Hytte før og etter

Slik ble utleiehytta en koselig familiehytte

Den mørke og slitte utleiehytta har nå blitt en lys og åpen familiehytte.

SLITEN UTLEIEHYTTE: Vegger og tak i hytta var gule, interiøret var utdatert og gulvet var slitt etter mange år med utleie.
SLITEN UTLEIEHYTTE: Vegger og tak i hytta var gule, interiøret var utdatert og gulvet var slitt etter mange år med utleie. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Sist oppdatert

Sirdalen er et populært hytteområde i nærheten av Stavanger-regionen.

Den lille hytta i Sirdalen hadde blitt brukt som utleiehytte i rundt 20 år, før hytteeierne Christian og Anne May Gorgas overtok den i 2005. Det var Christians foreldre som kjøpte hytta på midten av 1980-tallet for siden å leie den ut i 20 år.

Oppussing av utleiehytta

Da Christian og Anne May overtok den var den i ganske dårlig forfatning. Veggene var mørke og gulvet hadde store slitasjeskader. Det bestemte Anne May og Christian seg for å gjøre noe med. Resultatet ble en total forvandling.

Nå er den luftig og lun med en gjennomgående bruk av jordfarger, grønt og naturelementer. Den har dessuten fått flere rom og nytt kjøkken - blant mye annet.

- Vegger og tak var blitt veldig gule, og gulvet var utrolig slitt. Her hadde leietagere løpt inne med ski­sko på beina, og det var stygge merker også på vegger og tak. De mørke veggene gjorde at hytta virket kompakt, forklarer Anne May.

PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: FOTO: Anne May Gorgas
FRA MØRKT OG TRANGT TIL LYST OG ÅPENT: Interiøret på kjøkkenet var mørkt og lite funksjonelt før oppussingen.
FRA MØRKT OG TRANGT TIL LYST OG ÅPENT: Interiøret på kjøkkenet var mørkt og lite funksjonelt før oppussingen. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
TRANGT: Det gamle kjøkkenet var trangt og upraktisk.
TRANGT: Det gamle kjøkkenet var trangt og upraktisk. Foto: FOTO: Privat foto
ÅPENT OG LUFTIG: Det nye, luftige kjøkkenet gir god plass til matlaging.
ÅPENT OG LUFTIG: Det nye, luftige kjøkkenet gir god plass til matlaging. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ROMSLIG: Med den nye kjøkken- og stueløsningen har 
familien Gorgas fått et romsligere, lysere og mer praktisk interiør.
ROMSLIG: Med den nye kjøkken- og stueløsningen har familien Gorgas fått et romsligere, lysere og mer praktisk interiør. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Litt og litt av gangen

Ekteparet gikk straks i gang med en totalrenovering. De bygde på to soverom til, kjøkkenet ble byttet ut og badet ble flunkende nytt. De ønsket også å utnytte plassen mer, og bygde ut hemsen. Den har nå har fått en kombinert loftsstue og lekerom og et ekstra soverom.

De bevarte det gamle furugulvet, slipte det ned og oljet det med eikenøtt. Det gir en rustikk lunhet til interiøret, noe Anne May er fornøyd med.

- Det skal være litt røft på en hytte, og dessuten er det praktisk med tanke på at vi ofte går inn og ut med sko her.

Åpnet opp og lysnet

HARMONISKE FARGER: : Anne May har vært opptatt av å innrede med farger og elementer fra naturen. De grå, brune og grønne nyansene skaper et behagelig og harmonisk interiør. Hun bruker elementer som vaser, kurver, lysestaker, puter og pledd til å gjøre interiøret koselig og innbydende. Sofa og bord er fra Ikea, mens de grønne putene og pleddet er danske Svanen & Tyren fra Dfu huset.
HARMONISKE FARGER: : Anne May har vært opptatt av å innrede med farger og elementer fra naturen. De grå, brune og grønne nyansene skaper et behagelig og harmonisk interiør. Hun bruker elementer som vaser, kurver, lysestaker, puter og pledd til å gjøre interiøret koselig og innbydende. Sofa og bord er fra Ikea, mens de grønne putene og pleddet er danske Svanen & Tyren fra Dfu huset. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Siden hytta er ganske liten, valgte de å male den helt lys for å skape et mer åpent uttrykk og tilføre lys. Arbeidet har de gjort selv, litt og litt av gangen. Mange av prosessene er dessuten gjort flere ganger, siden de har endret mening om farger underveis. Med to små barn, jobb og studier var det ikke lett å få unna alt på en gang.

- Det har vært knallhardt arbeid. Men jeg er en utålmodig person som liker å få ting gjort. En gang reiste jeg alene opp og malte i 18 timer i strekk, forteller Anne May.

Hun er selv interiørarkitekt oghar et eget firma som heter AMG Interiørdesign.

Inspirasjon fra naturen

Inspirasjonen er hentet fra naturen, og kulørene fra fjell, trær og stein har påvirket fargevalgene på tekstiler, puter, tepper og pledd. Detaljer i brunt og beige som går over i grått harmonerer med fargene fra fjell og jord.

STUSSLIG: Det gamle badet trengte sårt en fornyelse, og det nye badet er nesten ikke til å kjenne igjen. Vegger og gulv har fått nye fliser, og den gamle baderomsinnrednin­gen er byttet ut. Rommet er også forstørret med noen centimeter.
STUSSLIG: Det gamle badet trengte sårt en fornyelse, og det nye badet er nesten ikke til å kjenne igjen. Vegger og gulv har fått nye fliser, og den gamle baderomsinnrednin­gen er byttet ut. Rommet er også forstørret med noen centimeter. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

For å bryte med jordfargene, har hun brukt grønt i for­skjellige nyanser som en spennende kontrast.

- Jeg har forsøkt å oppnå en gjennomført stil på de åpne flatene ved å gjenta farger og materialer på ulike steder, sier Anne May.

Hun tilfører det lyse rommet varme ved bruk av reinsdyrskinn, ull og mørkebrune detaljer som henter opp fargen fra bjelkene. Rundt i hytta er det dekorert med bjørkekvister.

- Jeg er glad i farger og materialer fra naturen, og bjørkestammer er noe av det fineste jeg vet. Hjemme har jeg industriell stil, så jeg ville gjerne ha det annerledes her. Vi er veldig fornøyde med resultatet, og hele familien er glad i å være her.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Hele familien bor på 11 kvadratmeter

GRØNN GLEDE: På hovedsoverommet, som ligger i den påbygde delen, har Anne May valgt en dus grønnfarge på veggene. Hun er opptatt av at grønt virker beroligende og harmonisk.
GRØNN GLEDE: På hovedsoverommet, som ligger i den påbygde delen, har Anne May valgt en dus grønnfarge på veggene. Hun er opptatt av at grønt virker beroligende og harmonisk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Kun ett rom i arkitektens hytte

161 norske barn mangler fornavn e

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også