Tepper og inneklima
Dette skjuler seg i teppet ditt
Gulvet kan skjule mer enn støv og midd.
Et teppe krever jevnlig støvsuging og rensing, hvis ikke risikerer man at teppet blir grobunn for uønskede mikroorganismer.
Ifølge overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke, fungerer nemlig teppet som et reservoar for organisk materiale som dyreflass, middrester, materster, bakterier og støv, og er en vedvarende kilde til forurensing av innemiljøet.
I artikkelen "Teppegolv og inneklima" skrevet av Bakke og publisert i fagbladet Allergi i Praksis i 2008, heter det blant annet:
"Det er mer bakterier og mugg i luften over teppegolv sammenlignet med andre golv".
Men skal vi tro Bakke er det ikke bare flass og mikrobiologi som kan trives i tepper:
"Teppegolv suger til seg kjemiske stoffer, damper, gasser og lukt som de kan avgi over lang tid etterpå.
Dårlig renhold avler sykdommer
Derfor påvirker tepper inneklimaet
- Tepper fungerer som oppsamlingsplass for organisk materiale.
- Teppegulv er samleplass for allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler.
- Tepper suger til seg kjemiske stoffer som kan gi vond lukt i rommet.
- Tepper trenger rengjøring med støvsuger, sjamponering og rensing. Rengjøringen tilfører lufta kjemikalier.
- Tepper som er avhengig av støvsuging med tradisjonelle støvsugere kan gi problemer ved at finstøv, gasser og lukter som passerer filteret blåses ut i rommet.
- Avdampninger fra store fiberoverflater fører til at luften blir ufrisk og opplevelsen av dårlig inneklima øker mens trivselen avtar.
Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)
Vegard Eriksen ved Gema rengjøringsbyrå forklarer til bonytt.no at tepper skjuler "støv og dritt" som du helst ikke bør puste inn.
- Hvis du er ekstremt dårlig på utføring av renhold (spesielt tepper) over lang tid, vil dette kunne gå utover inneklimaet. Det kan resultere i astma og sykdommer.
Disse bakteriene kan skjule seg i teppet
Ifølge nettstedet eHow er dette noen av bakteriene som kan skjule seg i teppet ditt:
- Norovirus
Norwalk-viruset, også kjent som Norovirus kan overleve i teppet opptil seks uker. Viruset forårsaker influensa og fordøyelsesproblemer. Hver gang teppet blir tråkket på, kan viruset bli luftbårent.
Regelmessig støvsuging kan redusere levetiden og spredning av Norovirus.
- Salmonella
Salmonella er en av mange typer tarmbakterier. Den kan forårsake diaré, feber og magekramper i 12 til 72 timer etter at man er smittet. Sykdommen kan vare i fire til syv dager, men kan være mer alvorlig hos små barn og eldre. Kjæledyr er med på å gjøre teppet ekstra utsatt for salmonella.
Å holde teppet rent og tørt er den beste måten å drepe Salmonella-bakterier på. I tillegg bør du aldri spise mat som har falt på et teppe, uansett hvor rent det er.
- Campylobacter
Campylobacter er er mest vanlig i løpet av vintermånedene i et fuktig teppe, og kan forårsake Campylobacteriose. Campylobacteriose kan forårsake blodig diaré, kramper, magesmerter og feber.
Bakterien drepes hvis du holder teppet rent og tørt.
Viktig med riktig renhold
Administrerende direktør Bjørg Owren hos Institutt for farge og interiør (IFI) påpeker at det er viktig med skikkelige rutiner for renhold.
- Selv om kaninene, ikke fyker rundt må det støvsuges. På et hardt gulv synes støvet med en gang og minner oss om at det er tid for mopp, men teppet sier ikke fra på samme måte. Regelmessig støvsuging må til.
I tillegg anbefaler Owren å rense teppet en gang i året, enten at man gjør det selv eller av profesjonelle med rensemaskiner.
- Mange har lett for å tenke bare støv når det gjelder innklima, men her er det viktig at støy og temperatur også er faktorer som virker inn.
