pusse opp eldre bolig

Gammelt og nytt i Bygdøy allé

Leiligheten i Bygdøy allé ligger i en klassisk bygård, og har stukkatur og originale detaljer. Arkitektene har sørget for at renoveringen har inneholdt en passelig dose av gammelt og nytt.

PUSSE OPP ELDRE BOLIG: Noe av utfordringen i rehabilitering av den klassiske bygårdsleiligheten var å finne en god balanse mellom de klassiske elementene i leiligheten, og ønsket om et mer moderne uttrykk.
PUSSE OPP ELDRE BOLIG: Noe av utfordringen i rehabilitering av den klassiske bygårdsleiligheten var å finne en god balanse mellom de klassiske elementene i leiligheten, og ønsket om et mer moderne uttrykk. Foto: Elisabeth Aarhus
Først publisert Sist oppdatert

– Leiligheten gjenspeiler vårt behov og livsstil på en god måte, alle rommene blir faktisk blir brukt i det daglige, sa eieren til Bonytt etter at renoveringen av den klassiske bygårdsleiligheten var ferdig.

I utgangspunktet hadde eierne et ønske om nytt bad og å flytte kjøkkenet. Men da samarbeidet startet, ble vi raskt enige om å ta for oss hele leiligheten, forteller arkitekt Charlotte Elstad fra Romlaboratoriet til Bonytt.

Det førte til at interiørarkitekt Malin Skjelland Eriksen også kom inn prosjektet, og sammen med eierne utarbeidet de en plan for ombyggingen, hvor de jobbet grundig med blant annet valg av materialer og farger.

– Det var mange forutsetninger som allerede lå der, som vi måtte ta hensyn til, slik som at det er en klassisk leilighet med stukkatur og særegne detaljer, sier hun.

Noe av det eierne ønsket, var å få mer dagslys innover i leiligheten.

– Vi utarbeidet en plan for hvordan man kan åpne opp, samtidig som man også har muligheten til å stenge av, sier Elstad.

Fargevalget på badet passer godt med eikefiner og bidrar til å gi et art deco-inntrykk. Vaskemaskin og tørketrommel er skjult i skapet til venstre.
Fargevalget på badet passer godt med eikefiner og bidrar til å gi et art deco-inntrykk. Vaskemaskin og tørketrommel er skjult i skapet til venstre. Foto: Elisabeth Aathus

Klare ønsker for badet

Eldre leiligheter har gjerne ikke så store bad, så her ble kjøkkenet flyttet for å gi mer plass til nettopp baderommet. Eierne ville blant annet ha plass til tørketrommel og vaskemaskin. Utfordringen ble å integrere dette på en god måte, og samtidig lage et ryddig og delikat baderom. Løsningen ble å plassere hvitevarer i et plassbygget skap med slagdører som felles inn, for god plassutnyttelse.

– Skapet er på denne måten blitt et skjult, lite vaskerom med hyller i hele skapets høyde. Det gir gode oppbevaringsmuligheter, sier Elstad.

Takhøyden på badet er bevart, og det bidrar til et luftig og tidsriktig uttrykk for leiligheten i bygården fra 1898.

– Fargene og formspråket på badet er en tolkning av det som kan ha vært det opprinnelige kjøkkenet – en slags art deco-tolkning, sier Skjelland Eriksen.

Balanse mellom klassisk og moderne

Noe av utfordringen i rehabiliteringen var å finne en god balanse mellom de klassiske elementene i leiligheten, og ønsket om et mer moderne uttrykk.

– Eierne ønsket seg noe litt moderne, og det tenker jeg at for eksempel sementgulvet er et svar på. I tillegg har vi jobbet for å bevare originale detaljer, og samtidig ikke erstatte dem med noe som bare ser gammelt ut, der det ikke er naturlig. Derfor er det for eksempel synlig at nye vegger har kommet opp, og at stukkatur er fjernet og ikke erstattet med etterligninger, sier Charlotte Elstad.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Gamle og nye spor danner på denne måten interessante kontraster og forteller byggets historie på en fin måte.

