Vond lukt på kjøkkenet

Tre ekle ting du garantert har opplevd på kjøkkenet

Slik får du bort sur lukt i oppvaskmaskin, dårlig trykk i kranen og fett fra skapdører.

VOND LUKT: Hva gjør du om det lukter vondt av oppvaskmaskinen? Eller kranen har dårlig trykk? Slapp av, ekspertene har råd som hjelper deg ut av kjøkkenkrisene. FOTO: Trine Jensen
VOND LUKT: Hva gjør du om det lukter vondt av oppvaskmaskinen? Eller kranen har dårlig trykk? Slapp av, ekspertene har råd som hjelper deg ut av kjøkkenkrisene. FOTO: Trine Jensen
Først publisert Sist oppdatert

Kjøkkenet er for de fleste boligens mest brukte rom. Det er her du lager mat, behandler råvarer, vasker opp og kaster søppel. I tillegg til spiser, så klart. Da er det kanskje ikke så rart at ekspertene råder oss til å ikke slurve med rengjøringen eller vaske feil nettopp her.

- De fleste vasker temmelig regelmessig på kjøkkenet, men mange får ikke med seg alt, eller vasker på en måte som gjør at det ikke blir rent nok eller rent overalt, sier Charlotte Sagvik hos Citymaid hos Citymaid Hjemmerservice AS til Klikk bolig.

- Det er en del steder som blir skitnere enn andre, eller som mange utsetter å gjøre noe med helt til det faktisk blir en mye større jobb enn det trenger å være.

Problemene alle sliter med

Mange sliter med vanlige kjøkkenproblemer som mikrobølgeovn som matrester har brent seg fast i, fettbelegg på overflater og en oppvaskmaskin som har begynt å lukte vondt etter hver vask - uten å helt vite hvordan de skal takle problemet.

- Det mest viktige når det kommer til rengjøring, både på kjøkkenet og også ellers i boligen, er å ikke utsette det, sier Sagvik.

- Alt blir som regel verre om man ikke tar tak i problemet med en gang, og man lager seg bare større og mer jobb.

Så hva venter du på? Her er tipsene som hjelper deg takle noen av de vanligste kjøkkenkrisene:

Fett oppå skapene

Når vasket du egentlig oppå kjøkkenskapene sist?

At overflater på kjøkkenet blir skitnere enn de fleste andre steder i huset hersker det liten tvil om.

Heldigvis er de fleste flinke med å tørke over både benkeplate og skjærefjøler temmelig regelmessig. Men hvordan står det til med rengjøringen på de stedene man ikke har i øyesyn fullt så ofte?

Samler seg tykt fettlag på skapene

- For de som har kjøkkenskap som ikke går helt opp til taket, blir det fort fettete og ekkelt oppå på skapene, sier leder for forbrukerservice hos Lilleborg og ekspert i Plusstid.no, Malin Skaar, til Klikk Bolig.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Jo lengre man dropper å vaske, dess tykkere blir laget og fett som får feste seg. I tillegg vil det temmelig raskt også legge seg et lag av støv og skitt som fester seg i fettlaget.

Løsningen, sier rengjøringseksperten, er å tørke over skaptoppene oftere.

- Bruk gjerne et fettoppløsende vaskemiddel eller vaskespray, og tørk over med en fuktet klut. Gjenta til overflaten kjennes ren og glatt ut.

Prøv med litt eddik

Å bruke litt eddik i vaskevannet er et triks du også kan benytte deg av.

-  Eddik tar knekken på skitt og såperester, og etterlater overflatende både lukt- og flekkfrie, sier Charlotte Sagvik hos Citymaid hos Citymaid Hjemmerservice AS til Klikk bolig.

- Vask derfor gjerne med oppvaskmiddel først, så deretter en runde med eddikvann.

Dårlig trykk i kranen?

Slik fikser du det.

FETT: Det er ikke små mengder med ekkelt fett og støv som samler seg oppå skapene dine - og alt du har oppbevart der. FOTO: Trine Jensen
FETT: Det er ikke små mengder med ekkelt fett og støv som samler seg oppå skapene dine - og alt du har oppbevart der. FOTO: Trine Jensen
VASK OFTE: Utsetter du å tørke av toppen av kjøkkenskapene sine blir jobben bare mer ekkel og dryg. FOTO: Trine Jensen
VASK OFTE: Utsetter du å tørke av toppen av kjøkkenskapene sine blir jobben bare mer ekkel og dryg. FOTO: Trine Jensen

Dårlig trykk på kranen kan være temmelig irriterende. Den gode nyheten er at du ofte kan ta tak i problemet selv.

