Naturlig rengjøring

Trenger man virkelig bare eddik og natron? Vi har testet

Sjekk hvordan det gikk da vi testet eddik og natron på komfyr, oppvaskmaskin, gulv, madrass, vindu og vask.

RENT: Det skulle ikke mye gnikking til før vindusruten ble helt ren og tørkepapiret helt skittent.
RENT: Det skulle ikke mye gnikking til før vindusruten ble helt ren og tørkepapiret helt skittent. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
Først publisert Sist oppdatert

Ifølge den økovennlige nettsiden Red & Honey, kan eddik brukes til mye; det påstås at eddik, natron og i enkelte tilfeller eterisk olje skal være nok til å vaske hele huset. Det har vi testet, se de åtte testene våre om vasking med eddik og natron nederst i saken.

Fordeler og ulemper

– Fordelen med disse enkle kjemikaliene er at de ikke inneholder parfymer, det er kjent at sensitive personer kan ha et problem med parfymeholdige vaskemidler. Ulempen er at eddik har ekstreme pH-verdier, som igjen kan skade hud, øyne og materialer. Natron har dessuten en slipende effekt dersom det ikke løses opp i vann, forteller rådgiver for kjemi hos Teknisk Institutt, Maria Andersen.

Mange vil nok tenke at det å bruke eddik og natron må være godt for miljøet og egen helse, men rådgiver i klima- og miljøavdelingen til Fremtiden i våre hender, Håkon Lindahl, foretrekker andre løsninger:

– Generelt anbefaler vi svanemerkede, parfymefrie vaskemidler. Naturmidler som natron og eddik er også helt ok miljømessig, men det aller beste er å bruke minst mulig vaskemidler og å gjøre rent med mikrofiberkluter og vann. Generelt er det også viktig å være klar over at «naturlig» ikke er noen garanti for at et produkt er mer miljøvennlig enn alternativene, eller at det er trygt, forteller Lindahl.

Andersen understreker at ulikt smuss rengjøres med ulike midler:

– En skitten ovnsdør har et tynt lag med fet smuss, mens sluket inneholder blant annet fete hudrester blandet med hår, forklarer Andersen.

Er det da så enkelt som at alt kan rengjøres med den enkle blandingen av eddik og natron?

Effektivt – men bare noen steder

Du redder altså ikke verden eller gjør en betydelig forskjell mot en klimavennlig hverdag ved å benytte deg kun eddik og natron som vaskemidler. Men, det fungerer! I alle fall på enkelte områder.

Vi har i denne testen valgt å teste kombinasjonen på alt ifra ovnsdøren til sofaputene, og enkelte steder var metoden svært effektiv. Du blir heller ikke tung i hodet slik du kan oppleve å bli av enkelte andre vaskemidler, og blakk vil du heller ikke bli; du trenger lite eddik av gangen, så en flaske er relativt drøy i bruk. Natron går det derimot en del av, så det er ikke sikkert at det vil være mye å spare på å gå over til denne metoden.

Les mer her: Dette skal du IKKE vaske med eddik

Test 1: Rengjøring av komfyr: Helt OK, men tar ikke de hardeste flekkene

En godt brukt komfyr med fettete ovnsdør må være den ultimate testen for rengjøringsmidler. Ifølge «Gjør det selv»-nettsiden The Instructables er eddik og natron alt du trenger.

Slik gjør du: Fjern det du kan fjerne med en vanlig klut og dryss et lag med natron på flaten du ønsker å rengjøre. Sprut eller hell deretter vanlig, hvit husholdningseddik over natronet. Blandingen vil begynne å bruse og skape et slags skum. Bruk deretter hendene eller en slikkepott slik at skummet brer seg over hele den skitne flaten og la det virke i 20 minutter før du tørker av med en våt svamp som du skyller jevnlig.

Dom: Fungerer overraskende bra, men tar ikke de hardeste flekkene. Blandingen fungerte greit på de letteste flekkene og det var en merkbar forskjell på ovnsdøren etter å ha fulgt oppskriften. De hardeste flekkene lot seg ikke verken rikke eller gnikke.

KUN EDDIK: Her ser du komfyren før (t.v.), under (midten) og etter (t.h.) behandling med natron og eddik.
KUN EDDIK: Her ser du komfyren før (t.v.), under (midten) og etter (t.h.) behandling med natron og eddik. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
FØR OG ETTER: Slik så komfyren ut før og etter behandling med natron, eddik og etterhvert stålull med såpe.
FØR OG ETTER: Slik så komfyren ut før og etter behandling med natron, eddik og etterhvert stålull med såpe.
HELE PROSESSEN: Nr. 1 viser komfyren før behandling. Nr. 2 viser komfyren etter at natron og eddik hadde fått sitte i 20 minutter. Nr. 3 viser komfyren etter at blandingen hadde sittet over natten. Nr. 4 viser komfyren etter en avsluttende runde med stålull og såpe (Svint).
HELE PROSESSEN: Nr. 1 viser komfyren før behandling. Nr. 2 viser komfyren etter at natron og eddik hadde fått sitte i 20 minutter. Nr. 3 viser komfyren etter at blandingen hadde sittet over natten. Nr. 4 viser komfyren etter en avsluttende runde med stålull og såpe (Svint). Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 2: Rengjøring av oppvaskmaskin: Imponerende!

