Tips og triks

Sjekk disse triksene

Fysikkprofessoren forklarer hvorfor det gir bedre klesvask.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Først publisert Sist oppdatert

Her har vi samlet de kuleste triksene vi vet. Først ut er aluminiumsfolietrikset.

De fleste av oss har nok opplevd at klærne blir vel klengete når de kommer ut fra tørketrommelen, noe som kan være ganske irriterende.

Å bruke tøymykner kan forebygge at slik statisk elektrisitet oppstår, men skal vi tro nettstedet eHow, finnes det også en enklere og langt billigere måte å hindre at klærne kleber seg til kroppen etter en runde i tørketrommelen; rett og slett aluminiumsfolie.

Slik gjør du

1. Riv av cirka et seksti cenitmeters stykke med aluminiumsfolie.

2. Krøll folien sammen til en ball, så hardt du klarer.

3. Pakk ballen inn i ytterlige et folieark for å få en ball som måler 7,5 centimeter i diameter. Lag tre slike baller.

4. Kast folieballene inn i tørketrommelen med de våte klærne, og tørk som vanlig. Folien vil ikke bare hindre oppbygging av statisk elektrisitet, men også "fluffe" plaggene, noe som igjen reduserer behovet for stryking.

5. Dekk ballene med et nytt ark hver uke. Over tid vil dette forårsake at ballene øker i størrelse. Når de når 10 centimeter i diameter, erstatt dem med nye 7,5 cenimeters baller.

Komplisert med statisk elektrisitet

- Dette med statisk elektrisitet er ikke lett, forklarer professor i fysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet(NTNU), Randi Holmestad.

- En tanke kan være at tørketrommelen på innsiden består av rustfritt stål, som ikke er en god leder (verken for varme eller strøm), sett i forhold til for eksempel aluminium. Når du da putter inn disse aluminiumsballene vil de kunne føre til en enklere utladning mot jord.

Aluminium nøytraliserer plaggene

Kjartan Olafsson er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi i Bergen. Han forklarer til Bonytt.no at han selv ikke har hørt om dette knepet tidligere, men at det er interessant hvis det fungerer i praksis.

Han har følgende forklaring på hvorfor aluminium i tørketrommelen kan forhindre statisk elektrisitet i klærne:

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Aluminium og andre "uedle" metaller har lettere for å avgi eller ta til seg elektroner enn "edle" metaller, som for eksempel rustfritt stål som trommelen er laget av.

- Jeg tipper på at dermed kan aluminiumsballen lettere nøytralisere plaggene som har blitt ladet når de gnisser mot hverandre når trommelen roterer, slik at ballen fungerer som en slags effektivt sendebud som tar med seg elektroner som et plagg har stjålet og leverer tilbake til det plagget som mistet elektroner.

Skeptisk til folie i trommelen

Sarah Burns er kommunikasjonsrådgiver i det britiske selskapet Wrapfilm, en produsent av blant annet aluminiumsfolie.

Hun forklarer til Bonytt.no hun ikke har hørt om dette rådet, og heller ikke vil gå så langt som å anbefale det.

- En ball av aluminiumsfolie vil aldri kunne bli helt myk, så da vil det nok også være en sjanse for at klærne blir ødelagt av dette, understreker Burns.

Eddik mot statisk elektrisitet

Andrea Dekker som driver nettstedet Simpleorganizedliving har testet denne metoden, og ble tilsynelatende fornøyd med resultatet, selv om hun i utgangspunktet var skeptisk til å putte aluminiumsfolie i tørketrommelen.

Hun har også testet ni andre metoder for å forhindre at klærne blir statiske, og trekker frem disse som de aller beste:

Sikkerhetsnåler: Fest to sikkerhetsnåler på to forskjellige plagg/artikler før du putter de i tørketrommelen med resten av tøyet.

