Vaske dyne og pute
Så ofte skal dynen og puten din vaskes
De fleste av oss har aldri gjort det.
- Du bør vaske dynen og puten ved søl, oppkast og fuktighet som for eksempel nattesvette. Dette for å unngå at det vokser og gror mikroorganismer.
Det sier fagsjef i biologi og kjemi ved Astma- og allergiforbundet, Kent Hart.
Produktsjef i Mascot Høie AS, May Anita Raustein Berg, forteller at dersom det ikke vaskes, vil kvaliteten og produktets levetid reduseres. Men hvor ofte det behøver vask, avhenger av renslighet, vedlikehold og hvor mye du svetter i løpet av natten.
- I verste fall er det bare midden som vil dele seng med deg til slutt, sier Berg.
Unngå fuktighet og muggsopp i dynen
- Vi tilbringer en tredjedel av livet i senga, så hvor ofte det skal vaskes blir opp til hver enkelt, mener Hart.
Berg anbefaler imidlertid å vaske dynen én gang i året. Gjerne når du bytter fra vinter- til sommerdyne. Da kan dynen henge ute til tørk, noe som er spesielt gunstig dersom du ikke har tørketrommel.
- Om du pakker bort dynen uten å vaske den, eller mens den er fuktig, kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke. Dynen kan i verste fall mygle, forklarer hun.
Spesielt gjelder dette dundyner, da dunet trekker til seg store mengder fuktighet, og trenger lengre tid på å transportere bort fuktighet, sammenlignet med fiberdyne.
- Det er veldig viktig at dynen er helt tørr etter vask, understreker Berg.
Hun legger til at dundyner ikke bør henge for lenge i sollys, da varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige.
Puten er verst
Berg informerer om at vi i løpet av natten svetter rundt 3-5 desiliter fuktighet, og en stor del svettes ut gjennom hodet.
Tips til vask av dynen
- Bruk enzymfritt vaskemiddel.
- Vask dynen på 60 grader, på svak syklus. Avslutt med sentrifugering.
- Vask dyner separat.
- Tørk den i tørketrommel med 2-3 tennisballer, disse vil hjelpe med å fordele fjærene slik at dynen ikke klumper seg.
Kilde: jysk.no
- Puten blir ofte gulflekkete av kroppsvæske, hårprodukter og ansiktskremer.
Svette og fuktighet danner grobunn for midd og muggsopp. Fuktighet binder fyllet i dynen og puten, slik at de kan bli flate, klumpete og miste spenst og høyde.
- Puten bør vaskes 2-4 ganger i året. Ved vask vil puten få tilbake fylde og spenst, og den vil holde seg både fin og komfortabel mye lenger.
Hudavfall er mat til midden
Hudavfall og mugg er som mat til midden, noe som ikke er veldig appetittlig for deg som skal ha hodet på den.
- Forskere har funnet opptil 16 typer sopp i hodeputer, noe som kan gi både infeksjonssykdommer og allergibesvær, forteller Berg.
Hun legger til at etter fem år med samme pute, består ti prosent av puten av støv og støvmidd.
- Vasking er en del av vedlikeholdsrådene for å holde produktene fluffy, forlenge dynen og putens isoleringsevne og levetid, og selvsagt også for hygienens del, forklarer Berg.
I tillegg gjør regelmessig og riktig vask sengen til et bedre og sunnere sted å sove.
Rist bort fuktighet
Ifølge en analyse det nettbaserte undersøkelsesbyrået YouGov har gjort på oppdrag fra ISS, lufter en tredjedel av oss dynen maksimalt én gang i året, eller sjeldnere.
- Det er viktig å lufte dynen og puten ute når du har mulighet til det, understreker Hart.
Berg anbefaler også at du rister putene hver dag, men unngå å re opp sengen.
- Rist puten og dynen om morgenen for å få ut fuktighet som har oppstått i løpet av natten. Etter dette skal du helst ikke re opp sengen, anbefaler hun.
Like viktig med sengetøy
Sengetøy bør vaskes på 60 grader, da midd dør på 55 grader.
- Vasker du laken, putevar og dynetrekk på 60 grader ukentlig, har du drept midden allerede der. Da rekker den ikke å formere seg før du vasker det igjen, påpeker Berg.
- Dersom du også er flink til å lufte dyner og puter samtidig, er du godt rustet i krigen mot sengemidden.
Hart legger til at dersom du sover med tøy, kan du drøye vask av sengetøy og laken litt, men ettersom tekstilene som regel er i direkte kontakt med kroppen, bør det vaskes jevnlig.
Vær ekstra varsom om du er allergiker
Hart informerer om at du bør vaske produktene relativt oftere dersom du er plaget med pollen- eller middallergi.
- Vask også dyne- og spesielt putetrekk oftere. Middallergikere bør også sørge for å begrense mengden middstøv i huset, og da hører hyppigere vask av dyne- og putetrekk sammen med støvreduksjon i rommet, sier han.
- Du bør også unngå å ha dynen ute til tørk og lufting på våren dersom du er ømfintlig for støv, og pollenallergiker, forteller Berg.
Og har du dårlig tid?
Dersom du vil spare noen vask, eller ønsker å være effektiv, anbefaler Berg å bruke putebeskytter mellom puten og sengesettet, som vaskes oftere.
- Du kan også legge dyner, puter og eventuelt overmadrass ut i kulda noen timer.
- Temperatur på ti kuldegrader eller kaldere dreper midden. Hvis du i tillegg går over med støvsugeren etterpå, blir midden så sløv at den ikke klarer å klore seg fast, avslutter Berg.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.