Hvordan male og lakke

Slik får du superfinish på malejobben

Maling av møbler med blank maling eller lakk krever godt grunnarbeide. Jo blankere overflate du oppnår, desto bedre synes alle ujevnheter.

Sist oppdatert

Grunnarbeide/preparering

Start med kvistlakk hvis det er bart treverk, og legg et strøk med grunning. Deretter flekksparkler du de største ujevnhetene. Puss over og helparkle.

Puss over med litt finere papir og helsparkle en gang til. Puss over en siste gang. Altså: kvistlakk, grunning, grovsparkling, deretter helparkling og pussing to ganger.

Påføring

Første malingstrøk etter sparkling kalles slipstryking. Dette legges tynt på og jobbes godt ned i underlaget.

Puss over og legg to toppstrøk der du pusser i mellom. Skal du ha det enda blankere eller slitesterkt kan du pusse enda en gang og avslutte med et strøk lakk.

Legg tynne strøk, og malingen må jobbes godt utover. Det oppnår du ved å først rulle i vedens retning, deretter ruller du på tvers, og til slutt en gang til i vedens retning.

Ikke legg press på rullen, men la den rulle lett over underlaget. Avlutt med fordriver i vedens retning. Bruker du vanntynnbar maling er du avhengig av å gjøre dette på små felter og du må jobbe svært raskt.

se også: mal huset som en proff

Pusse

Bruk gjerne finere slipepapir jo nærmere du kommer det siste strøket.

Slip i vedens retning, ikke på tvers. Er underlaget ujevnt starter du med grovt (60-80) og avslutter med fint (120-180)

Har du grunnet, er det er viktig å ikke bruke for grovt slipepapir, slik at du unngår striper.

Pusse: Bruk en helt plan kloss, og puss i vedens retning.
Pusse: Bruk en helt plan kloss, og puss i vedens retning. Foto: ill: øivind lie
Rulle: For å få malingen jevnt utover ruller du først i vedens retning, deretter på tvers og til slutt, en siste gang i vedens retning
Rulle: For å få malingen jevnt utover ruller du først i vedens retning, deretter på tvers og til slutt, en siste gang i vedens retning Foto: ill: øivind lie
Sikle: For å få møbelfinish bruker du en sikling mellom strøkene. Da fjerner du alle ujevnheter.
Sikle: For å få møbelfinish bruker du en sikling mellom strøkene. Da fjerner du alle ujevnheter. Foto: ill: øivind lie

I verste fall sliper du bort grunningen, noe som igjen gjør at det kan bli vanskelig å få dekket godt, spesielt på lyse farger.

Det kan bli tynt med maling på utvendige hjørner, da kan du pusse litt her slik at malingen får godt feste og "r under" hjørnet bedre.

Se også: Bygg drivhuset av gamle vinduer

Støv

Et støvkorn som lander på våt maling blir forstørret mange ganger og lager et tydelig merke. Det ideelle er et helt støvfritt rom.

Høy luftfuktighet binder støvet. Har du en luftfukter kan du bruke den. Spruteflaske med fin dusj gjør også jobben. Bruk en jordfuktig fille når du skal fjerne støv fra overflaten før du maler.

Høykant

Skal du for eksempel male en dør, kan det være fristende å hekte den av og male den liggende. Da minsker du sjansen for sig, men da skal du også vite at det du skal male blir mye mer utsatt for støv.

Det beste er å sette det du skal male på høykant og å legge tynne strøk.

Utstyr

Bruk malingrulle, gjerne korthåret lakkrulle, i kombinasjon med pensel eller fordriver. Er det mange kroker og kriker så kombiner med små pensler.

En fordriver er en flat, bred pensel som du bruker etter rullen for å få en jevn, glatt avslutning.

Syntetbust forhindrer såkalte "lus" på penselen, ettersom rusk ikke fester seg så lett til den syntetiske busten. Mange syntetbuster er finere i tuppen.

Disse gir en glattere finish enn pensler som er like grove hele veien. Tar du en pause, så sett penslene i vann. Ellers tørker malingen. Skal de lagres natten over så pakk dem tett og legg dem i kjøleskapet.

Har du kjøpt en helt ny pensel, er den full av støv. Den må vaskes grundig i grønnsåpe og tørkes før bruk.

Temperatur

Temperatur og luftgjennomstrømming er faktorer som påvirker tørketiden. Er det varmt er problemet spesielt stort med vannløselig maling. Den tørker fort, slik at du må jobbe metodisk og raskt.

Se etter naturlige inndelinger på det du skal male og gjør deg ferdig med ett område av gangen. Har du mulighet bør du jobbe når temperaturen er lav, tidlig på morgenen eller sent på kvelden, for å begrense luftgjennomstrømmingen mens du jobber.

Er det kaldt kan herdetiden bli lenger enn det som er oppgitt på boksen. Legg tynne strøk og la malingen tørke ekstra lenge.

Se også: Slik unngår du ledningkaoset

Møbelfinish

Her finnes det mange metoder, men skal du ha en skikkelig finish må du bruke lakk lakk. Da kreves et perfekt grunnarbeid og mange strøk der du pusser eller sikler mellom hvert av dem.

Pussingen gjør du med fint sandpapir (180-250) . God kvalitet på papiret betyr mindre jobb og bedre resultat.

Er det helt plane flater, kan du sikle. Det gjøres med en metallplate på ca 10 x 25 cm. Den er hel plan på langsidene, med svært skarpe kanter. Siklingen dras over flaten som skal males og fjerner alle ujevnheter.

Når du skal påføre, tynn ut det første strøket 10-20%, det neste 10% , deretter 5%. Så legger du 3-5 strøk ren lakk.

Kilder: Malermester Jens Petter Lunde / Jens Petter Lunde as

Bjørn Agerup Daglig leder Fargerike Agerup

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også