Eddik: Hell en halv desiliter eddik vaskemaskinens tøymykner-beholder. Dette skal forhindre at det oppstår statisk elektrisitet når klærne så tørkes i tørketrommelen. Og er du redd for at klærne kommer ut stinkende, kan Dekker fastslå at det vil de ikke gjøre.

Flere tips mot statisk elektrisitet

Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Line Oddekalv, forklarer til Bonytt.no at enkelte tørketromler også kommer med dampfunksjon, noe som bidrar til at klær blir mindre statiske.

- Ellers vet jeg at noen velger å ta ut enkelte plagg før de er helt tørre, og heller lufttørke dem siste tiden for å forhindre at de blir statiske.

Oddekalv anbefaler også å bruke "Tørkeballen", som skal gi færre rynker på klærne og kortere tørketid.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Isbit-trikset gjør at du slipper å stryke

Du kommer (nesten) aldri til å ta frem strykjernet igjen.

ISBIT: To av disse er alt du trenger for å få nystrøkne skjorter i en fei.
ISBIT: To av disse er alt du trenger for å få nystrøkne skjorter i en fei. Foto: FOTO: Trine Jensen
NESTEN KRØLLFRI: Etter noen minutter i tørketrommelen sammen med et par isbiter er denne skjorten langt slettere enn den var i forkant av behandligen.
NESTEN KRØLLFRI: Etter noen minutter i tørketrommelen sammen med et par isbiter er denne skjorten langt slettere enn den var i forkant av behandligen. Foto: FOTO: Trine Jensen
I TØRKETROMMELEN: Du visste kanskje ikke at tørketrommelen kunne stryke skjortene dine?
I TØRKETROMMELEN: Du visste kanskje ikke at tørketrommelen kunne stryke skjortene dine? Foto: FOTO: Trine Jensen

De aller fleste av oss er flinke til å passe på at klesvasken blir tatt regelmessig og at familiens medlemmer til enhver tid har rene klær å ha på seg. Når det kommer til stryking av klær derimot, er nok situasjonen ikke helt den samme, og stryking havner ofte høyt oppe på lister over jobbene vi misliker mest i hjemmet.

Noen av oss er selvsagt mer nøye på dette med nystrøkne klær, enten det nå kreves av kleskoden på jobben, eller bare bunner i det at man bare liker å se velkledt ut til enhver tid. Andre igjen rister klærne godt ut før man henger dem til tørk og tenker at det holder i massevis.

Stryking er en både pirkete og tidskrevende jobb, men nå er det nå en gang slik at noen situasjoner krever både nystrøket skjorte og plettfri snipp.

Men nå trenger du verken grue deg til jobben eller lete frem strykebrettet påstår nettstedet Lifehacker, her er nemlig supertrikset som kommer til å pensjonere strykjernet ditt for all ettertid.

Isbit + tørketrommel = sant

Nettstedet påstår at det smarteste du kan gjøre om du trenger nystrøket skjorte i en fei, er å benytte deg av noe så enkelt og genialt som vanndamp for å "stryke" alle skrukker ut av antrekket.

- Kast et par isbiter inn i tørketrommelen sammen med plagget du vll "stryke", og sett maskinen på i noen minutter på de varmeste settingen, forklarer nettstedet.

- Det høres kanskje rart ut, men det fungerer faktisk.

Pass bare på å ikke ha for mange isbiter inne i tørketrommelen samtidig.

- Da risikerer du jo at disse smelter og gjøre klærne mer våte enn rynkefrie, forklarer nettstedet.

- Nøy deg med én eller to isbiter, da får disse lov til å bare fordampe mens klærne mens de er i maskinen, og du vil kunne ta ut helt rynkefrie og perfekte klær etter bare noen minutter.

Slik gjør du

Også nettstedet Savvysugar.com har tro på trikset.

- Spesielt om du har dårlig tid og bare vil fikse på skjorten eller skjørtet i aller siste liten, da er dette trikset helt supert.

