fluer i huset:

Her bor fluene om vinteren

Her er rådene for hvordan du blir kvitt fluer i huset.

FLUER I HUSET: I pakningen, den langsgående sprekken inni vinduskarmen, overvintrer fluene. Klasen med fluer kan sees i bildet nederst i pakningen, der de ligger stablet oppå hverandre i dvale. Hvis du har fluer i vinduet og ønsker å minske eller fjerne problemet, må du gjøre noe nå.
FLUER I HUSET: I pakningen, den langsgående sprekken inni vinduskarmen, overvintrer fluene. Klasen med fluer kan sees i bildet nederst i pakningen, der de ligger stablet oppå hverandre i dvale. Hvis du har fluer i vinduet og ønsker å minske eller fjerne problemet, må du gjøre noe nå. Foto: Gry Catinka Wold
Sist oppdatert

Har du satt vinduet på gløtt for å lufte, for så å oppdage at det kommer fluer frem?

Årsaken kan være at fluene har søkt tilhold i pakningene rundt vinduene for vinteren.

Tines opp fra dvalen

– Loftsfluer, spyfluer og husfluer vil om høsten søke til alle mulige sprekker og små hulrom for å overvintre. Dette kan være sprekker i ytterkledning, panel inne, bak listverk, foringer på vinduer og lignende.

Det sier produktsjef for skadedyr i Anticimex, Erik Thomas Gjølme til Klikk.no.

Det er tre grupper fluer som overvintrer i hus, og da helst i sprekker og kroker. Disse er husfluer, spyfluer og loftsfluer.

– De voksne fluene søker inn om høsten for å overvintre og finne beskyttelse til neste vår. På den måten overlever fluene. Fluer tåler ikke lave temperaturer, sier han.

Når du tar en varm dusj, fyrer hardt, eller det blir varmere i været, og du har fluer som ligger i dvale i huset, våkner de til live og begynner å bevege seg rundt som normalt.

Fluene kan være aktive innendørs vinteren gjennom.

Les også: Denne kommer om du ikke lufter nok på soverommet

Smittebærere

Husfluene kan forekomme i store mengder, ofte hundrevis av gangen. Både husfluer og spyfluer er mulige smittebærere.

– Husflua kan frakte med seg bakterier fra et sted til et annet og kan dermed være en smittebærer. Husfluelarver er skadedyr som kan utvikle seg i råtnende plantemateriale og kjøkkenavfall.

Det har biolog og fagsjef Kari Rigstad ved Nokas Skadedyrkontroll AS fortalt til klikk.no.

Spyflua skal normalt ikke være et skadedyr i private husholdninger, men kan likevel være til sjenanse og gi hygieniske utfordringer.

– Voksne fluer kan tiltrekkes av døde dyr, ekskrementer, matavfall og annet råtnende animalsk materiale. Oppblomstring av spyfluer kan derfor være et resultat av at du har et kadaver av mus, rotte eller fugl i din bolig. Når fluene går på kadaver kan de også bli smittespredere fordi de forflytter seg mellom råtten og fersk mat, forteller hun videre.

Loftsflua er ikke smittebærer på samme måte, da den lever av blomsternektar.

– De er heller ikke skadedyr og gjør ingen materiell skade på bygninger. Men fordi de liker å overvintre i hus, og gjerne i store antall, kan det bli et sjenerende problem, forteller biologen.

Har du fluer i pakningene er det lurt å åpne vinduene på skyggesiden for å lufte, når sola står på vinduet.

Husflue (Musca domestica):
De voksne fluene er 5-8 millimeter lange. Mellomkroppen er gråaktig, med fire mørke langsgående linjer på ryggen. Undersiden av bakkroppen er gulaktig eller blekt orange. Hele kroppen er hårbekledt. Fasettøynene er rødaktige. Hunnene er noe større enn hannene. Hanner har øyne som støter sammen, mens hunner har en liten avstand mellom øynene.Som alle tovinger har husfluen bare ett par vinger. Det bakre vingeparet er redusert til to svingkøller som bidrar til stabiliteten under flukten.

