Test av robotstøvsugere

Vi har testet robotstøvsugere

Samsung er best i vår test av robotstøvsugere.

Test: Vi har testet robotstøvsugere
Test: Vi har testet robotstøvsugere Foto: Foto: Øivind Lie
Først publisert Sist oppdatert

Vi her på klikk gir deg stadig tips om hvordan du kan gjøre unna rengjøringen i full fart, men skal du virkelig minimere tiden på rengjøring er kanskje en robotstøvsuger tingen? Mens du sitter i godstolen hører du at den flittige lille tassen fyker rundt på gulvet i andre etasje og støvsuger. Den skal bare ha litt strøm og så må den tømmes av og til. Den klager aldri og når den er ferdig tasser den tilbake til ladestasjonen sin og gjør seg klar til neste runde.

Ulempen er at du må trå til selv en gang i mellom hvis du vil ha det helt rent. Har du i tillegg lave møbler, ledninger eller tykke tepper sliter robotene med å komme til. Da må du rydde og ordne før du slipper til støvsugeren.

Ingen av støvsugerne klarte å forsere terskler med litt høyde. Det betyr at du må flytte støvsugerne mellom rommene, med mindre boligen ikke har terskler.

Avanserte

Robotene navigerer på litt ulike måter. De mest avanserte bruker et kamera og gjør seg kjent med rommet. Deretter lager en plan og setter i gang. De kombinerer gjerne med bruk av sensorer som tar seg av finmanøvreringen. Har de for eksempel satt seg fast under en kommode, husker de avanserte typene at de ikke skal under der en gang til.

Testen

Vi har testet 6 forskjellige robotstøvsugere.Testen er utført av oss i klikkredaksjonen. Vi har rigget et testrom med hardt gulv, tepper, lave møbler og andre naturlige hindringer. Der har vi lagt ut ulike typer støv og partikler som maskinen har fått prøve seg på.

Robotene har i tillegg blitt sendt på en brukertest i en helt vanlig leilighet.

Kriterier

Vi har vurdert hvor effektive støvsugerne er. Hvor mye støv og partikler blir liggende igjen, og hvor godt kommer de til langs vegger og i hjørner.

Et viktig punkt er hvordan maskinene takler ulike hindringer. Setter de seg fast på samme sted gang etter gang er det et dårlig tegn. De bør også komme til under den lave sofaen og kunne støvsuge ulike typer tepper.

Dette er avanserte maskiner, kunsten er da å gjøre dem enkle å bruke. Er betjeningspanelet enkelt og intuitivt slik at du kommer raskt i gang, eller må du lese hele bruksanvisningen før det skjer noe. Her er det store forskjeller.

Vi har også vurdert lydstyrke.

Poeng

Støvsugerne er vurdert etter en skala far en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen

Alle gjør rent

De store forskjellen er ikke på selve rengjøringen. Robotene skiller seg mest fra hverandre på evnen til å ta seg frem. De beste maskinene kan støvsuge mens du er på jobben, og stå pent i laderen når du kommer hjem. De dårligste kan ikke være alene hjemme. De må passes på slik at de ikke setter seg fast eller finner på annet tull.

De flinkeste holder seg også unna trappa.

Likeledes er det forskjeller på brukervennligheten. De beste har alt organisert enkelt og inuitivt, mens andre krver at du setter deg skikkelig inn i bruksanvisningen.

Konklusjon

Robotstøvsuger er ikke for deg med støv på hjernen, det må nok andre metoder til om du skal ha det skikkelig rent, men har du en bolig med åpne, ryddige gulvflater gjør de beste en grei jobb.

Les også:

Slik vasker du dusjkabinettet

Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Slik forsvinner oppvasken kjappest