Male fliser på bad
Slik maler du baderomsflisene
Og alt du ellers bør vite før du maler flisene på badet.
Trenger badet ditt en «makeover», på tross av at du hverken har tid, penger eller ork til å pusse opp? Da finnes det en kjapp løsning som de fleste kan mestre; å male baderomsflisene.
Men det kan by på et par utfordringer, spesielt i våtsonen på badet.
- Maling i våtsonen kan være en stor påkjenning, fordi det er stor sjanse for at malingen ikke varer så lenge, påpeker teknisk servicekonsulent og malermester i Jotun, Erik Bryng.
Bryng forklarer videre at det er utviklet ulike spesialvasker som skal brukes på underlaget før maling. Og fordi det finnes mange ulike typer fliser er det greit å undersøke i forkant hvilke produkter du skal bruke, og forhøre deg i butikk om hvilken maling du bør velge til din flis.
Slik maler du baderomsflisene:
1. Vask og skrubb
Det viktigste er å få bort alle silikonrester fra fugene i tak og i hjørner, noe som kan gjøres med en silikonfjerner.
Vask så flisene grundig med husvask, og skyll med vann etterpå. Gå så over og slip på flisene med et fint papir som er egnet til harde underlag - ikke slipepapir for treverk.
Tørk med en ren mikrofiberklut så støvet blir helt borte.
2. Slip ned flisene
Slip flisene med et slipepapir eller en slipepad i etterkant av vaskingen for å matte ned flisene.
3. Grunning
Etter en grundig vask og skrubb kan du begynne å male med grunning, og det viktigste er at den ikke skal være oljebasert.
Grunningen må så feste seg og bli herdet i ett døgn før du kan begynne å male.
4. Maling
Til slutt kan du gå over med maling, hvor du nærmest kan velge hva du vil. Men siden det er våtrom, anbefales det våtromsmaling. Forhør deg også gjerne i butikken.
- For eksempel på fliser som er høyglans, blanke og glatte, kan det i enkelte tilfeller være lurt å slipe dem matte, tipser Bryng.
Ikke slurv med rengjøringen
Det aller viktigste du gjør når du skal male fliser er som sagt å sørge for å ha vasket flisene grundig på forhånd. Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort fra både fliser og fuger.
- De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske og skylle to ganger, en vask med rengjøringsmiddel og en med et surt rengjøringsmiddel, sier informasjonssjef hos Ifi.no, Chera Westman.
35 prosent eddikessens kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding til denne rengjøringen.
- Eventuelt kan man først vaske med klorin, og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt som gulvrens, malervask, husvask, forvask eller lignende fra samme malingsprodusent som har laget malingen du skal bruke. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann, fortsetter Westman.
Les også: Nytt bad med enkle midler
Slip ned flisene
For å oppnå det beste resultatet bør du slipe ned flisene i etterkant av vaskingen. Dette er for å matte ned flisene.
- Slip flisene med et slipepapir eller en slipepad. Det kan være litt vanskelig å matte ned flisene, men det avhenger litt av type. På store flater anbefales å bruke slipebrett på forlengerskaft, forklarer Westman.
Frank Edvardsen hos To Malere Interiør og Vedlikehold i Oslo, er enig:
- Slip lett over flisene når du er ferdig med å vaske, gjerne med en egnet slipemaskin. Deretter bør du grunne flisene for det beste resultatet. Heftgrunn fungerer fint til dette formålet, forklarer Edvardsen.
Male fliser på bad
- Mange maler flisene som en rimelig, midlertidig løsning, og så lenge grunnarbeidet gjøres ordentlig er det ikke noe problem, sier malermester i Regnbuen Malermesterbedrift i Oslo, Marius Davidsen.
Han legger til at underlaget må være helt rent, fast og tørt før du maler.
Når flisene er ferdig pusset, og alt støv er fjernet, er underlaget klart for overmaling. Bruk gjerne en sterk gulvmaling eller en spraymaling.