1. Sett tørketrommelen på den høyeste temperaturen og kast plagget inn i maskinen.

2. Legg inn 3-4 isbiter (færre om plagget er lite) og skru på maskinen.

- Når det begynner å bli hett inne i trommelen, begynner selvsagt isbitene å smelte, forklarer nettstedet.

- Noe som skaper damp som fjerner rynkene på 1-2-3.

4. Etter ca. 10 minutter stopper du trommelen. Ta ut klærne, rist dem og voila; klare til å ta på seg og mye slettere og mer rynkefri enn før.

Fungerer ikke på jeans

Trikset fungerer perfekt om du ikke overfyller tørketrommelen med klær, bruker for mye is eller prøver å stryke klær i svært tykke materialer.

- Jeans kommer nok ikke til å være så spesielt tjent med dette trikset, forklarer seniorforsker og ekspert på rengjøring hos Statens Institutt for Forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp, til Klikk Bolig.

- De er for tunge og materialet er for tykt til at vanndampen kommer til å få gjort jobben med å fjerne eventuelle rynker.

Nettstedet Lifehacker er enig:

- De beste plaggene når det gjelder dette trikset, er tynne plagg i bomull, bukser som slacks eller tynne kjoler, forklarer nettstedet.

- Mest effektiv vil denne metoden være om du bruker en stor tørketrommel, fyller den med få plagg og bruker verken for få eller for mange isbiter.

Sprayflaske og vaskeklut

Brukere av forumet på Lifehacker deler også villige av sine egne jukse-triks når det gjelder å få klærne plettfrie i en fei. Her er deres egne metoder:

- Jeg har alltid stående en sprayflaske med vann i klesskapet, forklarer forumbrukeren CitizenJames til nettstedet.

- Jeg stryker aldri noe, men sprayer både utsiden og vrangsiden på de klærne som egentlig burde vært strøket med vann, og tar så plagget på meg med en gang. De er fuktige, men kroppsvarmen min tørker dem på under 10 minutter - og tar knekken på rynkene i samme slengen. De er ikke perfekt presset, men har ingen synlige rynker og skrukker.

Forumbruker Robert Abe benytter seg av våte vaskekluter for å få klærne plettfrie.

- Enda enklere enn isbiter er det å gjøre det samme med en våt vaskeklut, forklarer han i kommentarfeltet.

- Ta en ren vaskeklut, hold den under springe og vri slik at den er godt fuktig, men ikke gjennomvåt. Kast kluten inn i tørketrommelen sammen med de klærne du vil ha dampet rynkefrie, og du får samme effekten som med isbitene, men uten den irriterende klinkingen fra isbitene når de snurrer rundt i trommelen.

Tresleiva hindrer at det koker over

Vi prøvde, og resultatet var absolutt godkjent.

Hvem opplever vel ikke fra tid til annen at gryten med fosskokende spagetti koker over. Ikke verdens største krise, men temmelig irriterende likevel.

Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Vann som koker over og brenner seg inn på komfyren kan også føre til flekker som kan være vriene å få bort.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Ifølge utallige amerikanske nettsider er løsningen på dette problemet veldig enkel: Nemlig en god, gammeldags treskje.

Alt du trenger å gjøre å legge en treskje over kjelen, og så vil den, til en viss grad, hindre vannet i å koke over.

Virker det?

Vi prøvde ut dette tipset med en kjele fosskokende pasta- og resultatet var absolutt godkjent.

Best resultat så vi når treskjeen lå tvers over før oppkok, men vi opplevde også at å legge den på når vannet var på randen til å koke over, også viste seg å være effektivt.

Under uttestingen opplevde vi ikke at det kokte over, så lenge treskjeen lå over.

Skjeen bryter overflaten

Jan Thore Engen ved Kokk.no forklarer til bonytt.no at han ikke prøvd dette selv, men prinsippet er at det er proteinet i pastaen som får den til "å koke over". Vann alene koker ikke over, men proteinet skaper en overflatehinne som holder på luften i boblene slik at de vokser og ikke "eksploderer".

