timepris håndverker

Arbeidet koster mer enn du tror

Hva koster det egentlig å leie inn en proff håndverker til å gjøre jobben

TIMEPRIS HÅNDVERKER: Timeprisen for en rørlegger, snekker eller elektriker ligger i gjennomsnitt på 700-800 kroner, men kan bevege seg opp til 1000 kroner i Oslo-området.
TIMEPRIS HÅNDVERKER: Timeprisen for en rørlegger, snekker eller elektriker ligger i gjennomsnitt på 700-800 kroner, men kan bevege seg opp til 1000 kroner i Oslo-området. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Selv om det frister å gjøre snekker- eller rørleggerjobben selv, kan det bli dyrt å gjøre noe en ikke har vet helt hvordan skal utføres. Håndverkerne må stadig rykke ut på hasteoppdrag etter mislykkede forsøk på hjemmesnekring. Timeprisene varier ut ifra hvor i landet du bor.

Prisen for å leie inn profesjonelle håndverkere varierer i stor grad ut ifra hvilket selskap du leier inn og omfanget av arbeidet. Her er en liten pekepinn på hvor prisnivået ligger.

- Timeprisen for rørlegger begynner å nærme seg tusenlappen i Oslo-området, sier administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Tor Backe.

Mange forbrukere opplever denne prisen som dyr, mye takket være useriøse aktører som tar betraktelig lavere priser, hevder Backe. Han understreker likevel at rørleggerbransjen ikke er like belastet som, for eksempel, tømrerbransjen når det gjelder svart arbeid.

Derfor koster rørleggere og elektrikere mye

Han advarer mot å gjøre for mye selv, spesielt om du ikke har gjort det før.

- Gjør du noe feil, så blir det også dyrt. Det kan skje det mye rart altså om du ikke vet hva du gjør, sier Backe.

Han forteller at rørleggere ofte må ut på hastejobber hvor vannet spruter.

- Både rørleggerfaget og elektrikerfaget er begge tekniske fag. Rørleggerne har 4,5 års utdanning. De driver med vann, og vann kan være alvorlig, sier Backe.

Derfor koster det mye per time å få jobben utført av en profesjonell rørlegger eller elektriker. Backe mener at håndverkerfirmaene burde bli flinkere til å synliggjøre hva folk betaler for.

Les også: Slik klager du på håndverkeren

Dette kan du gjøre selv

- Vi pleier å si at alt arbeid hvor du må endre retning på rør, bør gjøres av en fagperson. Med en gang du begynner å skru på rør, så er du inne på trykk og da trenger du hjelp fra en rørlegger, fortsetter Backe.

Han mener likevel at en kan klare å skru opp og ned en vaskeservant selv, og legger at det ikke er ulovlig å skru på rør i eget hus.

- Du kan gjøre det hvis du vil, men en eventuell vannskade vil ikke dekkes av forsikringen, sier Rørentreprenørene-lederen.

Selv om selve jobben kan virke intuitiv og enkel, er det likevel lett å gjøre alvorlige feil.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Det er egentlig veldig lite en kan gjøre selv. Rørleggerarbeid krever ofte spesialverktøy og -kunnskap, forklarer Bjarne Haugland i VA og VVS-produsentene – VVP.

For å få arbeidet godkjent, må du sørge for at du bruker riktige produktsystemer.

- Hvis du blander to forskjellige systemer, kan du risikere at det ikke blir godkjent. Vi har hatt tilfeller av at folk har installert godkjente kraner, men at kranene har vært godkjent for gass og ikke vann, sier Haugland.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Oslo er dyrest

Oslo regnes for å være dyrest, mens distriktene er billigere.

- Timeprisen ligger på rundt 700-800 kroner pluss moms i Oslo, men begynner å bevege seg opp mot tusenlappen, sier Backe, og legger til at han ikke har noen helt eksakt oversikt over gjennomsnittspris i markedet.

- Sørlandet derimot er billigere og kan ligge på ned mot 600 kroner timen pluss moms.

Klikk.no gjorde en stikkprøve på Bademiljø Jar-Tek, rett utenfor Oslo. Der er timeprisen for rørlegger 1050 kroner timen pluss moms.