- Vi synes det er viktig å la det nye være det nye, mens det gamle ligger som et bakteppe og danner utgangspunktet for de nye løsningene. Det er noen historiske spor der, som også gjør det nye mer interessant. Derfor anbefalte vi dem blant annet å beholde og restaurere den gamle kakkelovnen, sier fortsetter Elstad.

Kakkelovnen bidrar til stemning, romlig lunhet og den setter historisk spor.

Les også: - Leiligheten er lys og varm, vi blir glade av å bo her

Utfordret seg selv fargemessig

Det gir arkitekter glede når eiere våger å ta litt andre valg enn de hadde sett for seg. I dette tilfellet var introduksjonen av farger noe som ikke var med i den opprinnelige planen.

– Oppdragsgiver hadde nok sett for seg en ganske lys palett, og da var det spennende å utfordre dem til å tenke litt annerledes med farger og kontraster. Gangen er for eksempel blitt malt ganske mørk, og selv om eierne var usikre på hvordan den ville bli – så sa de i ettertid at de gjerne kunne ha vært enda mer vågale. Men dette er noe man ofte må teste ut og erfare. Det fine med de fargene vi har valgt, er at de endrer seg med dagslyset og årstidene. Gangen er veldig ulik ettersom lyset forandrer seg i løpet av dagen, den får lys fra både oppgangen og kjøkkenet – og opptrer veldig ulikt, med subtile kontraster, sier Skjelland Eriksen.

For å få en mer åpen planløsning er antall rom blitt redusert.

– Vi har lekt litt med overgangene mellom rommene, mellom mørkt og lyst. Det begynner med mørkt i gangen, og kjøkkenet er lyst. Dette bidrar til å skape interessante romforløp gjennom leiligheten. Vi har også jobbet spesielt med å utnytte tomrommene, sier Skjelland Eriksen.

Med det mener hun at de minste kroker er tatt i bruk. På kjøkkenet har alt sin faste plass, og én vegg kan by på en nærmest skjult dør, den går til det opprinnelige bøttekottet.

Eierne var akkurat kommet hjem fra USA, de hadde med møbler og inspirasjon derfra – og alt dette skulle få sin plass.

– Det er ganske annerledes å arbeide når man ikke har sett hvordan eierne bor, vi kom ikke inn i et hjem – men et sted som skulle renoveres. Men de var veldig tydelig på hvordan de lever sine liv, og det gjorde det enklere for oss. Utfordringen er å ikke trumfe gjennom egen smak, men å komme frem til de gode løsningene i samarbeid med oppdragsgiver. Ved å veilede – og utfordre, kommer man ofte frem til de unike og skreddersydde løsningene for både arkitekturen – og dem som skal bruke den, sier Elstad.

Bordet og sidebordet er fra Brubakken Home, laget av møbelsnekker. Stolene er fra Skeidar. Lampen over kjøkkenøya er Smithfield Pendel designet av Jasper Morrison, fra Flos. Maleriet er av Peter O´Neil, og har tittelen Allure.
Bordet og sidebordet er fra Brubakken Home, laget av møbelsnekker. Stolene er fra Skeidar. Lampen over kjøkkenøya er Smithfield Pendel designet av Jasper Morrison, fra Flos. Maleriet er av Peter O´Neil, og har tittelen Allure. Foto: Elisabeth Aarhus

Nyttige tips dersom du skal pusse opp gammel bolig

Kilde: Arkitekt Charlotte Elstad og interiørarkitekt Malin Skjelland Eriksen

1) Gjør deg opp noen tanker om boligen du har. Hva ønsker du å beholde og hvordan kan boligen bli mer optimal?

2) Tenk at dette skal være et sted som skal brukes over lang tid. Skap soner som kan tilpasses ulike livsfaser.

3) Eldre boliger har ofte en annen planløsning enn det man ønsker nå, for eksempel er kjøkkenet i dag gjerne et sosialt sted. Se om du kan flytte rom/funksjoner.

