pusse opp og male trapp
Slik fornyer du den gamle trappen
Har du en gammel og gul furutrapp? Da er du ikke alene. Se hvordan den kan bli som ny.
Mange som pusser opp hjemme fokuserer gjerne på nytt gulv, kjøkken, eller maling av vegger og tak. Det som kanskje glemmes er et av husets viktigste elementer, nemlig trappen. Tidligere ble trappen kun sett på som en fremkomstmåte mellom ulike etasjer, i dag blir den ansett mer som et møbel med mange muligheter.
Tretrapper kan både oljes, males, lakkes, beises, eller du kan legge teppe i den. Trappefornyere som er enkle å montere, finnes også på markedet. Som med all annen oppussing er det lurt å planlegge godt før du går i gang med oppussingen.
Les også: Hvordan male uten for mye søl
Gjøre det selv?
Hvordan male trapp
1. Dekk til gulvet
2. Vask med gulvrens
3. Skrap bort løs maling/lakk og evt. ujevnheter
4. Slip lett for bedre vedheft
5. Tørk bort slipestøv med grov mikrofiberklut
6. Er det fare for gjennomblødning, påfør kvist- og sperregrunn over hele gulvet
7. Sparkle over ujevnheter og spikerhull
8. La sparkelen tørke og slip over 9. Tørk bort støvet
10. Fest maskeringstape langs kantene av trappen for å beskytte veggen
11. Marker annenhvert steg og vent med å male disse, slik at du kan gå på dem mens malingen på de andre stegene tørker
12. Bruk en liten pensel til å male langs kantene
13. Bruk minirull på de store flatene 14. Etterstryk med en pensel for å fjerne rullestrukturen
15. Når malingen har tørket, maler du resten av trappen
Kilde: IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør)
Det er flere aktører på markedet som leverer materialer til egenmontering av trappefornyer. Men er det enkelt å utføre arbeidet selv?
- Rette trapper klarer folk flest som er litt fingernemme og med litt snekkerferdigheter å fornye selv, forklarer Tormod Freidher fra Trapp og gulvfix.
Det kan derimot være litt vrient med svingtrapper siden de har en del vinkler. Måleskinner vil forenkle dette en god del og systemet er laget for at folk skal kunne klare dette selv, men det krever litt snekkerferdigheter.
- Siden materialene koster litt, kan det bli dyrt med mange feilskjær. Det kan også bli store glipper mot vanger som må fuges litt for mye, sier Freidher.
Les også: Hvordan helsparkle
Sjekkliste før man fornyer trappen
1. Ta forholdsvis nøyaktige mål av alle trinn, den lengste lengden på alle. Om dette er i forkant, diagonalt, eller i bakkant spiller ingen rolle bare det er det lengste målet. Om man skal ha bakkantlist, eller opptrinns-plater må man i tillegg ha mål på bakkanten av det gamle trinnet.
2. Tykkelsen på gammelt trinn bør måles så man vet at trinnplatens trappenese dekker ned. Dette er i hovedsak det vi trenger for å finne rette størrelser og pris på det de trenger.
3. Sjekke at trinnflaten er noenlunde jevn og rett, samt fri for støv og løse materialer.
4. Skal vanger og rekkverk males bør dette utføres før montering av trappedetaljer slik at man slipper tildekking.
Mulige utfordringer på veien
- Stort sett er det ikke så mange utfordringer med å fornye trappen, bare man er litt fingernem og tar tiden til hjelp, understreker Freidher.
Gjør man dette selv skal det mye til for at det ikke lønner seg å pusse opp den man har fremfor å kjøpe ny. Da må trappen man har være i meget dårlig forfatning. De fleste trapper kan så å si fremstå som nye.
Om trappen knirker noe kan man skru til før montering av trinnplatene, samt at platene vil stive av slik at det erfaringsmessig vil fjerne det meste av knirk.
Eventuelle utfordringer kan være:
- At trinnene som skal kles er for tykke.
- At vangen på en eller begge sider er buet.
- At det ligger teppe i trappen, som er felt ned i trinnet.
- At man ikke har godt nok verktøy.
- De fleste velger å male trappen lys, og legger mørke trinn som eik. Vi har også tettet mellom trinnene på mange av trappene denne høsten. Dette gjør trappen mer lyddempet, mer stødig, og det hemmer selvfølgelig støvfall ned til underliggende arealer, avslutter han.
Denne saken ble første gang publisert 03/01 2013, og sist oppdatert 23/05 2018.