Mikrobølgeovn

Du putter vel ikke dette i mikrobølgeovnen?

Vet du hvilke ting som kan lage brann i mikrobølgeovnen din?

IKKE EGNET: Har du noen gang varmet opp sauser eller lignende i et skylt yoghurt-beger? Det er ikke så lurt.
IKKE EGNET: Har du noen gang varmet opp sauser eller lignende i et skylt yoghurt-beger? Det er ikke så lurt. Foto: FOTO: Trine Jensen
Først publisert Sist oppdatert

De aller fleste husstander er i dag i besittelse av en mikrobølgeovn. Det har for mange nesten blitt utenkelig å varme opp mat eller koke poteter uten denne hendige lille kjøkkenhjelperen, og det finnes et hav at matvarer på markedet i dag som er spesiallaget for å tilberedes i mikrobølgeovnen.

Men det er slett ikke alt som burde se innsiden av en mikrobølgeovn - noe mange av oss til tider smertelig har erfart. Brunost, for eksempel, går i motsetning til gulosten, ikke an å smelte i mikrobølgeovnen, og andre matvarer igjen har en tendens til å eksplodere om man putter de inn og skrur på bryteren.

Strålene må kunne passere

Katrin Ohlander hos BSH Husholdningsapparater AS forklarer at for at noe skal kunne brukes i mikrobølgeovnen, må det være laget av et materiale som gjør at mikrobølgestrålene klarer å passere gjennom maten.

- Eksempler på dette er porselen og en del keramikk, ildfast glass og glasskeramikk, forklarer Ohlander til Klikk Bolig.

- Vær obs på at svært tynt porselen og vanlig glass kun kan brukes i svært korte perioder av gangen, da disse vil sprekke om du utsettes for så ekstrem varme over tid.

Ohlander råder også forbrukere til å holde seg langt unna metall og aluminiumsfolie.

- Disse vil reflektere mikrobølgestrålene og kan gi brann.

Her er ifølge nettavisen Huffington Post tingene du aldri må ha i mikrobølgeovnen:

1. Take-away begre i metall

Det kan være fristende å varme opp hentematen igjen neste dag, men da bør du ta den ut av alle begre som inneholder metall og legge maten på en tallerken eller skål som en tilpasset mikrobølgeovnen.

- Metall i slike begre kan være med på å lage brann inne i mikrobølgeovnen din, forklarer nettavisen.

- Og det samme gjelder også kjøkkenredskaper i metall. Disse skal heller aldri i nærheten av mikrobølgeovnen din.

BRANNFARE: Mikrobølgeovnen er en hendig sak, men det er absolutt ikke alt som bør varmes opp i den.
BRANNFARE: Mikrobølgeovnen er en hendig sak, men det er absolutt ikke alt som bør varmes opp i den. Foto: FOTO: Trine Jensen

2. Lunsjposer i papir

Dropp alle slags poser, enten de er i plast eller papir, råder nettavisen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Flere av disse kan det potensielt bli brann i om de oppvarmes på denne måten, og mange vil avgi giftige gasser om de utsettes for mikrobølgeovn.

3. Yoghurt-begre

Mange skyller ut av og gjenbruker yoghurtbegre til oppbevaring av både sauser og dressinger. Men ikke bli fristet til å prøve å varme innholdet i disse opp i en mikrobølgeovn.

- Disse begrene er laget for å brukes kun én gang, forklarer nettavisen.

- Og vil derfor ikke tåle varmen i en mikrobølgeovn. Kjemikalier i plasten kan da frigjøres og ende opp i maten din.

4. Egg

Om man googler "how to boil an egg in a microwave" kommer det massevis av sideforslag opp som alle vil fortelle deg om hvor lett det er å få til å koke egg i mikrobølgeovnen din. Men ifølge Huffington Post er det slett ikke så lett som det ser ut til - og svært mange ender opp med egg som eksploderer over hele mikroen din.

- Den raske og intense varmen som oppstår inne i en mikrobølgeovn lager masse damp inne i egget, forklarer nettavisen.

- Denne dampen har ingen steder å slippe ut, så egget ender opp med å eksplodere av trykket.

5. Gatekjøkkenmat-begre

BARE SØL: Varmer du tomatsaus uten lokk i mikroen din, kan det hende du må belage deg på litt rengjøring i etterkant.
BARE SØL: Varmer du tomatsaus uten lokk i mikroen din, kan det hende du må belage deg på litt rengjøring i etterkant. Foto: FOTO: Trine Jensen

Disse er ikke beregnet på mikrobølgeovn, og vil når de varmes opp kunne avgi kjemikalier som ender opp i maten din.

SE ETTER DETTE MERKET: Glass- og gaffelsymbolet viser at materialet eller gjenstanden er ment for kontakt med næringsmidler.
SE ETTER DETTE MERKET: Glass- og gaffelsymbolet viser at materialet eller gjenstanden er ment for kontakt med næringsmidler. Foto: FOTO: Matportalen.no

6. Frukt

Ikke fordi at det nok kanskje er så vanlig å varme opp frukt i mikrobølgeovnen, men skulle du ønske å prøve, bør du unngå druer - som vil eksplodere. Og rosiner, som ifølge Huffington Post vil gi røykutvikling inne i mikrobølgeovnen din.