- Jeg tror ikke det er noe fast prisnivå i bransjen, men det er opp til hver enkelt aktør å ta det de vil i timen, forklarer daglig leder i Bademiljø Jar-Tek, Kim Nilsen.

Dokumenter arbeidet

Om du likevel skulle begi deg ut på å pusse opp badet selv, er ekspertenes råd å dokumentere arbeidet godt. Det er med tanke på et eventuelt fremtidig salg av boligen.

- Det etterspørres gjerne om arbeidet er gjort av en fagperson og om det er gjort etter våtromsnormen, sier Haugland.

Kan du ikke dokumentere at det er gjort i henhold til våtromsnormen, kan det få noe å si for salgssummen.

- Det er ikke mange som tror at du har gjort det selv, men heller tenker at du har benyttet svart arbeid om du ikke viser til at en rørlegger har gjort arbeidet, forklarer Haugland.

Omfanget av jobben kan bestemme prisen

- Vi priser det meste i forkant av jobben på fastpris, sier Vegard Johansen, daglig leder og tømrermester i Bygg og Tømrerteam AS.

Tømrermesteren har vært i bransjen i flere tiår og kan fortelle at det ikke er mye penger å hente for et selskap med få ansatte.

- Det går rundt, men vi har ikke tjent noe penger, forklarer han.

Johansen og teamet hans driver for det meste med ombygging og tilbygg, og forteller om sterk konkurranse fra ulovlig arbeidskraft. Prisingen er avhengig av omfanget av jobben.

- For en som leier oss inn for tre timer, ligger vel timeprisen for snekker på 700-800 kroner. For noen som leier oss inn for en dag eller en måned er det mindre, forklarer Johansen.

Svart arbeid drar prisene ned

Det er vanskelig å konkurrere med priser som ikke involverer skatter og avgifter. Dette påvirker også holdningene til kundene i noen grad, men Johansen mener mange forstår verdien av å bruke håndverkere.

- Noen har en realistisk oppfatning av hva det koster, og andre ikke. Det er ofte vi må komme og rette skadene etter at det har gått skeis for hobbysnekkeren, sier tømrermesteren.

Tømrermesteren og teamet hans har ikke gått nevneverdig opp i lønn de siste årene.

- Bransjen er kraftig utsatt og det svarte markedet bare øker og øker. Det er et kjempeproblem for oss, sier daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen.

Billigst på bygda

Administrasjonskostnader er noe av grunnen til at de litt større bygg- og tømrermesterfirmaene tar høyere priser i hovedstaden enn litt utenfor.

- Det er veldig varierende timepriser, og det har det alltid vært. Det er veldig mye forskjellig strukturer på bedriftene og administrasjonskostnader i de større firmaene drar timeprisen opp, forklarer Andersen.

Dette bør du unngå å snekre selv

- Det som innebærer fuktsikring er det mest kritiske. Du bør unngå å gjøre noe med klimaskallet selv, advarer lederen for Byggmesterforbundet.

Risikoen forbundet med å sette opp tak og yttervegger er derfor betraktelig større enn andre mindre jobber som å sette opp en lettvegg.

- Bærende konstruksjoner og brannceller må du også styre unna. Det er mange triste historier med folk som ikke forstår bygningsfysikken og har prøvd seg på egenhånd, sier Andersen.

Han ønsker at arbeid med våtrom og klimaskall skal være registreringspliktig, for å få bukt med ufaglært, svart arbeid.

Gjør skriftlige avtaler med snekkeren

- Gjør skriftlige avtaler så slipper du diskusjonene i etterkant, hevder Andersen.

Mange krangler oppstår i etterkant av en håndverkerjobb på grunn av forskjellige forventninger til hva jobben innebærer.

- Folk drikker kaffe med håndverkerne underveis i jobben og har det hyggelig. Da er det lett å glemme det formelle, sier Andersen.

Hans råd er å avtale alt skriftlig, også tilleggsarbeid som kommer opp underveis.

- Be om en fastpris og definer arbeidet godt i forkant. Da slipper både selger og kjøper ubehagelige overraskelser, mener lederen for Byggmesterforbundet.