Test av strykejern
Her er strykejernet som er best i test
Vi har testet 13 strykejern.
Vi har testet ulike typer 13 strykejern, i alle prisklasser. Kjell Aage Karlsen har vært vår ekspert. Han er Renserimester hos BA rens og vask i Oslo, og er av de få som fremdeles håndstryker skjorter for kundene sine.
Alle jernene er testet på forskjellige typer tekstiler og på forskjellige temperaturer. Da vi testet på bomull, strøk vi både våte og tørre skjorter.
Vinneren
Det er en tydelig sammeheng mellom pris og kvalitet. Vinneren, Siemens ExtremePower edition er det dyreste (999 kroner). Taperen, Logik L200IR11E er det billigste (299 kroner). Vi har også funnet det beste kjøpet, Singer SNG 726 (325 kroner).
Kriterier
Først og fremst har vi lagt vekt på hvor godt jernet er på selve strykingen. Her må jernet levere nok varme, sålen må være god, vekten riktig og du må ha mulighet til å kontrollere dampmengden. Vi har testet alle jernene både på vått og tørt tøy. Stryker du vått har du bruk for mye varme, ikke damp. Stryker du tørt må du ned i temperatur, men da har du behov for damp. Her er det en god del av jernene som sliter. De leverer bra med damp på høye temperaturer, og lite på lave, når du virkelig har bruk for det. I tillegg er det en del jern som spytter når det gir fra seg damp. Det er et problem når du skal stryke silke eller andre fine tekstiler.
Visste du forresten at du kan bruke strykejern til å fjerne stearin?
Enkel betjening
Vi har vurdert brukervennligheten på alle jernene. Hvordan det er å holde i, og om det står stødig når du setter det fra deg. I tllegg har vi sett på hvor enkelt det er å betjene knapper og brytere, og om det går greit å helle på og tømme vann.
Poeng
Vi har ikke tatt hensyn til pris i denne testen. Jernene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best.
Les også: