utestue med tak

Slik bygger du utestue med tak

I denne enkle, men hyggelige uteplassen er det både kjøkken, peis og vedovn.

UTESTUE MED TAK: På denne uteplassen sørger tak og vegger samt peis for at eierne kan sitte ute fra vår til høst. Foto: FOTO: Vidar Askland
UTESTUE MED TAK: På denne uteplassen sørger tak og vegger samt peis for at eierne kan sitte ute fra vår til høst. Foto: FOTO: Vidar Askland Foto: FOTO: Vidar Askland
Sist oppdatert

Byggetillatelse?

En slik utestue som her er omtalt vil være et typisk unntakstilfelle i medhold av plan- og bygningsloven, ettersom den ikke er større enn 15 m2 og har mønehøyde på omtrent 3 meter.

Men regler om bygging i strandsonen eller lokale særbestemmelser kan medføre at du er avhengig av tillatelse fra kommunale bygningsmyndigheter før du går i gang.

Sørg derfor å sjekke med lokale myndigheter før du bygger en utestue.

Hytteeieren ønsket å lage en åpen, overbygget uteplass uten prefabrikkerte glassmoduler og med mest mulig naturlige materialer.

Uteplassen skulle romme en spiseplass, et enkelt utekjøkken, en peis og arbeidsbenk for tilbereding av mat.

Les også: Slik bygger du utepeisen selv

Åpen løsning

Det er flere gode grunner til å velge en helt åpen løsning: Det estetiske eller landskapsmessige, et ønske om mest mulig nærhet til omgivelsene, eller at man vil unngå harde, moderne flater som glass og aluminium.

Ulempene med en åpen, overbygget uteplass med hensyn til vind og slagregn veies fort opp av den gode opplevelsen av å sitte helt ute i friluft i sommernatten.

Blir det for mye trekk eller solskinn, kan du enkelt bygge din egen levegg.

Når disse lagres under tak, holder de i mange år - selv i fuktig miljø. For å hindre gjennomtrekk, er det benyttet vinduer i gavlen over kjøkkenet.

Uteplass med vindavstivning

Takkonstruksjoner uten underliggende vegger blir et lett bytte for høststormene hvis det ikke er forankret og oppført på en solid måte.

Her er utegulvet med stolper fundamentert til fjell med nedstøpte søylesko.

Murkonstruksjonen med kjøkken og ildsted har også fått en avstivende funksjon i tillegg til den praktiske. Får man ikke brukt ildsted eller andre murkonstruksjoner til avstiving, må man til med skråavstivere i åpningene.

Les også: Slik bygger du en støpefri platting

Saltak eller pulttak?

UNDER ETT TAK: Utestuen rommer langbord og utekjøkken.
UNDER ETT TAK: Utestuen rommer langbord og utekjøkken. Foto: FOTO: Vidar Askland

Det er brukt impregnerte bord som taktekking.

Med utfreste, korresponderende spor i over- og underliggere holder dette taket regnet ute, til tross for at det ikke er noe undertak eller papp.

Takbordene er synlige fra undersiden.

For å unngå at taket skulle ruve for mye i landskapet og samtidig oppnå en god, innvendig høyde, ble takformen nøye vurdert.

Saltak gikk igjen på bebyggelsen i nærheten, og ble vurdert som kjent og hyggelig.

Jo nærmere uteplassen og hytta ligger hverandre, desto mer naturlig er det med samme takvinkel og taktekking for å oppnå en harmonisk helhet. Et annet alternativ er å bruke en avvikende tekking på utestuens tak slik at takflatene signaliserer klart forskjellige bruksområder.

Ettersom taket over uteplassen fremstår som en uisolert, lettere konstruksjon, bør den tekkes med et "lett" takmateriale. I dette tilfellet har man valgt takbord som gir et smekkert, lett tak.

Utestue med tak

UTESTUE I LE: Denne utestuen har tak og utekjøkken, samt peis, slik at man holder varmen på kjølige netter.
UTESTUE I LE: Denne utestuen har tak og utekjøkken, samt peis, slik at man holder varmen på kjølige netter. Foto: FOTO: Vidar Askland

For å oppnå god høyde under taket uten at det blir for høyt, har murmesteren valgt takkonstruksjon som en kombinasjon av selvbærende takstol og sperretak ved å benytte en hanebjelke.

