Slik fjerner du flekker på benkeplaten
Har du hørt om mel-trikset?
Enten din er i stein, tre eller laminat, det kan være kjekt å vite hvordan du fjerner flekker fra benkeplaten.
Å holde kjøkkenet rent og pent er en av de viktigste - og ofte mest krevende - jobbene i huset. I det rommet hvor det daglig oppbevares, tilberedes og inntas mat, er det kanskje ikke så rart at det også blir litt søl.
Benkeplaten er kanskje den overflaten på kjøkkenet ditt som er utsatt for hardest daglig bruk, og det er viktig å huske på at uten jevnlig rengjøring og vedlikehold, kan du faktisk ende opp med søl og flekker som etter hvert vil bli svært vanskelig å bli kvitt, uannsett hvilken type benkeplate du har. Heldigvis finnes det råd.
Forskjellige benkeplater krever forskjellig bruk, behandling og vedlikehold. Der noen anses som fullstendig vedlikeholdsfrie, må andres behandles nokså hyppig for å holdes pene. Ulik behandling strekker seg også til hvordan man kan fjerne flekker på benkeplaten.
Benkeplate i marmor og stein
Denne typen benkeplate vil gi kjøkkenet ditt et både eksklusivt og stilrent uttrykk. Granitt har som regel stor motstandsdyktighet mot riper og slitasje, og krever relativt lite vedlikehold, mens marmor, som er en mer porøs stein, vil være mindre motstandsdyktig mot flekker og riper, og vil kreve regelmessig tilsyn og vedlikehold.
Men får du flekker og søl på en benkeplate i stein bør du aller helst være raskt ute.
- Når det kommer til granitt, er det viktig å huske på at stein er et naturprodukt, forklarer Tine Krægpøth hos kjøkkenprodusenten Kvik.
- Stein har porer og er dermed et "åpent" produkt, noe som gjør at det er nødvendig å behandle for at benkeplaten ikke skal misfarges med bruk.
Benkeplater i stein bør og skal rengjøres daglig med myk klut og rent vann forklarer eksperten.
Hydrogenperoksid
Hydrogenperoksid (H2O2) er et svært vanlig desinfeksjonsmiddel. Væsken er blek og blålig på farge, og er en kraftig oksidant, noe som gjør at middelet brukes både som blekemiddel og til desinfeksjon.
Du får kjøpt hydrogenperoksid i milde oppløsninger på apoteket, og mange bruker det til både sårvask, og også som munnskyllemiddel ved sår hals eller halsebetennelse.
(Kilder: Wikipedia og Norsk Legemiddelhåndbok)
- Søler du mat eller drikke, spesielt om det er noe med mye farge som rødvin, må dette fjernes umiddelbart, forklarer Krægpøth.
- Flekker kan dannes raskt om væsken får tid til å trekke ned i steinplaten.
En benkeplate i granitt eller annen naturstein rengjøres men vann eventuelt tilsatt vanlige rengjøringsmidler. Granitt kan rengjøres med syreholdige rengjøringsmidler og eventuelle kalkrester kan fjernes med kalkfjerner eller lignende.
Fjerner flekker med mel
Har ulykken vært ute og du har fått en flekk på benkeplaten din, kan det følgende trikset kanskje hjelpe. Ifølge det amerikanske interiør- og matnettstedet The Kitchn går det nemlig an å fjerne flekker på en benkeplate i stein med godt gammeldags hvetemel.
Slik gjør du:
1. Lag en blanding av mel og hydrogenperoksid (se faktaboks over). Miks sammen til en grøtete konsistens.
2. Spre blandingen utover flekken.
3. Dekk området med plastfolie og la sitte på over natten.
4. Skrap forsiktig av melblandingen neste morgen, og vips; melet vil ha trukket til seg både fukt og farge i flekken.
TIPS: Dette trikset sies også å skulle virke på gulvfliser i både stein og betong.
2. Corian og andre komposittbenkeplater
Det har blitt populært med benkeplater i både Corian og også andre komposittmaterialer de siste årene. Komposittmaterialer er ikke-porøse og kunstig satt sammen, slik at det skal bli så slitesterkt og brukervennlig som mulig. Benkeplatene er også lette å rengjøre og så og si vedlikeholdsfrie. Platene fås i et nesten uendelig antall farger, og vil bestilles på eksakte mål.
- Det flotte med en benkeplate i komposittmateriale, er at om du skulle få riper og skader på benkeplaten, vil det kunne repareres, forklarer servicesjef Torben Bregendahl Nobia DK, som leverer benkeplater til både HTH og Unoform.
- En annen fordel er absolutt det faktum at skjøtene i slike plater er fullstendig usynlige, slik at det ikke finnes noen sprekker hvor væske og søl kan trenge inn.
Simon Klemmensen hos Benkeplaten anbefaler å bruke spesialmidler for å rengjøre Corian-benkeplaten din.
- Corian er ikke vedlikeholdsfritt, men krever kun minimal behandling for å se flott ut, forklarer Klemmensen til Klikk Bolig.