- Påfør to-tre strøk. Gulvmaling har god vedheft og trenger normalt ikke grunning for å feste til fliser, mens til enkelte spraymalinger anbefales det å først påføre en grunning fra samme produktserie, råder Westman.
Edvardsen mener det er smart å grunne, og anbefaler ulike malinger til fliser på gulv og vegger. Hør hos en fargehandel eller i en byggvareforretning.
Der er verdt å være obs på at om du maler fliser og fugene i den samme slengen, vil du få en rutete flate, uten skiller. Noen mener at dette ser rart ut, og blir negativt overrasket. Andre synes det ser helt fint ut. Et alternativ er da å maskere over fugene, og kun male flisene.
- Dette kan dog være en stor jobb, hvis flisene er små og fugene mange. Fordelen er da at du beholder et fravikende utseende på fugene og et «flisutseende» på flaten sier Westman.
Fugene kan siden freshes opp med en spesiell fugepenn, som gir grå eller hvit farge. Det er også mulig å skrape vekk den gamle fugemassen med et spesialverktøy, og legge på ny fugemasse i en farge som står til malingen. Dette gjøres før malingen påføres, og fugene må maskeres.
Westman understreker at det er viktig å overholde anbefalt tørketid før neste strøk når du maler fliser, og før flaten tas i bruk.
- Tørketiden vil variere fra produkt til produkt, så les derfor grundig gjennom brukerveiledningen på emballasjen og i produktbladet før du setter i gang.
Les også: Alt du trenger å vite om våtromsmaling
Male fliser i våtsonen
Malermester Marius Davidsen forklarer at maling i utgangspunktet skal holde seg greit i våtsonen dersom du tar noen forhåndsregler.
- Det som skjer når du maler veggflisene i dusjen er at de blir tette, og vannet vil stort sett holde seg utenfor. Maler du fyldige strøk i dusjhjørnet, gjerne tre lag, skal det holde så lenge det ikke kommer riper og skader i malingen før den tørker, forklarer han, men poengterer at ingenting er 100 prosent vanntett.
Bryng støtter seg til dette, og mener at årsaken til at maling på baderom kan være problematisk, er fordi flisene og fugene består av ulike materialer.
- Flis og fuger arbeider ulikt hva gjelder temperatur og fuktighet. Med maling over kan den sprekke opp, det kan komme fuktighet bak malingen og den kan flasse av, advarer han.
Og selv om det på vanlige, moderne bad ikke er så mye vannsøl, anbefaler han likevel at du ikke maler i våtsonene, som dusjområdet, dersom det ikke er helt nødvendig.
Les også: Tips for en rimeligere oppussing av badet
Maling på gulvflisene
I utgangspunktet er det ikke lurt å gå løs på gulvflisene, da de må tåle en annen mekanisk påkjenning enn veggflisene.
- Vi tråkker på dem både barbent og med sko, så du må i tilfelle bruke tilpasset gulvmaling, understreker Bryng.
Davidsen fremhever at flisprodusentene ikke anbefaler at gulvfliser males, selv om det kan fungere.
- Dersom du likevel skal ta sjansen på å male gulvet, bør du velge en maling du ikke sklir så lett på. Forhør deg også hos forhandleren for å være på den sikre siden, sier han.
Varighet på malte baderomsfliser
Men å male flisene er bare en midlertidig løsning dersom du ønsker å fornye badet ditt, og du kan ikke forvente at malingen sitter godt og forholder seg pen for alltid.
- Flisene blir ikke ødelagte, men forandringen er heller ikke reversibel, informerer Bryng.
Malingen suger nemlig godt inn i fugene, og da går den ikke bort. Det vil si at rommet ikke kan fikses på nytt, og en total oppussing blir nødvendig etter en stund.
- Det er jo en form for «quick fix», med en ikke altfor lang varighet, sier han.
Han legger til at det imidlertid ikke er stor fare for at malingen flasser av på andre steder enn ved våtsonene.
- Det er ikke den største mekaniske påkjenningen på baderomsveggene utenfor våtsonen, så normalt sett går det veldig greit, avslutter han.