4) En kombinasjon mellom det opprinnelige i leiligheten og nye bygningsmessige elementer, skaper en fin dynamikk. Ved å lage et overordnet konsept for boligen kan det være enklere å ta avgjørelser underveis. Skal det opprinnelige listverket videreføres overalt, eller skal det være en tydelig overgang mellom det opprinnelige og det som er endret?

5) Bruk fagfolk og be om råd fra dem som har vært gjennom slike prosesser før.

6) Vær oppmerksom på at mye avdekkes underveis i et rehabiliteringsprosjekt. Mye kan man ikke se før tak, vegger og gulv åpnes opp.

7) Fine overganger mellom rom kan forsterkes ved å utvide en åpning mellom to rom. Med et nytt vindu kan dagslyset komme lenger inn i boligen.

8) Dersom du skal flytte på funksjoner, så tenk på nærhet til sjakter, rørstammer osv. Skal du flytte bad og kjøkken må du tenke på vann og avløp. Soverom plasseres gjerne mot nord, fordi det kan gi kjølige, svale rom.

9) Skal du oppgradere en eldre bolig er det lurt å vurdere gjenbruk av materialer og elementer. Gamle materialer i god stand er vel verdt å ta vare på, siden du ikke får tak i tilsvarende kvalitet på eksempelvis trevirke i dag. Et gammelt gulv blir så godt som nytt om man pusser og oljer det.

10) Et gammelt kjøkken kan oppgraderes og få et helt nytt uttrykk med for eksempel nye fronter, ny benkeplate, kum og blandebatteri. Bor du i en eldre bolig er det spennende å bygge videre på spor som allerede er til stede. Da oppnår du unike løsninger og romlige opplevelser.

11) Malte flater og bruk av farger på vegger, gulv og tak, er et rimelig virkemiddel med stor effekt. Farger kan endre romopplevelsen totalt – og det er spennende å se på fargebruk i forbindelse med romforløp. Et rom kan oppleves større – eller mer intimt, om man bruker farger bevisst. Forskjellige glansgrader kan også være flotte, subtile kontraster for dem som ikke ønsker å være så vågale.

Arkitektene oppfordret eierne til å beholde og restaurere den originale ovnen. Den bidrar til lunhet både konkret og i overført betydning.
Arkitektene oppfordret eierne til å beholde og restaurere den originale ovnen. Den bidrar til lunhet både konkret og i overført betydning. Foto: Elisabeth Aarhus
Det er skreddersydd en benk i stuen, ved peisen. Det er både en spennende og plasseffektiv løsning. Den langstrakte peishyllen er overflatebehandlet med mikrosement. Bildet ved siden av peisen ble kjøpt av eierne i USA, i butikken High Fashion Home. Bildet som henger på veggen er av Kjell Nupen.
Det er skreddersydd en benk i stuen, ved peisen. Det er både en spennende og plasseffektiv løsning. Den langstrakte peishyllen er overflatebehandlet med mikrosement. Bildet ved siden av peisen ble kjøpt av eierne i USA, i butikken High Fashion Home. Bildet som henger på veggen er av Kjell Nupen. Foto: Elisabeth Aarhus
Eierne er godt fornøyd med at de flyttet kjøkkenet til sentrum av leiligheten og at badet dermed ble større. På kjøkkenet slipper dagslyset godt til.
Eierne er godt fornøyd med at de flyttet kjøkkenet til sentrum av leiligheten og at badet dermed ble større. På kjøkkenet slipper dagslyset godt til. Foto: Elisabeth Aarhus
Utfordringen på badet var å få plass til vaskemaskin og tørketrommel, og samtidig ha et delikat og ryddig uttrykk. Løsningen ble å lage skap som skjuler. Pendellampe i himling er levert av SML Lighting på Skøyen.
Utfordringen på badet var å få plass til vaskemaskin og tørketrommel, og samtidig ha et delikat og ryddig uttrykk. Løsningen ble å lage skap som skjuler. Pendellampe i himling er levert av SML Lighting på Skøyen. Foto: Elisabeth Aarhus