Kjøpte ferieleilighet i utlandet
På hytta i Berlin
Det tar ikke mange timene for familien Myhre fra de starter bilen på Hønefoss og til de setter nøkkelen i døren til leiligheten i Berlin.
På en heldig dag tar det vel tre og en halv time fra Eilin Lilleeng Myhre og Hans J. Myhre starter bilen på Hønefoss til de setter nøkkelen i døren til leiligheten i Berlin. Det skulle tilsvare en reiseavstand med bil fra Oslo til Beitostølen.
- En god grunn til å velge hytte her, sier Eilin og Hans.
- Reisetiden skulle være overkommelig, enten det er med bil eller fly. Da vi begynte å tenke på feriested i en storby, var ikke Berlin langt unna. Vi hadde vært her tidligere, men vi måtte ta noen turer til før kjøpet var i havn for fem år siden.
Kunstnerstrøk
De vandret rundt i distriktene i gamle Øst-Berlin. I gaten der de fant leiligheten fra slutten av 1800-tallet, bor det mange unge familier og kunstnere. Den er på 85 kvadratmeter, og ligger på Prenzlauer Berg. På den andre siden av bygården ligger et nedlagt bryggeri som nå er blitt kulturhus med kino, konserter og teaterforestillinger.
- Vi likte nabolaget, det er vennlig og med flere grøntområder, kafeer og butikker, sier Eilin.
- Ja, vi snuste inn atmosfæren uten hastverk. For oss var det viktig å finne en oppusset leilighet med historie, sier Hans.
Første gang de kom inn døren, møtte paret en lys leilighet med en takhøyde på fire meter. Riktignok var veggene skrå, men de ble rettet opp. De originale gulvene knirket, det gjør de fremdeles så det nytter ikke liste seg opp om natten. Eilin og Hans kaller det sjarmerende knirking.
- Datteren og svigersønnen vår eier også leiligheten og har bidratt sterkt med innredningen. Vi var tidlig enige om å ha et interiør bestående hovedsakelig av brukte ting.
Startpakken fra Ikea ble kortvarig. Sovesofaen og feltsengen ble gitt bort. Tiden var inne for å gå på markeder og saumfare bruktbutikkene rett rundt hjørnet.
- Det er raskt å gå seg bort i bruktbutikker, sier Eilin. - I kjelleren står noen feilkjøp som ble gjort i begynnelsen. Selv om vi finner ting vi vil ha der og da, skal de passe inn sammen med det andre. Vi trengte bare litt læringstid.
- I det hele tatt var det lett å stresse seg opp de første årene både med kjøp og kulturelle begivenheter som skulle oppleves. Nå slapper vi mer av når vi er her, vi har lang tid å rekke Berlin på, sier Hans.
Hver lørdag og søndag yrer det på markedet like i nærheten, utvalget av brukt interiør er omfangsrikt. En søndag for Eilin og Hans består gjerne av et markedsbesøk samt et stopp innom stamkafeen på vei hjem.
- Vi er blitt tatt godt vare på i nabolaget av de fastboende, selv om vi bare er feriegjester. På den annen side er leiligheten i bruk hele året, både av oss og vår datters familie. Feriestedet har det meste, vi reiser kun med håndbagasje og da går flyturen ekstra enkelt og raskt.
Beboernes tips før kjøp:
Det viktigste er å bestemme seg for hvorfor du skal kjøpe leilighet. Deretter bruke god tid til å finne det en feriebolig du liker, og i et område du har gjort deg kjent med. Pass på å avtale meglerhonoraret, ellers kan det bli en overraskelse.
Det lønner seg å skaffe en advokat, det må du jo ha likevel ha iforbindelse med offentlige papirer.
Her finner du de beste markedene i området:
Når det gjelder markedet anbefaler paret store Flohmarkt i Mauerpark, der står også en del av den gamle muren. Gå på markedet lørdag eller søndag på Strasse des 17.juni helt inn til Tiergarten. Markedet har høyere standard enn de vanlige.
I området Prenzlauer Berg er det mange brukt og antikvitetsbutikker, speiselt rundt Kollwitz Platz.
Advokaten: Sjekk forholdene
- Det største problemet når nordmenn kjøper feriebolig i utlandet, er arveavgiften, den er høyere i utlandet, sier advokat Arne Heiestad hos advokat.no.
- Vi har opplevd dødsfall hvor de etterlatte har blitt overrasket over høy arveavgift. Oppretter du et norsk aksjeselskap, som koster cirka 30 000 kroner, er du sikret bedre rettigheter når det gjelder dette. Aksjeselskapet består selv om den som har opprettet det dør, sier Heiestad.
Arvereglene varierer fra land til land. I mange europeiske land er utgangspunktet at rettsreglene i det landet der eiendommen befinner seg, legges til grunn ved et arveoppgjør. For å sikre at det ikke blir problemer i forbindelse med arveoppgjøret, kan det være nødvendig å sette opp et testament selv om eiendommen skal gå til dine livsarvinger.
- Flere har også fått seg en overraskelse da de oppdaget at de egentlig ikke eier eiendommen, du må vite hva du kjøper, understreker advokat Heiestad.
Risikoen for skattesmell ved kjøp av eiendom i utlandet er også tilstede, hovedregelen er at du skal betale skatt til det landet der eiendommen ligger. Vanlig selveier er ofte den tryggeste formen, de juridiske reglene for senere salg i timeshareprosjekter eller borettslag er svært kompliserte i mange land.
Les også
Se våre inspirerende interiørbilder
Nyttig advokat-nettsted
Trenger du hjelp? Advokatforeningen har laget tjenesten advokatenhjelperdeg.no.