Oppskriften må tilpasses eventuelle instrukser fra oppvaskmaskinens produsent. Essensen er at du skal kunne fjerne rusk og rask fra bunnen av maskinen og legger filtrene i en blanding av vann og eddik.

Slik gjør du: Fyll en sprayflaske med eddik og gå løs på eventuelle flekker. Bruk en Q-tips til å rense varmluftsviften før du setter den nederste skuffen tilbake og bestikkbeholderen opp-ned. Fyll beholderen for oppvaskmiddel med eddik og hell litt i en bolle som du setter med bunnen ned i den øverste skuffen. Kjør maskinen gjennom det varmeste programmet.

Dom: Jeg testet dette på en oppvaskmaskin som hadde stått ubrukt lenge og med matrester i bunnen; den luktet rett og slett helt forferdelig. Det var tilfredsstillende å se hvor rene filtrene ble, oppvaskmaskinen fremstod god som ny etterpå. Denne oppskriften fungerte svært godt.

EKKEL: Oppvaskmaskinen var full av gammelt skitt, men hadde stått ubrukt lenge. Eddiken fungerte likevel utmerket, og maskinen var skinnende ren etter behandling.
EKKEL: Oppvaskmaskinen var full av gammelt skitt, men hadde stått ubrukt lenge. Eddiken fungerte likevel utmerket, og maskinen var skinnende ren etter behandling. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
EFFEKTIVT: Filtrene sto en stund i varmt vann og eddik, før de ble skrubbet ned. Selve maskinen ble kjørt en runde på det varmeste programmet, med en kopp eddik stående i øverste hylle.
EFFEKTIVT: Filtrene sto en stund i varmt vann og eddik, før de ble skrubbet ned. Selve maskinen ble kjørt en runde på det varmeste programmet, med en kopp eddik stående i øverste hylle. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 3: Rengjøring av vasken: Liten forskjell

Oppskriften er hentet fra bloggen Imperfect Home Making.

Slik gjør du: Fyll vasken til randen med varmt vann og en kopp eddik.

La dette stå i en halvtime før du skyller ut, ettersom eddiken skal løse opp kalk.

Deretter blander du natron og vann til en tynn blanding som du skrubber kummen med.

Til slutt drypper du litt olivenolje på en klut og smører inn vasken slik at sluttresultatet skinner.

Dom: Jeg tror at vasken skal være veldig skitten for at du skal kunne merke noen forskjell på denne måten.

Les også: Derfor bør du avslutte dusjen med kaldt vann

Etter å ha latt vasken stå med eddik og varmt vann i en snau halvtime, skrubbet jeg med natron og smurte med olje. Det ble rent, men ingen ekstrem forandring.
Etter å ha latt vasken stå med eddik og varmt vann i en snau halvtime, skrubbet jeg med natron og smurte med olje. Det ble rent, men ingen ekstrem forandring. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
TJA: I veldig skitne vasker vil du kanskje se virkningen bedre enn her.
TJA: I veldig skitne vasker vil du kanskje se virkningen bedre enn her. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 4: Rengjøring av vinduer: Gjør jobben!

Hentet fra Red & Honey.

Slik gjør du: En sprayflaske fylt halvt opp med eddik og resten med vann er alt du trenger.

Spray på som normalt og tørk av vinduet med en ren klut.

Dom: I forkant ble vindusruten skitnet til med fett for å teste metoden skikkelig.

Det var ingen problem å få det rent, men pass opp for skjolder.

Les også: Dette bør ikke i oppvaskmaskinen

PRAKTISK: Glassruten ble smusset til for å teste effekten. Det var ingen sak for middelet, som besto av 50/50 eddik og vann.
PRAKTISK: Glassruten ble smusset til for å teste effekten. Det var ingen sak for middelet, som besto av 50/50 eddik og vann. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
RENT: Det skulle ikke mye gnikking til før vindusruten ble helt ren og tørkepapiret helt skittent.
RENT: Det skulle ikke mye gnikking til før vindusruten ble helt ren og tørkepapiret helt skittent. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 5: Rens sluket med natron og eddik: Ingen nødløsning

Ifølge oppskriften til Mom 4 Real er det rundt 2 desiliter som skal til, mens enkelte hevder at det holder med mindre mengder natron.

