Selvrensende glass
Slik fungerer selvrensende glass
Du må tåle litt jobb!
- Dette er glass som er påført et belegg, som gjør at smuss koagulerer og renner av når det regner. Det finnes også sprayer og annet som kan påføres, men disse vil etter hvert vaskes av og må påføres igjen, forteller Bjørn Glenn Hansen, som er direktør i Glass og fasadeforeningen.
Ifølge Bjørn Petter Jelle, forsker i Sintef byggforsk, vil du måtte påføre et slikt belegg med mellom ett og fem års mellomrom.
Kan kreve en sjelden vask
Det er imidlertid ikke slik at selvrensende glass ikke trenger en ekstra vask en gang i blant. Noen flekker kan trenge litt hjelp, men glassene er altså laget slik at vær og vind skal gjøre mesteparten av jobben for oss - og nalen kan du sannsynligvis kaste.
- Det er vanskelig å si hvor ofte du må vaske vinduet – det avhenger blant annet av hvor du bor og klimaet der og hva slags skitt du får på vinduet, men du vasker sjeldnere enn før, forteller Jelle.
For mens noen sliter med skitt fra trafikken på vinduer, er det andre som får belegg av salt på ruta. Ifølge Jelle kan det være vanskelig for de selvrensende glassene å bli kvitt sand.
- Bor du på en plass der du får mye sand på vinduene for eksempel, så vil ikke glasset kunne kvitte seg med alt.
Avhenger av vær og vind
Et selvrensende glass fungerer på den måten at UV-stråler aktiverer et belegg slik at kjemiske bindinger kan brytes i organiske forbindelser så smuss løsner. Deretter kommer regnet og skyller det bort. Dette glassbelegget er gjort hydrofilt, altså vanntiltrekkende, slik at en vannfilm i prinsippet skal kunne renne av glasset samtidig som det tar med seg skitten.
Du slipper med andre ord både møkk og vannflekker.
- En annen strategi for selvrensende glass er å bruke superhydrofobe, det vil si vannavstøtende overflater slik at vannet preller av samtidig som det tar med seg skitten, tipser Jelle.
Men litt jobb krever de likevel:
- Uansett hva slags glass det er må skiten skylles vekk. Om det er på et vindu, så er det jo en karm eller ramme rundt, og da vil ikke regnet komme inn akkurat der. Det samme gjelder jo om du for eksempel har markiser. Så det kan være at du må ut med hageslangen, understreker Hansen.
Er det spesielle flekker som har satt seg, kan det hende du må ta en litt skrubb med klut og såpevann, men ellers skal altså smusset forsvinne av seg selv. Bruk vanlige, milde rengjøringsmidler beregnet for vinduer.
Like god kvalitet som andre glass
Selv om du trenger UV-stråler for å lade glasset betyr heldigvis ikke det at vinduene som står i skyggen må vaskes som før. Glassene trenger ikke direkte solstråling. Du trenger heller ikke frykte gråsvarte vinduer om vinteren, da det ikke er all verdens solstråling som skal til før belegget er aktivert. Ved første gangs aktivering trenger et slikt belegg mellom fem og syv dager med solstråling for å fungere helt optimalt.
Selvrensende glass skal kunne være like gode glass som andre glass. Belegget skal være relativt slitesterkt og du vil ikke kunne se det. Du kan imidlertid oppleve at litt mindre solstråling slipper igjennom (opptil fem prosent), og at refleksjonene i glasset er littegrann tydeligere. Belegget skal kunne ha samme levetid som glassruten - typisk 25 år, ifølge Jelle - selv om dette skal være noe usikkert ennå. Du rådes også til å være forsiktig med silikonbaserte tetningsmidler og pakninger, da disse kan skade belegget.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.