- Mange blir redde for at det når blir et stort prosjekt å fikse trykket i kranen, og ser for seg store kostnader, forteller Are Skaar Nielsen hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforening til Klikk Bolig.

- Men ofte er det relativt enkelt å fikse problemet på egen hånd.

Tett sil

Skaar Nielsen forklarer at et av de hyppigste problemene som forårsaker dårlig trykk er at silen har blitt tettet til.

- Sjekk tuten på kranen. Denne er det som regel bare å skru av, sier rørleggeren.

- Så skrur du ut selve silen, og renser denne godt. Det skjer nemlig titt og ofte at denne fylles opp av rusk og rask, noe som helt klart vil gjøre noe med vanntrykket ditt.

Rørleggermester Trond Skistad hos Rørleggervakta AS sier også til Klikk Bolig at dette er den desidert hyppigste årsaken til at kjøkkenkraner plutselig får dårligere trykk.

- Planterester og humus kan over tid samle seg og gjøre at mindre vann slipper gjennom silen, og dermed opplever du dårligere trykk, sier Skistad.

- De kan også samle seg innover i kranen, så merker du liten forskjell når du har renset silen, kan det hende du bør ta kontakt med en rørlegger som kan sjekke resten av kranen for deg også.

Gammel kran

Om kranen din er gammel kan det hende det er det som er problemet.

- En kran varer ikke evig, sier Skistad.

- Den blir dårligere jo elder og mer slitt den er, så er kranen sin mer enn 10 -15 år gammel, kan det være at det er på tide å bytte ut om du opplever at den lekker eller har dårlig trykk.

Vond lukt i oppvaskmaskinen

Æsj, hva er det som lukter?

Det er ingen tvil om at oppvaskmaskinen gjør livet enklere.

DÅRLIG TRYKK: Det som ofte er problemet kan du heldigvis fikse enkelt selv. FOTO: Trine Jensen
DÅRLIG TRYKK: Det som ofte er problemet kan du heldigvis fikse enkelt selv. FOTO: Trine Jensen

Men hva gjør du om både oppvasken og også selve maskinen plutselig begynner å lukte surt og vondt - selv når den nettopp har kjørt gjennom et program?

- Dette opplever de fleste fra tid til annen, men det er ikke noe stort problem å verken forebygge eller gjøre noe med, sier leder for forbrukerservice hos Lilleborg og ekspert i Plusstid no, Malin Skaar.

- Det viktigste er å faktisk gjøre noe med problemet når det oppstår, for en skitten maskin vil ikke gi deg rene kopper og fat. Noe som etter hvert blir temmelig uhygienisk.

Bruk maskinrens

Om du passer på å holde maskinen ren på innsiden vil du i stor grad forhindre at det dannes vond lukt, sier Skaar.

- Du får kjøpt ulike typer maskinoppvaskmiddel i dagligvarebutikken, så et godt råd er å bruke dette regelmessig for å holde maskin og filter rent.

Det er filteret som tar av for mengden av skitt og matrester som passerer gjennom maskinen, så det sier seg selv at det kan være smart å passe på at dette får seg en vask fra tid til annen.

- Det er viktig å skylle av det aller meste av matrester før fat og kopper settes i maskinen, sier Are Skaar Nielsen hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

- På den måten vil du langt på vei holde maskinen renere.

I tillegg anbefaler rørleggeren å rense både spylearmer og filter regelmessig.

- De små hullene i spylearmene kan tettes til av matrester, så det er kjekt å sjekke iblant at disse er åpne og ikke tette, sier Skaar Nielsen.

- Er disse tette, blir ikke oppvaske spylet ren.

Filtrene skrubber du litt av og til med en oppvaskbørste, sier han.

- Da løsner du skitt og smårester, og rene filtre vil gi ren oppvask.

EKKEL LUKT: En skitten oppvaskmaskin gir ikke ren oppvask. FOTO: Trine Jensen
EKKEL LUKT: En skitten oppvaskmaskin gir ikke ren oppvask. FOTO: Trine Jensen
RENGJØR FILTER: Matrester som sitter fast i filteret kan gjøre både at oppvasken din ikke blir skikkelig ren, og  kan også være årsaken til at oppvaskmaskinen din lukter surt FOTO: Trine Jensen
RENGJØR FILTER: Matrester som sitter fast i filteret kan gjøre både at oppvasken din ikke blir skikkelig ren, og kan også være årsaken til at oppvaskmaskinen din lukter surt FOTO: Trine Jensen