vaske klær:
Slik får du orden i klesvask-kaoset
Hoper klesvasken seg opp? Fortvil ikke!
– Klesvask er som tannpuss. Lar du være å gjøre det en stund, så vil du snart få et resultat du ikke liker. Er dere i tillegg en stor familie, så er det ikke her det er lurt å redusere innsatsen. Da vil du fort oppleve å komme bakpå, og det vil bli tungt å komme ajour, forteller Bjørg Anita Såtendal, ryddekonsulent og eier av firmaet Ryddemagi AS.
Hun anbefaler å ha en ukeplan, siden denne kan få deg i gang med gode vaner. I begynnelsen må en kanskje tvinge seg i gang, og da gjelder det å ikke gi opp.
– Da vi var små sa foreldrene våre hva vi skulle gjøre hele tiden, men som voksne må vi ta voksenrollen selv, og det innebærer jo å gjøre også de tingene som kjennes kjedelige og lite lystbetonte, sier Såtendal, og utdyper:
– Mitt beste råd er å gjøre det jevnlig. Like viktig er det å få brettet og lagt på plass klær når det er ferdig. Rent tøy som blir liggende på vaskerommet eller badet samler fort støv igjen.
Ved å samarbeide og fordele oppgavene på alle i familien går arbeidet mye raskere.
– Hos oss er mannen sjef over vaskemaskinen og tørker tøyet. Jeg bretter og legger på plass siden jeg elsker å ha det fint og ryddig i skuffene. Han på sin side hater bretting, og tar derfor klesvasken med glede!
Les også: Rent kjøleskap på 20 minutter
Dette sparer deg for tid
Å sortere skittentøyet så raskt som mulig gir god oversikt over hvor mye ullvask, finvask, mørkt tøy og hvitt tøy du har til enhver tid, og om det er nok til en full maskin.
– Når skittentøyet er ferdig sortert er det bare å putte det i vaskemaskinen og sette på en vask. Du slipper altså å bruke tid på å sortere hver gang du skal sette på en maskin. Å ha kontroll på mengden av ulike typer vask er både motiverende og tidsbesparende. Med fire barn fungerte dette mye bedre i vårt hjem enn de gangene jeg satt opp en ukeplan, forteller Nina Bakken Bye. Hun er designer, ryddekonsulent og står bak bloggen Rydd bort rotet.
Såtendal anbefaler å gå for et enklest mulig system, og forteller at de på grunn av liten plass hjemme hos henne kun har en kurv på badet hvor vaskemaskinen står, samt en liten kurv på et annet bad.
– Man må vurdere plassen man har til rådighet, og se på hvor ofte det vil være behov for å sette på en maskin. Litt sortering må en kanskje leve med før maskinen settes på. Et system som er veldig delt opp vil nok kun fungere for de som trives med det og har plassen for det, sier hun, og legger til:
– For andre vil systemet fort kunne skli ut. Mitt beste tips er å tørre og prøve ut løsninger, og heller justere om det ikke fungerte på første forsøk.
Sokkeklyper tenker hun kan høres bra ut, men at det kun er for de spesielt interesserte og de som er glade i detaljerte systemer. Sliter en med å få vasket tøyet fra før, så vil en slik ordning fort glippe og klypene blir liggende ubrukt.
– Jeg plukket opp et godt tips om å putte sokkene i en vaskepose, slik at de kommer samlet ut av maskinen. Det var i grunnen ganske smart!
Les også: Gjør husarbeidet slik – og ta fri hele helgen
Heng opp en vaskeanvisning
Om det er en person som gjør jobben, så har den fort oversikt over hvordan de ulike plaggene skal vaskes og tørkes. Er det flere som deler på jobben, så kan det være lurt å samle info om ulike klesplagg og vaskesymbol på et A4-ark og henge opp ved vaskemaskinen.
– Det finnes mange tøffe og oversiktlige print som kan henges opp på vaskerommet. Dette er jo kun en generell veiledning. Selv mener jeg det beste er å følge anvisningen som står på det enkelte plagget, forteller Bye.
– Om du må klippe bort vaskeanvisninger og lapper fordi det stikker eller klør, kan du knipse et bilde av lappen og plagget, godt synlig. Får du hjemmestrikkede plagg i gave, kan det være lurt å be om magebåndet på garnet som er brukt, siden vaskeanvisningen står der, råder hun.
Få myke klær
Beste tipset er ifølge Såtendal ikke å bruke for mye vaskemiddel, samt et vaskemiddel som løser seg helt opp og dermed er lett å skylle bort. Sammen med tørkeballer i tørketrommelen blir håndklær myke som bare det.
Den riktige doseringen vaskemiddel for en vanlig vaskemaskin er 50 ml, har forsker i SIFO, Ingunn Klepp, tidligere sagt til TV 2.
– Tørkeballene tar også bort statisk elektrisitet, så det er ikke noe problem. Mange gjør feilen at de bruker for mye vaskemiddel. Da blir det liggende igjen mye «såperester» i fibrene.
Ikke tørk klærne på soverommet
Å tørke ute er den raskeste måten, men deler av året har vi dårlig eller kaldt vær, og ikke alle har plass til å henge tøyet ute.
–Er det klær som må tørke raskt, som ikke tåler trommel og som du må tørke inne, så bruk badet som tåler varme og fuktighet. Soverommet er ikke et rom som det bør tørkes tøy i på grunn av fuktigheten klærne gir fra seg, forklarer Såtendal.
Et annet alternativ er å gå til innkjøp av en luftavfukter.
Les også: Dette er noe av det verste du kan gjøre
– Må du, så gjør det på dagtid og med vinduet på gløtt. Pass på at tøyet ikke henger dobbelt og at det er godt med luft rundt klesplagget. Har du lite tørkeplass i huset, så sjekk muligheten for å montere tørkesnorer i taket.
Kurver til såper og småting
Ved å samle såper og vaskemiddel i en passelig stor plastkurv vil både søl og pulver fanges opp. Det er kommet mange fine plastkurver på markedet, både gjennomsiktige og i alle slags farger, så her bør det være nok å velge mellom.
– En hvit kurv med en fin logo på vil lett kunne skape et ryddig inntykk. Det er også blitt populært med fine plastbokser og krukker med lokk. Har du alt på en hylle, så er det en fin måte å lagre det på som samtidig er dekorativ, sier Såtendal.
Det som lett blir glemt er at reserveposen med pulver eller rester som ikke fikk plass i en dekorativ krukke – også må lagres et sted.
– Ved å redusere antallet produkter vil du kunne spare mye plass. På markedet finnes det vaskemiddel som kan brukes på både hvitt, farget og ull.
Les også: Derfor bør dynen vaskes
Skål til lommerusk
Ifølge Bye er det lurt å oppbevare såpen i originalpakningen dersom det er flere i familien som skal vaske klær.
– Det er rett og slett fordi du finner doseringsanvisningen der. Oppbevarer du såpe i dekorative bokser, kan det være lurt å lime doseringsanvisningen under boksen, lokket eller på en av sidene.
Når det kommer til ting og tang som ofte blir liggende i lommene, anbefaler hun å ha en dekorativ bolle eller skål som står til pynt i passende avstand til der hvor skittentøyet sorteres.
– Alt jeg eventuelt måtte finne i lommene havner i denne skålen. Småpenger havner i felleskassen som står ved ytterdøren, og benyttes gjerne når det kommer loddselgere på døren. En gang i uken, eller ved behov, tar jeg med meg bollen og legger tingene på plass der hvor de hører hjemme, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2019.