- Så jeg vil tippe at når du bryter overflatehinnen på sauser (som koker over, eller er i ferd til å gjøre det) eller lignende med en øse/skje som du refererer til, så faller spenningen, slik at væsken faller ned igjen.

Engen oppfordrer deg til å prøve å sette fingeren på kanten av glasset når du heller brus i et glass og det bruser over.

- Da bryter du overflaten, slik at du til en viss grad oppnår noe av det samme resultatet. (Dette er for øvrig ikke sammenlignbart med matvarer som koker. Her er det kullsyren og temperaturen sammen med urenheter i glasset som er hovedårsaken).

Fjern ripene med valnøtter

Valnøtter fungerer ypperlig som møbelsminke.

Ofte lønner det seg å investere i skikkelig utstyr når du pusser opp. Noen ganger finnes det imidlertid snarveier til et godt resultat.

Med dette tipset trenger du ikke gå ned i boden for å finne frem pensler og kjemikalier.

FØR OG ETTER: Ripen i treverket er knapt synlig etter å ha blitt gnidd med en valnøtt.
FØR OG ETTER: Ripen i treverket er knapt synlig etter å ha blitt gnidd med en valnøtt. Foto: Foto: Niklas Hart
GNI VALNØTTEN MOT TREVERKET: Friksjonen frigjør olje som trenger inn i treverket.
GNI VALNØTTEN MOT TREVERKET: Friksjonen frigjør olje som trenger inn i treverket. Foto: Foto: Niklas Hart

Det holder å gå i kjøkkenskapet. Alt du trenger er en valnøtt.

Magiske nøtter

Riper og skrammer forsvinner umiddelbart når du gnir nøtten over treverket. Effekten er som snappet ut av en tv-shop-reklame.

Overflaten blir jevn og glatt, og møbelet fremstår som nyrestaurert.

Den amerikanske nettsiden Apartmentherapy.com har delt tipset med sine lesere, og høster for det meste entusiastiske kommentarer.

I Norge synes trikset å være ukjent.

- Denne metoden kjenner jeg ikke til, sier møbeltapetserer Morten Fagerli til Bonytt.no.

Fagerli jobber med å stoppe og trekke om gamle møbler og dermed gi dem et lengre liv. Han pleier å gi også treverket en overhaling for at møbelet skal skinne igjen.

- Selv pleier jeg å bruke linolje til behandling av ripete overflater. Hvis det er lyse flekker i treverket kan jeg bruke spritbeis i forkant. Det hender jeg legger på litt bivoks til slutt. Det er viktig at oljen ikke ligger som en film oppå treverket, sier Fagerli.

- Kunne du tenke deg å prøve valnøttmetoden?

- Ja, hvorfor ikke?

Friksjonen frigjør olje

Heller ikke Norsk Treteknisk Institutt er kjent med at valnøtt kan brukes som møbelsminke.

- Jeg har ikke hørt om denne metoden, men det virker rimelig at den kan fungere, sier Sissel Bjørge til bonytt.no. Hun er forsker på Treteknisk.

- Hva er det egentlig som skjer?

- Når du gnir valnøtten mot treverket frigjøres det olje, og når oljen trekker inn i treverket vil det glatte ut ripene, forklarer Bjørge.

Forskeren anbefaler likevel ikke at du baserer deg på nøtter når du skal vedlikeholde møblene dine.

- Det finnes jo en del spesialprodukter for behandling av treverk. Dette er produkter som inneholder nøye sammensatte blandinger av ulike oljer. For større vedlikeholdsarbeider er det nok lurt å legge turen til fargehandelen, mener forskeren.

Velger du å vedlikeholde møblene dine med etablerte eksperttips, trenger du heller ikke bekymre deg for om en av gjestene dine plutselig skulle vise seg å være allergisk mot nøtter.

