BOLIGRENTA

Renteaksjon på Facebook

Mens Stortinget holder rentehøring, aksjonerer APs Torgeir Micaelsen på Facebook.

NOK ER NOK: Ap-politikeren Torgeir Micaelsen har opprettet Facebook-gruppe for alle som ikke aksepterer bankens renteargumentasjon.
NOK ER NOK: Ap-politikeren Torgeir Micaelsen har opprettet Facebook-gruppe for alle som ikke aksepterer bankens renteargumentasjon. Foto: Foto: Erlend Aas/Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

Ap-politikeren Torgeir Micaelsen har nå startet en kampanje på Facebook for å få renta ned.

- Hensikten med Facebook-siden er å vise at vi er mange som ikke aksepterer at bankene skor seg på finanskrisen på vanlige lånekunders bekostning. Det skal også være et sted hvor man kan sammenligne banker, utveksle erfaringer og få tips om hvordan man skifter bank, sier Micaelsen til VG.

Bankene holder igjen

- Vi vil i løpet av neste uke vurdere hva vi vil gjøre med renten, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang til klikk.no

I hele dag har det pågått en høring i Stortinget om finanskrisen. Opposisjonen ønsker å vite hva regjeringen vil gjøre for å dempe de negative følgene, blant annet den høye boligrenten.

Svein Gjedrem mener at han nå har gjort sitt for at bankene skal senke boligrenta, og Forbrukerrådet mener også at tiden er inne for å senke renten. Likevel ser det ut som om bankene holder igjen. Dette til tross for den såkalte pengemarkedsrenten er på vei ned. Men det kan være lys i tunnelen.

HØRING: Fra venstre sentralbankjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet, svarte torsdag på spørsmål under en åpen høring i Stortingets regi.
HØRING: Fra venstre sentralbankjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet, svarte torsdag på spørsmål under en åpen høring i Stortingets regi. Foto: Foto: Heiko Junge/Scanpix

Usikkerhet i markedet

Bankenes begrunnelse for å ligge på renteværet er at det er stor usikkerhet i markedet om utviklingen.

- Usikkerhet er fortsatt stor i pengemarkedet og markedssituasjonen generelt. Vi må nå følge nøye med på hvordan styringsrenten, øvrige tiltak og utviklingen påvirker kostnadene ved å skaffe penger. Forhåpentligvis vil de høye pengemarkedsrentene kunne komme ned, og situasjonen i pengemarkedet stabilisere seg, sier Sevang.

- Det er vanskelig å antyde hvilket nivå pengemarkedsrenten må stabilisere seg på før vi senker renten, sier informasjonssjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Leif-Arne Kristiansen. Han legger til at det også er viktig å være klar over at bankene har måttet låne inn penger til en meget høy rente den siste tiden, og at dette vil påvirke vurderingen om å sette ned renten.

Her kan du se hva du selv kan gjøre med renten.