7. Tallerkener med metallkant

Alt som har metall på seg bør holdes langt unna mikrobølgeovnen, selv om det bare er en tynn kant ytterst på tallerkenen, metall er metall, og kan reagere med varmen inne i mikrobølgeovnen og skade både den og tallerkenen.

8. Tomatsaus uten lokk

Dette blir bare søl.

9. Chili

Om du varmer opp små røde chillier i mikrobølgeovnen, ja så skjer det egentlig ikke så mye med selve frukten, men når du åpner døren til mikrobølgeovnen vil dampen få både øynene og nesten din til å svi og renne advarer nettavisen.

EKSPLOSJONSFARE: Egg i mikroen kan ende med katastrofe.
EKSPLOSJONSFARE: Egg i mikroen kan ende med katastrofe. Foto: FOTO: Trine Jensen

10. Ta-med kaffekopper i stål

Det kan være fristende å varme opp kaffen litt når du kommer til kontoret - etter å ha båret den med deg helt fra du fylte på koppen før du dro hjemmefra. Men dette er ikke noen god idé om koppen din er laget i rustfritt stål - som svært mange av disse koppene er.

- Stålet vil forhindre at varmen faktisk når inn og får varmet opp kaffen din, og kan i tillegg skade mikrobølgeovnen din, forklarer nettavisen.

- Om ta-med koppen din er i plast, bør du sjekke om denne er merket med at den tåler mikrobølgeovn.

11. Aluminiumsfolie

Igjen, metall skal aldri i nærheten av mikrobølgeovnen din. Selv ikke denne som mange bruker til å ha over rester i kjøleskapet. Av med den før du setter maten inn i mikroen.

12. Ingenting

Om du skrur på mikrobølgeovnen uten å ha noen ting inne i det, kan det faktisk resultere i at hele ovnen går i luften, advarer Huffington Post.

- Siden det da er ingenting som tar imot mikrobølgestrålene, vil magnetronen til syvende og sist absorbere strålene, og rett og slett ødelegge seg selv.

Unngå keramikk og servietter

Ifølge mattilsynet og nettstedet Matportalen er det også flere andre ting man burde unngå å ha i mikrobølgeovnen, og de fleste av disse er av Mattilsynet vurdert som "mindre egnet" for bruk i mikrobølgeovn.

Disse er blant annet:

1. Keramikk

Godkjent av Mattilsynet

De følgende materialene regnes av Mattilsynet som trygge for bruk i mikrobølgeovnen:

1. Varmebestandig (som tåler høy temperatur) glass, keramikk, porselen og stentøy.

2. Plastbokser, stekeposer av PET (polyetylentereftalat) eller pappbokser belagt med PET inn mot næringsmiddelet: Er ofte merket PET eller med et 1-tall inne i en trekant.

3. Plastbeholdere spesielt beregnet til bruk i mikrobølgeovn: Disse kan være merket med PP, et femtall, som «high density polyethyen» eller med HDPE eller et totall. Beholdere av PP og HDPE bør kun anvendes til retter med lavt fett- og sukkerinnhold.

4. Plastfilm beregnet til mikrobølgeovn

(Kilde: Mattilsynet)

Keramikk kan suge til seg fuktighet ved vask, slik at det kan sprenges ved oppvarming.

2. Papir og papp (bortsett fra bakepapir)

Kjøkkenrull og servietter er ofte framstilt av papir som ikke er beregnet for kontakt med mat, spesielt ikke ved høye temperaturer. Disse kan da avgi skadelige stoffer, avhengig av kvaliteten.

3. Isbokser og rømmebegre

Disse er i utgangspunktet ment for engangsbruk, og bør ikke benyttes til kontakt med andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med.

Dette skjer inne i mikrobølgeoven

Det har helt siden den første mikrobølgeovnen kom på markedet hersket delte meninger om hva som egentlig foregår inne i ovnen når den varmer opp maten din, og hvorvidt disse strålene kan være skadelig for maten - og dermed også på sikt helsen - din.

Men dette avkrefter stråleekspert og forsker hos Strålevernet, Lars Klæboe, til Klikk Bolig.

- Det som skjer inne i mikrobølgeovnen din når den er på, er at det sendes ut strålinger med energi som får molekylene i maten til å vibrere. Når disse molekylene begynner å vibrere mot hverandre, skapes det friksjon som etter hvert begynner å avgi varme.

Og eksperten forklarer at så snart mikrobølgeovnen slås av, så forsvinner strålene.

- Ingen stråler "blir igjen" i verken maten eller inne i ovnen.

Les også:

Sjekk hvilket oppvaskmiddel som er desidert best i test

Sjekk alt du kan vaske med en sitron

Alt du trenger til å fjerne flekkene finner du i matskapet

MERKET: For å sjekke om du kan ha noe i mikrobølgeovnen, kan du sjekke etter glass- og gaffelmerket.
MERKET: For å sjekke om du kan ha noe i mikrobølgeovnen, kan du sjekke etter glass- og gaffelmerket. Foto: FOTO: Trine Jensen