Bekjempe skjeggkre
- Den er veldig ekkel og nesten umulig å bli kvitt
Foreløpig finnes det ingen god måte å bekjempe insektet på.
Ikke sett denne før? Bare vent! Skjeggkre er «storebroren» til sølvkreet og nykommeren på insektsfronten.
- Skjeggkre sprer seg verden over og er noe alle land i verden strever med akkurat nå, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Skjeggkreet er robust og har kommet til Norge for å bli.
- Den er utrolig vanskelig å bekjempe. Mange ringer oss om denne om dagen. Og vi har ikke noe godt svar. Vi har finlest litteraturen, men foreløpig ikke kommet opp med noen god måte å bekjempe den på, sier Ottesen.
- Veldig ekkel
Bekjempe skjeggkre
- Skjeggkre oppholder seg i tørre områder, gjerne i stue, gang, vindfang, soverom og trapper.
- De er robuste og tåler å oppholde seg i områder med en normal luftfuktighet.
- De kommer inn i boligen på jakt etter mat. - Første funn av skjeggkre i Sverige skjedde i 1994 og nå er den på fremmarsj i Norge.
- Livnærer seg på stivelsesrike materialer og papir med en stor andel lim, dyrefôr, organisk støv, gjærsopp, bakterier og muggsopp.
- De har en langsom utvikling og kan bli opptil 7 år gamle.
- Visuell kontroll og bruk av limfeller er gode metoder for å avklare hvilken art man har fått inn i huset.
- Rydding, rengjøring, samt utbedring av fuktskader og tettetiltak er viktig.
- Problemet løses ikke med bruk av insektgift.
Kilde: Mycoteam
Skjeggkre er en type sølvkre. De kommer begge fra samme insektsgruppe, nemlig børstehalene.
Den gode nyheten er at den ikke gjør ikke så mye skade. Den er heller ikke farlig.
- Men mange synes den er veldig ekkel. Mens sølvkreet stort sett holder seg på badet og vaskerommet, beveger skjeggkreet seg rundt i hele boligen, forteller Ottesen.
Mens sølvkreet stort sett kommer fram i fuktige rom om natten, beveger skjeggkreet seg oppover i etasjene og i alle rom.
- Det er svært ubehagelig når skjeggkreet kommer løpende over bordet når du har middagsgjester på besøk.
Les også: Triksene for å bli kvitt bananfluer
Omfattende spredning
- Ja, skjeggkre har virkelig fått en svært omfattende spredning i løpet av de to årene som har gått siden jeg oppdaget skjeggkre i Norge for første gang i oktober 2013. Nå regner vi med at de finnes i hele Norge. Vi har sett skader fra Kristiansand til Tromsø, sier Johan Mattsson.
Han er biolog, autorisert skadedyrbekjemper og fagsjef i Mycoteam, og forteller at firmaet har sett og fulgt opp mange tilfeller at skjeggkre den siste tiden.
- Det vi har sett at det ikke er praktisk mulig å bli kvitt dem, hverken med bruk av insektsgift eller giftfrie stoffer vi ellers bekjemper insekter med.
Les også: De usle veggedyrene blir med deg hjem fra ferien
Systematisk kartlegging
Ifølge skadedyrbekjemperen må det en systematisk kartlegging til hvis man skal klare å bekjempe skjeggkre.
- Alle steder i boligen som ikke er er helt tette, må tettes. Er det åpninger, kan skjeggkreet nemlig spre seg mellom boliger. Du bør også være nøye med å registrere det du fanger og når du har fanget det, oppfordrer Mattson.
Mycoteams erfaring er at skjeggkre kan leve i skjul, for eksempel i isolasjonen under boligen. Skjeggkreet kan likevel, i stort antall, trenge inn i boligen på jakt etter mat.
Selv om skjeggkre ikke gir en direkte skade, innebærer forekomsten av insekter innendørs en klar psykisk belastning for beboere.
Spiser alt mulig
Skjeggkreet kan leve av det meste: tapet, papir og maten vår.
- Den spiser så og si alt, opplyser Ottesen i Folkehelseinstituttet.
Den eneste vi vet er at den kan gå etter et forgiftet, proteinaktig åte. Det kan kanskje holde den i sjakk ved at den ikke formerer seg så raskt.
I tillegg er den svak for kulde. Så er det mindre enn 10 grader i et rom, liker den seg ikke så godt.
Skjeggkreet liker fuktige rom, men sprer seg over det hele. Den liker seg på skjulte steder, men piler også rundt i alle slags rom, også der det er tørt.
Les også: Slik får du edderkoppene ut av huset
Oppdaget i Australia
Ekspertene er ikke sikre på hvor skjeggkreet kommer fra, men den ble oppdaget for første gang i Australia. Så begynte det å spre seg. I Sverige er skjeggkreet enda mer utbredt enn her hjemme.
- Når jeg er ute og reiser seg jeg veldig ofte børstehaler på hotellveggene. I utlandet er folk så vant til skapningen at de ikke bryr seg nevneverdig om den. Her i Norge er vi ikke så vant til den, men det kan forandre seg på sikt ettersom den er i så stor vekst, sier Ottesen.