Selg strøm til naboen!
Et hus som produserer mer energi enn beboerne klarer å forbruke må være alle sparesugne og miljøbevisste boligeieres våte drøm - og strømprodusentenes verste mareritt.


Tidligere i år arrangerte Husbanken den første konferansen for passivhus i Norge. Passivhus er kort sagt hus som har et energibehov på ca. 25 prosent av en tradisjonell bolig. Ved å utnytte el-forbruket maksimalt, minimere varmetapet, og ikke minst - ved å utnytte solenergien, sørger passivhuset for små strømregninger i en strømdyr tid, og er dermed både kostnadseffektivt og miljøvennlig.
Passivhus, gjerne i kombinasjon med massivtre (jfr. kronprinsparets hytte) har for lengst fått fotfeste i land som Sveits, Østerrike, Tyskland og Nederland.
Aktivt passivhus
Men i Danmark har eksperter fra bygningsindustrien, ingeniører, arkitekter og vindusprodusenten Velfac tatt et langt steg videre, og lansert planene for et energiproduserende hus i Lystrup, like nord for Århus. Huset, som blir kalt "Bolig for livet", er basert på en standard løsning med tre eller fem rom, og skal utnytte vedvarende, CO2-nøytrale energikilder.
SE OGSÅ: Lavenergiboligene på Slemdal
Det energiproduserende aktivhuset vil årlig produsere fem kilowattimer mer pr. kvm enn beboerne forbruker. Bygger du et hus på 200 kvm, vil du altså sitte med en nettogevinst på ca. 1000 kWh, som du kan selge til naboen eller svigermor i generasjonsboligen for en tusenlapp. Ikke mye, men tatt i betraktning at mange av oss betaler 20 000 kroner i strømregninger årlig, er det en pen sum.
Vinduer gir gevinst
Grunnen til at huset kan produsere mer energi enn det forbruker, er at det er pakket inn i ekstraordinær isolasjon, forsynt med solceller, solfangere, jordvarme, samt vegger og vinduer som automatisk regulerer sol- og varmeinnslipp. Solfangerne dekker ca. 6 kvadrat av takarealet, og sørger for opp mot 60 prosent av varmtvannet til boligen.
Vindusarealet er det dobbelte av en ordinær bolig - 40 prosent av aktivhuset er høyteknologiske, energieffektive vindusflater.
Prislappen blir (i Danmark) på minst 3,2 millioner kroner - eller ca. 20 000 kroner pr. kvm. Den første "Bolig for livet" skal stå klar i mars 2009, og vil gjennomgå en testfase der en familie prøver ut livet i den innovative boligen.
LES OGSÅ: Del dine beste sparetips
