Rengjøring av brente panner og gryter
Så enkelt får du rene gryter
Gryter og panner med fastbrente matrester som ikke går vekk? Da har du ikke prøvd dette trikset.
Når maten brenner seg fast i bunnen av gryten, kan det virke umulig å få det bort. Men løsningen er kanskje enklere enn du tror.
Ekspertene anbefaler produkter som du mest sannsynlig allerede har i skapet ditt.
Natron og eddik er gode rengjøringsmidler
Både natron og eddik har lange tradisjoner i husholdningen. Monica Jordheim, førsteamanuensis ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen, forklarer at husholdningseddik består av eddiksyre og vann, mens natron er en base.
– Den lave pH-verdien til eddik (syre) og den høye pH-verdien til natron gjør dem begge til gode rengjøringsmidler, sier Jordheim til klikk.no.
Vi har testet metoden, og resultatet er absolutt godkjent.
Les også: Slik får du en skinnende ren stekeovn
Slik gjør du det
1. Kok opp en stor kopp med like deler eddik (7%) og vann i den skitne gryten. La koke i noen minutter.
2. Ta gryten av platen og hell oppi et par spiseskjeer natron. La blandingen virke et par minutter.
3. Hell blandingen i vasken og bruk en skrubb til å fjerne restene.
Derfor fungerer natron og eddik
Knut Børve er professor og instituttleder ved kjemisk institutt, Universitetet i Bergen. Han forklarer at når matrester brenner seg fast i en panne, blir det dannet ulike oksider – altså bindinger mellom oksygen og andre grunnstoffer – og nesten rent karbon (kull).
– De fleste oksider har sure eller basiske egenskaper. De basiske oksidene kan bli løst opp i en sur vannløsning. Dette kan eddiken, som er så surt, ta seg av, forklarer Børve.
Professoren sier videre at siden natron er basisk, kan det fjerne de sure oksidene som er igjen etter eddikbehandlingen.
Han forteller at reaksjonen går fortere ved oppvarming.
Skrubbing uunngåelig
– Det som er mest brent, er nesten rent karbon. Jeg tror verken eddik eller natron vil hjelpe her. Du må skrubbe.
Børve forteller videre at han er skeptisk til å bruke eddik og natron samtidig.
– Da vil eddiken og natronet reagere sammen med hverandre og lage en type salt (natriumacetat) heller enn å bry seg om det brente stoffet, sier han.
Les også (+): – Fjern de skarpe utelampene! sier naboene. Kan de kreve det?
Bakepulvertrikset
Kokk og matstylist Jan Ivar Nykvist minner om et gammelt husmorstips:
– Dekk rett og slett bunnen av kjelen med bakepulver og hell på varmt vann så det dannes en tykk grøt. La virke i et par timer. Bakepulveret skal nå ha gjort jobben, så de brente restene kan lett vaskes vekk.
Slik gjør du det
1. HA I BAKEPULVER: Fjern først alt som allerede er løst, og hell så i bakepulver slik at det dekker bunnen av gryten godt.
2. TILSETT VANN: Hell i varmt vann, men ikke mer enn at du får en konsistens som er litt tykkere enn eggehvite. Når bakepulveret begynner å boble, er prosessen i gang. Etter noen timer er det hele blitt til en «kake» som er lett å fjerne.
3. SKRUBB: Vask kjelen med vaskekosten, og ta eventuelt de siste restene vekk med en skrubb. Bruk plastredskap for å unngå riper.
NB! Står kjelen med bakepulvergrøten i for lenge, tørker alt inn. Da er det bare å tilsette mer vann og vente litt.
Les også: Rent kjøleskap på 20 minutter
Flere ekspertråd
Kokk Sire Wigelius har tidligere kommet med følgende tips mot fastbrente matrester i gryten:
– Du kan legge bløtleggingspulver for klær eller maskinoppvaskmiddel i gryten og koke det opp. Da vil restene løsne. Eventuelt kan du la det stå over natten med bare vann og pulver i, for så å vaske det dagen etterpå, forteller hun.