Olje og eddik-trikset redder møblene

Enkelt og billig.

Har du et gammelt og slitt tremøbel som du ønsker å "fornye", men vet ikke helt hvordan?

Marian Parson, som driver nettstedet missmustardseed.com, har tilsynelatende en enkel og ikke minst billig løsning på dette; nemlig en blanding av olje og eddik.

- Jeg kjøpte denne 100 år gamle kommoden for 60 dollar (cirka 360 kroner). Treverket var både uttørket og hadde en del vannmerker, og de som solgte den til meg mente at den måtte bli restaurert.

Foto: FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com
Foto: FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com
Foto: FOTO: Marian Parson / missmustardseed.com

Enkel og billig løsning

Men Parson bestemte seg for å prøve å smøre kommoden med en blanding av olje og eddik, og ble positivt overrasket over resultatet.

- Det beste er at selv nå, en måned etter jeg behandlet kommoden, ser den fortsatt like fin ut.

- Jeg har prøvd med både olivenolje og vegetabilsk olje, eplecider eddik og hvit eddik, og de ulike kombinasjonene har fungert like bra.

Nedenfor ser du hva en blanding av olje og eddik gjorde med Parsons kommode:

Glatter ut ripene

Sissel Bjørge ved Norsk Treteknisk Institutt forklarer til Bonytt.no at oljen vil trekke inn i treverker og hjelpe til med å "glatte" ut ripene.

- Det finnes også flere ulike spesialprodukter for behandling av treverk, understreker Bjørge.

- Dette er produkter som inneholder nøye sammensatte blandinger av ulike oljer / voks. For større vedlikeholdsarbeider er det nok lurt å legge turen til fargehandelen.

Løser opp og tilfører fett

Line Augustin hos Alanor, importør av produkter for vedlikehold i hjemmet, har følgende forklaring på hvorfor dette fungerer:

- Blandingen av olje (vegetabilsk eller olivenolje) og eddik gjør at gammelt treverk raskt vil se bedre ut, fordi oljen tilfører fett til treverk som er uttørret. Eddiken hjelper til med å løse opp gammel skitt og voks. (Eddik brukes derfor også til blant annet til vinduspuss), supplerer Augustin.

Hun påpeker at selv om resultatet umiddelbart ser flott ut, vil ikke dette være en optimal løsning.

- Olivenolje/vegetabilsk olje er en flyktig olje, det vil si at den har ingen herdende egenskaper.

- Siden oljen ikke er herdende, vil den derfor fordampe relativt raskt, og man må fornye behandlingen jevnlig. Overflaten vil også bli klebrig og fingermerker vil synes. I tillegg vil slik olje harskne, og kan føre til vond lukt.

Behandling av gammelt treverk

Augustin har følgende anbefalinger til deg som ønsker å friske opp gamle tremøbler:

1. Vaske/rengjøre med egnet møbelrens, da unngår man bruk av vann på treverket (som kan føre til fiberreisning og oppløsing av gammelt lim). Møbelrensen fjerner gammel skitt, fett og tidligere voksbehandlinger, og er svært skånsom på alle typer overflater i tre, også skjellakkpolerte overflater som er svært ømfintlige.

2. Gamle møbler som er behandlet fra før, anbefaler vi kun å vokse med Liberon Black Bison Antikkvoks etter rengjøring med møbelrens.

Antikkvoksen får fram treverkets naturlige glød uten å ødelegge den gamle opprinnelige/originale behandlingen. (Gamle møbler kan få sin verdi kraftig redusert om den originale overflaten fjernes/ødelegges) Antikkvoks fås som fargeløs, og i mange ulike trefarger. Velg fargen som tilsvarer møbelets farge. Den fås som pasta og i flytende form.

Ubehandlede overflater/gjenstander oljes med egnet olje etter rengjøring med møbelrens.