- I den daglige rengjøringen er det nok å tørke av benkeplaten med en myk klut og rent vann, og de fleste flekker og fett fjernes med vann og flytende oppvaskmiddel.
Eksperten forklarer at hele overflaten bør rengjøres nøye av og til, slik at glansen ikke blir ujevn.
- Bruk et rengjøringsmiddel med mild slipeeffekt til Corian med silkematt overflate og flytende oppvaskmiddel til høyglansoverflater, forklarer Klemmensen.
- Rengjør hele overflaten med en klut og myke sirkelbevegelser. Skyll med vann, og tørk av med papir eller myke kluter.
Når det gjelder flekker, kan det lønne seg å prøve med enkle løsninger først.
- Hvis det fortsatt er flekker, bruk litt mild skurekrem på en klut, og gni med lette sirkelbevegelser, forklarer Klemmensen.
- Unngå grove skuresvamper i den daglige rengjøringen. Sterke slipemidler eller den grønne siden av skuresvampen skal kun brukes til å fjerne svært vanskelige flekker.
3. Benkeplate i heltre
Benkeplater i heltre er et populært valg på norske kjøkken. For ikke bare vil tre, som er et levende og varmt materiale, myke opp stramme linjer og kaldere materialer som er i bruk på kjøkkenet, men en benkeplate i heltre vil også, om den behandles riktig, holde seg flott å se på i mange mange år.
- Heltre er et slitesterkt materiale å bruke som plate på kjøkkenbenken, men den krever også jevnlig vedlikehold for å holde seg pen, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Siv Elizabeth Egger til Klikk Bolig.
- For å sikre at benkeplaten holder seg pen lenger, bør du behandle den regelmessig med treolje. Den gjør overflaten skinnende, beskytter treet og forlenger levetiden.
Krægpøth forklarer at en benkeplate i tre bør behandles med olje 3-4 ganger hvert år.
- Den beste måten å rengjøre benkeplaten på er rett og slett å benytte rent vann, forklarer Krægpøth.
- begrens bruken av oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo, da dette vil strippe oljen fra benkeplaten.
Egger anbefaler en myk tilnærming også når det gjelder flekkfjerning.
- Vask benkeplaten så ren som du får den med en myk klut fuktet i vann og - om nødvendig - mildt oppvaskmiddel eller såpe. Tørk av med en tørr klut. Lette flekker kan fjernes med en svamp fuktet i vann eller mild såpe, evt. med et fint sandpapir.
4. Benkeplate i laminat
At mange velger benkeplate i laminat til kjøkkenet henger nok sammen med at dette ofte er det billigste alternativet, i tillegg til at materialet er både lett å rengjøre og omtrent vedlikeholdsfritt.
- Laminat er et motstandsdyktig materiale som krever lite vedlikehold, har Camilla Snefjellå hos Kvik Alnabru tidligere uttalt til Klikk Bolig.
- Benkeplater i laminat tåler godt kjemikalier og rengjøringsmidler som er vanlige i husholdningen, men ikke kraftige syrer og baser.
Men vær forsiktig med skurepulver, stålull og andre slipende rengjøringsmidler.
- Tørk ren med en myk klut fuktet i vann og, om nødvendig, mildt oppvaskmiddel eller såpe, forklarer Krægpøth.
- Tørk av med en tørr klut.
Vær rask om ulykken er ute.
- Rødvin, blekk eller søl med annen sterk farge bør fjernes så fort som mulig for å unngå misfarging, forklarer Krægpøth.
5. Benkeplate i stål
For alle som elsker det industrielle og røffe uttrykket, er en benkeplate i stål det perfekte valget til kjøkkenet. Mat- og restaurantindustrien bruker mye stål på kjøkkenbenker fordi det er hygienisk.
Men flekker vises dessverre godt.
- Rustfritt stål får lett flekker, spesielt fra matsprut som inneholder mye fett, forklarer Bregendahl.
- Og fingermerker vises godt.
Men til tross sitt røffe utseende, står krever faktisk nokså mild rengjøring for å holde seg pent.
- Spesialprodukter du får kjøpt hos forhandler er best, forklarer Bregendahl.
- Et annet godt tips kan være å prøve med babyolje, noe mange bruker for å ta fingermerker og fettflekker.
Stål får lett riper, så enten du skal rengjøre til helgen som vanlig, eller fjerne søl og flekker, vil du tjene på å være forsiktig.
- Forsøk først med bare en fuktig klut, forklarer Klemmensen.
- Mikrofiberkluter er det beste, og for all del ikke gni med noe som kan lage riper i benkeplaten. Stålull må absolutt unngås.
Eksperten forklarer at flekker og inntørkede matrester fjernes relativt lett med bare varmt vann.
- Igjen, benytt en myk klut, forklarer Klemmensen.
- Og ikke forsøk å skrape bort rester.
Les også:
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen
Slik får du industristil på kjøkkenet