldesigneren, som blant annet står bak den berømte Y-stolen, jobbet i flere år for Arne Jakobsen, og var nok uten tvil påvirket av hans tilnærming til funksjonelt design.
Wegner samarbeidet tett med snekkerne når han tegnet. Flere av hans møbler, som Y-stolen, er i produksjon den dag i dag, og håndlages på "gamlemåten" av håndverkere hos Carl Hansen & Søn, som bruker rundt 3 uker på å sette sammen én eneste stol.
Mer enn 100 produksjonsledd, hvorav mange av dem manuelle, er involvert i å lage stolens 14 ulike deler, og Carl Hansen & Søn har enormt høye krav til det ferdige produktet for at det skal bli godkjent.
12. Vipp
Tenk at et lite søppelspann skal kunne gjøre noen så berømt. For det var slik det begynte, nemlig, for dette nå ikoniske danske designhuset Vipp.
17 år gamle Holger Nielsen vant i 1931 en bil i et lotteri på den lokale fotballstadionen. Men da han ikke hadde sertifikat enda, bestemte Nielsen seg for å selge bilen og heller investere pengene i en metalldreiebenk. Og slik ble Holgers metalvarefabrik startet.
I 1939 designet Nielsen produktet som skulle gjøre han verdenskjent. Holger Nielsen og Marie Axelsen var nygifte da hun bestemte seg for å starte opp sin egen frisørsalong. Og siden de ikke hadde flust med penger, spurte Axelsen sin mann om han kunne hjelpe henne med å lage en del møbler og innredning til salongen, noe Nielsen etterkom. Ett av disse produktene, et praktisk søppelspann med pedal, er i dag blitt til et ikon på dansk design, funksjonalisme og kvalitet.
Siden har man utvidet med skittentøyholdere, kostebrett, tannbørsteholdere, salt- og pepperkvern, og nå sist: hele kjøkkeninnredninger. Alle med det samme enkle og stilrene designet som Holger Nielsen gjorde kjent for så mange år siden.
13. Le Klint
P.V. Jensen-Klint brettet sin første - og nå ikoniske - Le Klint lampeskjerm på begynnelsen av forrige århundre. Og resten er historie. Variasjoner av den kjente lampen finnes nå i stilfulle hjem verden over, og i butikken i København finner du hele kolleksjonen. Dette er en ekte designklassiker som vil passe inn i ethvert interiør.
14. Kähler
Kähler, som ble startet i 1839, har høstet mye annerkjennelse for sin keramikk, ofte i fargerike nyanser. Familiebedriften, som ville bringe kunst og godt håndverk til folket, fortsetter å samarbeide med kjente internasjonale designere, og søker hele tiden å gjøre keramikk moderne og aktuell også den dag i dag.
15. Gubi
Designkollektivet Gubi ble startet i 1967, og hadde som mål å tegne fremtidens designikoner. Resultatet er en eklektisk og internasjonal kolleksjon som både har en nostalgisk og moderne "look".
Designerne har også relansert glemte ikoner fra 30, 40, 50- og 60-tallet, og gjort dem kjente i dag.
Demokratisk tilgang til design
Annette Hoff er account manager hos PR firmaet House of Communication og har skrevet masteroppgave om design da hun tok mastergraden sin ved Handelshøyskolen i København.
- Dansk design er kjent verden over for sin tidløse og minimalistiske design, noe som spesielt gjorde seg gjeldende fra 50-tallet og utover da Danmark og danske designere slo gjennom verden over med sin demokratisk tilgang til design, forklarer Hoff til Bonytt.no.
- "Danish modern" er et kjent uttrykk, spesielt fra USA, hvor danske møbler ble veldig populære og sett på som et symbol god smak, og et ønske om å skille seg ut fra "masseproduserte" produkter som ellers var gjeldene på den tiden. Dansk design ble faktisk så populært på denne tiden at noen av møblene måtte gå fra å være håndlaget til å bli produsert av større møbelfabrikker.
Hoff tror suksessen til dansk design stammer mye fra kombinasjonen mellom kvaliteten på dansk håndverk og de funksjonalistiske danske arkitektene, som ofte selv også var møbelsnekkere.
- København var kjent for sine mange snekkerverksteder på denne tiden, forklarer Hoff.
- Samarbeidet mellom designere, arkitekter og møbelsnekkere laget uten tvil fundamentet for mange av de kjente klassikerne, designet av blant annet Kaare Klint, Mogens Koch, Hans J.Wegner, Børge Mogensen, Finn Junl, Poul Kjærholm og Arne Jacobsen.
Hoff bruker Rud Rasmussen snedkerier, er et av Danmarks eldste møbelsnekkerier, som eksempel.
- Dette snekkerverkstedet, som i dag er kjøpt opp av Carl Hansen & Søn, har alltid hat en målsetning om å skape danske møbelklassikere i høy håndverksmessig kvalitet. Møblene sies å utvikle en vakker "patina" over årenes løp, og blir arvestykker som holder i generasjoner.
Noe som også gjorde dansk design så kjent, var danskenes evne til å markedsføre møblene så godt som de gjorde.
- Mange offisielle bygninger ble utstyrt med designmøbler, og møblene ble en del av danskenes stolthet, forklarer Hoff.
Kultur for funksjon og design
For mange er dansk design synonymt med ærlighet til materialene, et enkelt og stramt uttrykk og form som skulle følge funksjon.
- Jeg tror på mange måter man kan si at dansk kultur inneholder mange litt introvertre egenskaper som nøysomhet og stolthet, forklarer sjefsdesigner hos Vipp, Morten Bo Jensen, til Bonytt.no.
- For formgivere og fremstillere kommer dette særlig til uttrykk i det rasjonelle fokus på produktet, dets funksjon og håndverksmessige fremstilling.
Jensen tror at det er nettopp dette fokuset som resulterer i et svært ærlig formspråk, hvor funksjon, fremstilling og detaljer er nokså nakne, og hvor det ikke kreves verken forklaring eller fortolkning.
Jensen bruker Vipp og deres produkter som eksempel.
- Da Holger Nielsen oppfant sitt berømte pedalspann var det ikke noe som i faglig forstand het "designer", selv om Nielsen selv tydeligvis hadde en klar oppfatning av hva det var som gjorde et produkt til godt og funksjonelt, forklarer designeren.
- Den brede foten sørger for stabilitet, pedalen gjør at spannet kan åpnes uten å måtte bruke hendene til jobben, gummibunnen beskytter gulvet under og håndtakene på siden gjør at spannet er lett å løfte og flytte på.
Funksjonelle krav som løses med øye for detaljer og estetikk er det som man i dag kaller god design mener Jensen.
- Denne ærlige og nøkterne tilnærmingen er det som kjennetegner både dansk og også skandinavisk design for øvrig. Og nettopp derfor tror jeg at det apellerer til så mange.
Les også:
Her finner du tusenvis av interiørbilder
Her er de kuleste internasjonale interiørbloggene
Her er verdens kuleste interiørbutikker
Denne saken ble første gang publisert 07/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.