Rødskinnet spyflue (Calliphora vicina):
Voksne individer lever utendørs. Spiser proteinføde og nektar fra blomster. Viktige nedbrytere av dyrekadaver. Larvene utvikles i matavfall, døde dyr, spekeskinke, ost, tørrfisk og annen proteinrik mat. Rødkinnet spyfluer har blåglinsende bakkropp, og har orangerøde kinn, spirakelåpninger og basicosta ved vingefestet. De har kraftig behåring og er 5-12mm.

Loftsflue (Polenia rudis):
Trekker ofte til høyt- og frittliggende hus og hytter om høsten for overvintring, der de kan opptre i tusentall. Trekker ut igjen om våren. Larvene utvikles i meitemark. Vanlig i Norge, unntatt helt i nord. Loftsfluer er store og dorske fluer. De har brune med sølvskimrende rutemønster på bakkroppen. Bryststykket har gullaktig behåring og fluene er 5-10,5mm.

Kilder: Wikipedia og PELIAS Norsk Skadedyrkontroll

Se mer

Rommet kan bli ubeboelig

Selv om ikke alle overvintrende fluearter er smittespredere eller skadedyr, kan mengden fluer, uavhengig av art, bli så stor at det er uholdbart.

– Jeg har flere ganger vært på jobb og kommet til rom der det er så mange fluer at rommet er ubeboelig. Når hundrevis av fluer svirrer rundt, oppleves det som fryktelig ubehagelig uansett hvilken flueart det dreier seg om, forteller Rigstad.

Hun mener det har lite å si om vinduene er nye eller gamle.

– Jeg tror ikke alderen på vinduet er det viktigste, men mer om hvor godt de er montert, samt sprekker og hulrom rundt vinduet. Jeg har sett splitter nye vinduer med masse sprekker og åpninger, forteller hun.

Biologen påpeker at fluene kan velge helt andre sprekker og åpninger enn vinduene også, og at det kan være lurt å inspisere huset for småsprekker dersom man er plaget med fluer og de ikke sitter i vinduene.

Loftsflua spesielt kan ha vansker med å gå skikkelig i dvale hvis den ligger i sprekker i varme rom. Den enkleste måten å skille loftsfluen fra husfluen er hårene på ryggen.

Der fluene oppholder seg, vil du kunne se gule, gulbrune og brune prikker. Det er fluenes avføring.

Les også(+): Grunnmuren sprekker opp og ser dårlig utført ut – hva kan vi gjøre?

HÅR PÅ RYGGEN: Loftsfluen kan våkne fra dvalen om vinteren ved oppvarming av huset. Resultatet kan bli en haug med sløve fluer som dukker opp inne i huset ditt. Veldig ofte velger Loftsflua seg ut et hus, og bruker det. De andre husene i området kan være helt uberørte. Loftsfluene kan komme igjen år etter år, skriver skadedyrfirmaet PELIAS.
HÅR PÅ RYGGEN: Loftsfluen kan våkne fra dvalen om vinteren ved oppvarming av huset. Resultatet kan bli en haug med sløve fluer som dukker opp inne i huset ditt. Veldig ofte velger Loftsflua seg ut et hus, og bruker det. De andre husene i området kan være helt uberørte. Loftsfluene kan komme igjen år etter år, skriver skadedyrfirmaet PELIAS. Foto: Skadedyr.no/PELIAS

Slik blir du kvitt fluene

Spyflua:

Har du invasjon av spyfluer kan det hjelpe å forbedre rutinene for avfallshåndtering, sjekke kriker og kroker for råtnende materie de kan livnære seg på, samt gå gjennom sluk, kjeller- og loftsrom for kadaver.

– Først og fremst så gjelder det å forsøke å forebygge ved å hindre at fluene kommer seg inn. Fluenetting foran vinduer og luftekanaler vil være eksempler på gode tiltak. Dette vil i det minste bidra til å redusere problemet noe, sier Gjølme.