- Og der bidrar teppet som nevnt svært positivt. Så her handler det om å veie behov mot hverandre. Det er blant annet mange barnehager som legger tepper i dag fordi mange barn og ansatte sliter med støy.
Tepper trenger dobbelt så mye støvsuging
Vedlikehold av tepper
- En god støvsuger er en nødvendighet om heldekkende tepper skal holdes skikkelig rene. La deg ikke lure av en sterk motor, det er utformingen av munnstykket som er avgjørende. Helst skal man ha et elektrisk drevet, roterende munnstykke. Vær klar over at det finnes teppemunnstykker som ekstrautsyr til gode støvsugere.
- Tepper bør støvsuges godt en gang i uken, oftere hvis det er utsatt for mye trafikk og søl.
- Flekker fjernes med det samme. Husk at det dreier seg om tekstiler, og at skyllingen er like viktig, ellers vil såperester raskt danne en ny og større flekk. Bruk gjerne tekstilvaskemidler, om det ikke er spesielt vanskelige flekker. Flekkfjernere finnes det mange av, men her er også skylling viktig.
- Et heldekkende teppe bør renses jevnlig. Hvert annet år skulle passe de fleste steder. Tepperenser får du leid der du kjøper tepper. Ikke glem skylleprosessen.
Kilde: ifi.no
Seniorforsker Steinar Nilsen ved SINTEF Byggforsk er medforfatter av den boken "Bedre inneklima i boligen."
Han mener at tepper har en del å si på hvor ofte du bør ta frem støvsugeren.
- Har du tepper på gulvene bør du støvsuge dem minimum to ganger i uken.
- Uten tepper holder det med støvsuging én gang i uken, har han tidligere uttalt til bonytt.no.
Har du tepper i huset, har du skaffet deg et støvdepot, påpeker Nilsen.
- Særlig viktig er det å være klar over dette dersom man har mindre barn i huset.
Unngå vegg-til-vegg
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er faste tepper vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt.
Organisasjonen anbefaler derfor ikke bruk av vegg-til-vegg teppe.
Ufortjent dårlig rykte
Institutt for farge og interiør (IFI) er en medlemsorganisasjon som representerer farge- og interiørbransjen, og også den norske teppebransjen. Det er publisert flere artikler på ifi.no der det hevdes at tepper kan forbedre luftkvaliteten.
Bjørg Owren mener at tepper har et ufortjent dårlig rykte.
- Dette er noe som henger igjen fra flere tiår siden da markedet flommet over av billige tepper med svært dårlig kvalitet, og folk ukritisk la tepper i alle mulige rom, og det var så som så med rengjøringen.
Fordeler med teppet
Owren forklarer at i IFI ser de tre klare fordeler med teppet:
- Støvet blir liggende i ro og virvler ikke rundt i pustehøyde. Teppet virker som et deponi. For at dette skal fungere er det meget viktig med gode rengjøringsrutiner og riktig redskap.
- Teppe demper lyd. Romklang er et problem i mange hus i dag, teppet demper klangen i rommet og reduserer trinnlyd slik at det blir mindre støy i etasjen under.
- Teppe luner og isolerer og bidrar til at gulvet oppleves varmere. Dermed kan vi senke temperaturen et par grader. Dette er igjen positivt for inneklimaet.
Er et teppe et teppe?
Når det kommer til holdbarhet, så har selvsagt teppets kvalitet stor betydning, i likhet med belastningen det utsettes for.
Ull (ny ull) er lunende og selvrensende på grunn av lanolin, og ifølge Owren blir det som med ullbuksene mange setter utenpå bleiene til småtassene.
- Men ull er en spunnet fiber, slik at den får en ru overflate der smuss fester seg, forklarer hun.
- Polyamid derimot, er en glatt og rettere fiber som ikke så lett tar opp støv. Særlig på soverom anbefales det å bruke teppe av polyamid.
Owren påpeker at det er sammenheng mellom pris og kvalitet.
- Med et teppe av god kvalitet og riktig renhold, har du et godt gulv. Det er deilig å trå på, god lyd i rommet og lite svevestøv.
Les også:
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Det blir ikke rent når du vasker gulvet
Gjør dette riktig og spar masse arbeid
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide