Tette rør
Dette er grunnen til at vasken tettes
Fett fra stekepannen tetter rørene
Der fett fra stekepannen kanskje betyr ute av syne og ute av sinn for den som tar oppvasken, kan det i verste fall legge seg i rørene og forsteine seg. Resultatet kan bli kostbare oversvømmelser.
Etter første halvår av 2012 er vannskader for rundt en milliard kroner på private boliger meldt til forsikringsselskapene, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Du bør altså passe litt ekstra på.
- Fett skal ikke skylles ut i vasken. Spesielt rundt høytider er dette problematisk med tanke på fete middagsrester. Vi vet at mange rørleggerbedrifter opplever økt etterspørsel i tiden etter slike etegilder, forteller Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.
Mangelfullt vedlikehold
- Gamle rør er særlig utsatt. Tørk heller av tallerkener og stekepanne med tørkepapir og kast dette i matavfallet før oppvasken skylles, fortsetter Ilebekk Hansen.
I tillegg til fett, er mangelfullt vedlikehold hovedårsak til tette rør. Vannkraner, sluk og vannlåser skal rengjøres jevnlig. Selv med normal bruk vil hår, såpe eller middagsrester feste seg og over tid skape trøbbel. Gjøres dette på riktig måte vil bruk av avløpsåpnere være overflødig.
Fettvett på nett
- Mange skyller fett- og matrester ned i kjøkkenvasken eller toalettet, selv om det skal i matavfallet. Dette gjør at husholdningene påfører seg selv store unødige kostnader, skaper oversvømmelser og bidrar til vekst i rottebestanden, forklarer Vivi Paulsen i Oslo kommune.
Vann- og avløpsetaten i kommunen har lansert nettsiden fettvett.no som informerer om konsekvenser av fett i avløp.
For fjerning i avløpsnettet koster innbyggerne i Asker, Bærum og Oslo millioner av kroner - helt unødvendig.
Fett i stekepannen og stivnet, avkjølt fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet. Det som ikke stivner samler du i tett emballasje og leverer på gjenbruksstasjonen.
Deilig rottemat
Ifølge fettvett tror 1 av 6 mellom 15 og 44 år at det går greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå. Mer enn en fjerdedel av befolkningen tror matrester brytes ned, og at det derfor er greit å kaste det i toalettet.
Det som helles i kjøkkenvasken og toalettet havner til slutt i samme rør og blir til deilig rottemat. Rotter spiser nemlig alt de kommer over.
Jo mer rester du sender ned i avløpet, desto flere rotter.
Og det er kanskje grunn til å minne om at ett rottepar kan få inntil 1 000 barn på ett år.
Flytende åpnere
Dersom ulykken likevel skulle være ute må man ty til såkalte avløpsåpnere.
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening anbefaler flytende avløpsåpnere fremfor de som kommer i pulverform. De flytende er mer skånsomme mot rørene og du unngår opphopning av kjemikalier som kan være etsende eller forsteine seg og skape nye propper.
Bransjen har også utviklet avløpsåpnere som er beregnet på de mest brukte rørtypene og dermed skal være mer skånsomme enn mange av produktene som selges i dagligvarehandelen. Disse kan kjøpes hos de fleste rørleggerforretninger.
Dersom ingenting av dette hjelper bør man få hjelp av en rørlegger. Det kan hende at rørene er for gamle eller skadet og utskifting er nødvendig.
Sluk, vannlås og vannkran
Bransjen har laget noen informasjonsfilmer hvor de viser hvordan du renser sluk, vannlås og vannkran. Følger du disse tipsene vil for øvrig bruk av avløpsåpner ikke være nødvendig.
Videoene kan er laget av skikkeligrørlegger.no - rørbransjens forbrukerportal.
Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden her