Plassering av downlights

Unngå disse tabbene når du plasserer downlights

Det verste du kan gjøre er å pepre taket med downlights, sier ekspertene.

PLASSERING AV DOWNLIGHTS: Tenk godt igjennom plassering av downlights og valg av lyskilde.
PLASSERING AV DOWNLIGHTS: Tenk godt igjennom plassering av downlights og valg av lyskilde. Foto: Produsentene
Først publisert Sist oppdatert

God plassering av downlights henger tett sammen med møbleringen.

- I stuen er det viktig å vite hvor møbler og mediautstyr skal stå før du plasserer downlights i taket, sier Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys.

Ikke tenk symmetri

Mange sitter med en plantegning av boligen sin og tegner opp et symmetrisk nett med downlights uten å tenke på møbleringen. Det kan få uheldige konsekvenser.

- Ikke tenk symmetri for symmetriens skyld, ikke lag linjer på forhånd. Se først hvor du har behov for lys og trekk heller opp linjer i etterkant, sier Lillelien.

- Det verste du kan gjøre er å pepre taket med downlights, for da lyser du bare opp gulvet og ikke noe vertikalt, sier Lillelien.

Bodil Skaug Holte, daglig leder i Design belysning er enig.

- Det var en stund det var mange som pepret hele boligen med downlights. Det var nesten til å gråte av.

For mange downlights kan gi et platt og kjedelig lys. Man bør alltid kombinere downlights med andre lyskilder på stuen, sier Skaug Holte.

LYS OPP VEGGFLATENE: Mange plasserer downlights for langt fra veggen, så de kun lyser opp gulvet. Ekspertene anbefaler at lyset bør treffe veggen.
LYS OPP VEGGFLATENE: Mange plasserer downlights for langt fra veggen, så de kun lyser opp gulvet. Ekspertene anbefaler at lyset bør treffe veggen. Foto: Phillips

Lys opp veggflatene

Begge synes downlights bør brukes til å lyse opp veggflatene og ikke gulvet.

- Du bør plassere downlights så lyset treffer de vertikale flatene, tingene du har. Velger du i tillegg justerbare downlights er det lett å rette lyset mot noe spesifikt som et bilde på veggen.

Mange plasserer downlights alt for langt ut fra veggen, resultatet blir ofte bedre om du plasserer de nærmere veggen, så den blir lyst opp.

- Velger du justerbare downlights, bør du plassere de i taket 30- 60 cm ut fra veggen. Velger du faste downlights bør du plassere de i taket mellom 25-40 cm ut fra veggen, sier Lillelien.

Plasserer du downlights over sittegruppe, alt for langt fra veggen, kan du bli blendet når du sitter eller ligger i sofaen. Det beste er kanskje å droppe downlights over sofaen fult og helt, sier Lillelien.

Skal du belyse en bokhylle er det fint om downlightene plasseres i taket, 40 cm ut fra der bokhylla slutter.

Unngå blending

Generelt er det smart å passe på at du ikke blir sittende eller liggende å se se rett opp i en downlight, når du oppholder deg i stuen.

Downlights som ligger flush med taket kan blende. Velger du derimot en et armatur der lyskilden er inntrukket, er det vanskelig å se hvor lyskilden kommer fra og det er vanskelig å bli blendet.

Vær også bevisst på plassering av downlights ved TV en.

- En dowlight i taket rett over TV-skjermen vil gi gjenskinn, plasser heller en downlight i taket på hver side av TV en, sier Skaug Holte.

VANLIG TABBE: Å plassere en downlight rett over TVen kan gi et uheldig gjenskinn. Det beste hadde vært og kun hatt en på hver side av TV en.
VANLIG TABBE: Å plassere en downlight rett over TVen kan gi et uheldig gjenskinn. Det beste hadde vært og kun hatt en på hver side av TV en. Foto: Produsenten

Lys opp der du skal jobbe

På kjøkkenet er det mange som plasserer dowlights for langt unna arbeidsflatene.

- Problemet er at mange plasserer downlights slik at lyset treffer bakhodet fremfor kjøkkenbenken der du skal arbeide. En god plassering er ofte i taket 10 cm inn fra enden av benkeplaten, eller i taket midt mellom benkeplaten og overskapet, sier Lillelien.

Dette bør du tenke på ved valg av belysning på kjøkkenet

Unngå kaldt og blålig lys

Mange er redd for å få en kald, blålig belysning dersom de velger LED-pærer, men velger du pærer med rett fargetemperatur, så skal ikke det være noe problem.

- LED-pærer finnes i ulike fargetemperaturer. Velger du pærer med en fargetemperatur på 2700 så får ikke lyset et blålig skjær, sier Skaug Holte.

JUSTERBAR: Ønsker du at lyset skal treffe noe spesielt, som et bilde på veggen, bør du velge justerbare downlights.
JUSTERBAR: Ønsker du at lyset skal treffe noe spesielt, som et bilde på veggen, bør du velge justerbare downlights. Foto: Design Belysning

Det er også smart å alltid velge dimming. I motsetning til Halogen-pærer, får ikke LED-pærer et varmere lys når de dimmes. men dimming gir deg uansett mulighet til å skape et svakere lys og ulike stemninger.

Velg LED- pærer fra kjente produsenter

Det er mange aktører som leverer LED-pærer og armaturer. Ikke alt er av like god kvalitet.

-Jeg vil råde folk til å velge LED- pærer fra kjente produsenter som Philips og Oscram. Det er ikke alltid smart å overlate valget av lyskilden til elektrikerne siden de ofte jobber på provisjon. Er du usikker på om du får anbefalt et godt produkt, så sjekke med en uavhenging konsulet, sier Lillelien.

BLÅLIG LYS: Velger du en varmetemperatur på 2700 grader på LED-Pærene, så får du ikke et blålig lys.
BLÅLIG LYS: Velger du en varmetemperatur på 2700 grader på LED-Pærene, så får du ikke et blålig lys. Foto: Design Belysning