Rengjøring av sofa
Her glemmer du garantert å støvsuge
Husets mest brukte møbel er skitnere enn du tror.
Visste du at å slenge deg ned på sofaen kan gjøre deg både allergisk og syk?
Ifølge det amerikanske hjem- og interiørnettstedet Homeguides har svært mange av oss en tendens til å hoppe over møblene når vi gjør rent. Og da kanskje i aller høyeste grad sofaen, et møbel som brukes både hyppig og flittig, både til sitting, soving, lesing og ofte også spising.
- Dessverre er det slik at skitt som ikke er direkte synlig ofte glemmes bort, forklarer nettstedet.
- Dyrehår, matrester og støv kan faktisk gjøre slik at det etter hvert begynner å lukte vondt av sofaen din dersom du ikke rengjør regelmessing.
Sjekk under putene
Spising på sofaen høres kanskje lettvindt og avslappet ut, men ender omtrent alltid med matrester og smuss mellom og under sofaputene.
- Og dette blir jo spesielt aktuelt når man har barn som også bor i hjemmet, forklarer nettstedet.
- For ikke bare søler naturlig nok barn mer med maten enn det voksne gjør, de har også en tendens til å glemme eller gjemme bort både småleker, sokker og annet utstyr de drar rundt på i lommene nede i sofaen.
Løsningen er å regelmessig støvsuge sofaen.
Støvsug regelmessig
- Å støvsuge sofaen regelmessig er absolutt den beste måten å holde den ren og luktfri på, forklarer kommunikasjonssjef hos Ikea, Siv Elizabeth Egger, til Klikk Bolig.
- Husk på å bruke riktig munnstykke på støvsugeren. På skinnsofaer bør for eksempel bare den myke børsten brukes.
Egger forklarer at støvsuging bidrar til å holde skinnet i skinnsofaer mykt.
- Og når det gjelder tekstiler er også støvsuging bra, og det er ingen tvil om at levetiden på et fiber øker når man utfører godt vedlikehold.
Husk på å snu sofaputene og støvsug godt på alle sider. Og ikke minst i selve sofaen under putene, her vil du garantert finne støv og skitt.
Smuss og støv ødelegger sofaen
- Sofaer og stoler er blant de møblene som blir mest brukt i et hjem, og nettopp derfor er det viktig å ha kunnskap om møbeltekstilenes egenskaper og kvaliteter, og hvordan man best vedlikeholder og rengjør disse, forklarer kategorisjef i Skeidar Living Group, Terje Gulbrandsen, til Klikk Bolig.
- Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og vil bidra sterkt til å forkorte stoffets levetid.
Gulbrandsen forklarer at regelmessig støvsuging med møbelmunnstykke eller myk børste hemmer denne nedbrytingen.
- Dette er faktisk helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid og for å redusere forekomst av nupping, forklarer eksperten.
- Det er dog viktig å være klar over at nupping likevel kan forekomme i større eller mindre grad på de ulike typer tekstiler.
Rens og vask
Gulbrandsen anbefaler skumrens som hovedrengjøringsmiddel til møbler i tekstil. Men når det gjelder fjerning av flekker, bør man også vite hva man bruker på sofaen.
- Og husk at det som oftest alltid er mye lettere å fjerne en ny flekk enn en som er gammel og har trukket godt i inn møbeltekstilen.
Har du sofa med trekk som kan tas av og vaskes i maskin, kan du selvsagt også prøve dette.
Møbler i hud krever en litt annen tilnærming til rengjøring.
- Vannløselige flekker bør tørkes bort snarest med en ren og fargeekte myk klut, forklarer Gulbrandsen.
- Vri kluten godt opp i lunkent vann. Faktisk er det aller best å benytte seg av helt rent, kokt vann.
Vanlig renhold og fjerning av støv, bør ifølge både Egger og Gulbrandsen skje hyppig og ved hjelp av støvsuging med myk børste eller støvtørking med en ren, fuktig bomullsklut.
- Bruk ikke kjemikalier på møbelhud, kun anbefalte pleiemidler, råder Gulbrandsen.
- Ved behov for rensing og flekkfjerning er det ofte smart å be om veiledning der du kjøpte sofaen. De fleste møbelprodusenter sender med informasjon om vedlikehold, ofte er dette festet til møbelet.
Kan bli syk av skitne møbler
Der hvor vi sitter, ligger og spiser er det ikke bare brødsmuler som blir igjen, men også døde hudceller som kroppen jo kvitter seg med i hopetall hver eneste dag. I sofaen, som i sengen, hvor mange av oss tilbringer mye tid, blir det fort mange av disse.
- Husstøvmidd lever av proteiner som menneskehår og hudceller, forklarer seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, til Klikk Bolig.
- Det viktigste stedet vi utsettes for midd er nok trolig sengen, gjerne fordi det om natten ofte blir varmt og fuktig der, men også andre møbler man benytter seg mye av, i tillegg til tepper, teppegulv og sengetøy hvor man finner flass og hudceller fra mennesker og dyr, vil nok ha middforekomster. Midd og husstøvmidden lever jo av døde hudceller, og trives derfor best nærkontakt med menneskene.
Midden trives best når temperaturen nærmer seg lune 25 grader.
- Passe temperatur (25 ºC) og litt høy luftfuktighet (50 - 80 %), gjør at midden trives, forklares det på nettstedet til Norges Astma- og Allergiforbund.
- Nivået av husstøvmidd er derfor vanligvis høyere i fuktige hus.
Nærkontakt med midden kan gi allergiske reaksjoner.
- Tilstander som astma og allergi kan bli forverret av store mengder midd, og da er det avføringen til midd vi ofte snakker om som kan gi reaksjoner, forklarer Lyngra.
Vanlige symptomer ved nærkontakt med midd er tett og rennende nese, særlig om natten.
- Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre når en som er allergisk kommer i kontakt med husstøvmidd, forklarer nettstedet.
- Barn er særlig utsatt. Hvis allergien får overhånd, vil slimhinnene i øyne og nese og luftrør og bronkier blir overirritable. Kontakt med midd kan i verste fall føre til astma.
Les også:
Fjern flekker på benkeplaten med mel-trikset
Slik fjerner du flekker på hodeputen
Lær av proffene: Slik blir badet rent
Denne saken ble første gang publisert 11/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.