MURT UTEKJØKKEN: Her er peis, utekjøkken og rom for vedlagring murt i en sammenhengende kropp.
MURT UTEKJØKKEN: Her er peis, utekjøkken og rom for vedlagring murt i en sammenhengende kropp. Foto: FOTO: Vidar Askland

Dermed kan taket trekkes ned til f.eks. 1,8 meter ved "ytterveggen" (som ikke er der) mens resten av høyden blir 2,2-2,4 meter under hanebjelken.

Flatt tak eller pulttak er også en mulighet. Fordelen er at det knapt blir synlig i landskapet - i alle fall når taket ses rett forfra.

Et pulttak er en enklere konstruksjon å jobbe med, men man går glipp av den gode romfølelsen en åpen saltakshimling gir.

Lav takhøyde og manglende romfølelse kan kompenseres ved å bruke takplater i polykarbonat eller bølgeplast med melkehvit eller klar plast. Slike plastplater er ikke den estetisk beste løsningen i alle sammenhenger, men når takflaten blir så flat som dette, vil de knapt synes, og bruken vil da ofte være uproblematisk.

Et lekkert, men dyrere alternativ er laminert glass.

Sosialt utekjøkken

Hytteeieren ønsket et enkelt utekjøkken i tilknytning til uteplassen.

Det er derfor bygget opp en kombinert konstruksjon med peis, vedkomfyr og benk. Det gir uteplassen mange anvendelsesmuligheter der både gjester og vertskap kan være til stede mens maten tilberedes.

Den ultimate løsningen må jo være at være at hele menyen - til og med potetene - kan tilberedes under utestuens tak. I tillegg til den obligatoriske peisen og grillen må det være en arbeidsbenk, vaskekum med vann og kokemuligheter.

En vedkomfyr for baking av poteter, pizza eller brød vil også falle naturlig inn i et komplett utekjøkken.

Les også: Slik lager du en overbygd terrasse

Muring av utekjøkken

Hele murkonstruksjonen med peis, grill og kjøkken er murt opp med en kombinasjon av murstein og naturstein.

Å mure opp et anlegg kun utført i naturstein, kan by på utfordringer både med å finne passende stein og ikke minst med den konstruktive delen av jobben.

Ved å kombinere murstein og stein fra naturen blir konstruksjonen mer forutsigbar og brukervennlig samtidig som den blir spennende og variert.

Hvit puss binder det hele sammen til en hel og vakker kjøkkenkonstruksjon.

Dette kjøkkenet er murt direkte på fjell, og det er ingen fare for setninger og sprekker i murverket.

Der det ikke er fjell, må det fundamenteres godt både med hensyn til frost og setninger. I praksis betyr det graving, fjerning av jord, isolering med trykkfast markisolasjon, tilbakefylling av drenerende masser og komprimering.

Et fagtips fra murmester Morten Henriksen er å mure pipa direkte over peis eller grill slik som her.

På den måten sparer man plass og stein i forhold til først å mure pipe og plassere ildstedet inntil etterpå slik man ofte gjør ved husbygging.

Les også: Sjekk ut denne nydelige hagestuen

Fast inventar

Utemøbler som bord, benker og stoler bør være fast inventar i en utestue. Helst bør tilhørende puter kunne oppbevares i et regntett skap på stedet.

Det samme gjelder kjøkkenutstyr av enkelt slag som her får plass i små hyller, kriker og kroker.

Det er også mulig å ha kjøleskap i en utestue. Ingen selvfølge, men svært praktisk enkelte dager i året.

Hvis man har litt høyde under gulvet på uteplassen, kan man også gjemme bort en liten jordkjeller for lettere tilgang på duggfriske drikkevarer.

Murmester Morten Henriksen bygget utestuen, og under ser du konstruksjonen av hvordan utestuen med tak skulle være:

KONSTRUKSJON: Snitt av utestuen.
KONSTRUKSJON: Snitt av utestuen. Foto: ILLUSTRASJON: Per Chr. Tellefsen
PLANEN: Konstruksjonen er enkel, men smart, med platting, oppmurt utekjøkkenløsning og tak.
PLANEN: Konstruksjonen er enkel, men smart, med platting, oppmurt utekjøkkenløsning og tak. Foto: TEGNING: Per Chr. Tellefsen
RAMMEN: Tak, stolper og platting.
RAMMEN: Tak, stolper og platting. Foto: TEGNING: Per Chr. Tellefsen
SAMMENFØYNING: Taket og stolpene.
SAMMENFØYNING: Taket og stolpene. Foto: TEGNING: Per Chr. Tellefsen

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2008, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også