Slik gjør du: Start med å helle kokende vann ned i sluket, deretter natron før du heller i 1-2 desiliter eddik og 1-2 desiliter kokende vann. Blandingen vil boble opp. La dette virke i en halvtime før du lar varmt vann renne gjennom sluken i moen minutter.

Dom: Av erfaring vet jeg at denne blandingen ikke er nok til å ta seg av helt tette sluk, men i denne testen – som ble gjort i en litt treg utslagsvask – fungerte det helt greit. Jeg tror det gjør seg bedre som en del av en vaskerutine enn som en nødløsning.

Les også: Slik rengjør du stekeovnen

HELT GREIT: Ved hjelp av kokende vann, natron og eddik får man løst opp i trege sluk. Men til virkelig tett sluk må det nok sterkere metoder til.
HELT GREIT: Ved hjelp av kokende vann, natron og eddik får man løst opp i trege sluk. Men til virkelig tett sluk må det nok sterkere metoder til. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
BRUSER: Når natron og eddik blandes begynner det å bruse. Dette forsvinner etterhvert ned i sluket og må skylles ned med varmt vann. Virkningen er ikke stor.
BRUSER: Når natron og eddik blandes begynner det å bruse. Dette forsvinner etterhvert ned i sluket og må skylles ned med varmt vann. Virkningen er ikke stor. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 6: Rengjøring av gulv: Fungerer, men vær forsiktig med fukt

En blanding av eddik, vann og eteriske oljer skal kunne vaske både tregulv, laminat og flislagte gulv.

Slik gjør du: Clean Mama foreslår et blandingsforhold med 3-4 teskjeer hvit eddik, 5 dl vann og 1 dråpe eterisk olje. Sistnevnte får du tak i på helsekostforretninger eller på apoteket, formålet er å skape en god lukt.

Husk å ikke bruke for mye vann:

-Fukt er gjennomgående det mest dramatiske for et parkettgulv, fortalte seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, Johan Gåsbak, til Klikk Bolig ved en tidligere anledning.

Dom: Her ble jeg overrasket over hvor godt blandingen fungerte på det malte tregulvet jeg testet det på.

Det var en del flekker fra vannbasert, hvit veggmaling som gikk bort i en fei.

Gulvvasken ellers gikk veldig fint og det luktet ikke eddik da gulvet tørket.

Neste gang ville jeg nok ha byttet til en olje med sitrusduft, ellers ser jeg ingen grunn til å ikke prøve dette igjen.

FJERNET FLEKKER: Malingsflekkene forsvant lett og gulvet ble jevnt over rent. Vær forsiktig med mengden vann, så ikke du skader gulvet. Blandingen hadde også gjort seg bedre med en dråpe sitrusolje eller to.
FJERNET FLEKKER: Malingsflekkene forsvant lett og gulvet ble jevnt over rent. Vær forsiktig med mengden vann, så ikke du skader gulvet. Blandingen hadde også gjort seg bedre med en dråpe sitrusolje eller to. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 7: Stoffkledde madrasser og myke møbler: Mye styr for minimal virkning

Ifølge Red & Honey skal denne oppskriften «piffe opp» stoffkledde møbler.

Slik gjør du: Bland litt natron og noen dråper eterisk olje i en tett beholder. Spre blandingen på ønsket område og la det virke i en times tid før du støvsuger det opp.

Dom: Jeg vet ikke helt hva det innebærer å «piffe opp» møbler og merket ikke noen særlig forskjell på sofaputen etter behandlingen, annet enn at det luktet godt fra den eteriske oljen. Behandlingen fungerer nok ikke som flekkfjerner, så jeg er litt usikker på poenget med denne oppskriften.

LITE MERKBART: Med unntak av at sofaputen luktet sterkt av eterisk olje etterpå var det ikke noe særlig forskjell før og etter behandling.
LITE MERKBART: Med unntak av at sofaputen luktet sterkt av eterisk olje etterpå var det ikke noe særlig forskjell før og etter behandling. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Test 8: Greit som allround-middel

Flate og harde flater som skapdører og kjøleskap skal også kunne vaskes med blandingen av eddik og vann. Fyller du blandingen i en tom sprayflaske kommer du også lett til i toalettskålen, som du ellers skrubber og vasker som normalt.

Dom: Jeg kommer nok til å ha en sprayflaske med denne blandingen stående, ettersom den fungerte veldig greit på alt fra skapdører til toppen av komfyren. Smuss og fett forsvinner lett.

PRAKTISK: Bland vann og en dæsj eddik i en tom sprayflaske, så har du et greit allround-middel til flekker og smuss.
PRAKTISK: Bland vann og en dæsj eddik i en tom sprayflaske, så har du et greit allround-middel til flekker og smuss. Foto: Ina Rosenberg Stavrum