Å sikre seg fullt ut er vanskelig.

– Voksne fluer tiltrekkes av døde dyr, matavfall og annet råtnende animalsk materiale. God søppelhåndtering er fint for å unngå store problemer. Dersom det blir voldsomme mengder inne, kan man også forsøke med kjemisk bekjempelse. En liten sprayflaske med fluemiddel som inneholder permetrin, vil fungere, fortsetter han.

Husflua:

Husflua bekjempes med normalt gode hygiene- og rengjøringsrutiner.

Loftsflua:

Loftsflua bør fjernes mens den er i dvale, men kan være vanskelig å bli kvitt.

Å bekjempe voksne individer med loftsfluer utendørs, eller hindre larveutvikling, er ikke praktisk mulig. Det beste tiltaket er derfor å stenge fluene ute. Dette gjøres ved å tette sprekker og åpninger der de kan komme inn.

HUSFLUE: Den klassiske husfluen er enklere å bekjempe enn loftsfluen.
HUSFLUE: Den klassiske husfluen er enklere å bekjempe enn loftsfluen. Foto: Skadedyr.no

Hvis det er nødvendig med lufting, benytter man fluenetting. Det er ikke alltid gjennomførbart å stenge dem ute fra et loft med mange sprekker, men en god innsats på dette området kan redusere problemet betraktelig. Det skriver Folkehelseinstituttet.

Hvis fluene har bestemt seg for å gå i vinterdvale i vinduene dine, er du heldig. Der er de aller enklest å fjerne når det blir minusgrader ute.

Man kan forsøke å fjerne fluene med støvsuger og rengjøring, men får du ikke bukt med problemet kan det være du må kontakte et skadedyrfirma. Ekskrementene bør du også fjerne.

– Vask med varmtvann og litt såpe, og ha i en liten kork salmiakk om det sitter godt, råder Rigstad.

Les også: Ikke ta livet av denne

Fryktelig ubehagelig

Gjølme forteller at de får flest henvendelser fra næring enn privatpersoner om bekjempelse av fluer, men at det totale antallet henvendelser er mange.

– Henvendelser fra private løser seg ofte ved å foreta en befaring, samt gi gode råd for hvordan kunden selv kan forebygge. Det må også nevnes at det er veldig ulikt hvor mye aktivitet man aksepterer inne, men når hundrevis av fluer svirrer rundt, oppleves det som fryktelig ubehagelig uansett hvilken flueart det dreier seg om. For virksomheter som driver med næringsmiddelproduksjon, er det ekstra viktig å unngå fluer for å unngå at produkter ødelegges eller forringes, forklarer Gjølme.

Han forteller at lysfeller kan være et effektivt virkemiddel dersom man har et stort flue-problem.

– Bruk av lysfeller kan være svært effektivt når disse er plassert riktig. Her er det også viktig at enhetene vedlikeholdes jevnlig ved å skifte limplater og lysrør, sier han.

Anticimex' tips for å bekjempe fluer:

- Fuktig avfall drar til seg fluer. Pass på å ha en tett søppelkasse samt at du tar ut søppelet regelmessig.

- Se gjennom frukt og grønnsaker ofte. Fluer, spesielt fruktfluer elsker frukt og grønnsaker som har begynt å gjære.

- Oppbevar returflasker og -bokser i tette plastposer og pant/kast de regelmessig.

- Installer myggnett på vinduer du har mye åpent, eller prøv å hold dører og vinduer lukket

- Fjern døde fluer

- Du kan selv lage en blanding av vann, eddik, litt sirup og et par dråper oppvaskmiddel og la det stå i en liten skål i det rommet du har observert fluene. Fluene vil tiltrekkes, men drukner fordi oppvaskmiddelet bryter overflaten på væsken.

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2015, og sist oppdatert 04/10 2022.

Les også