Oppussing og interiør

Da leiligheten på Sagene skulle renoveres, var gode oppbevaringsløsninger viktig

Blant annet gjør en 50-kroners loppemarkedkommode stor nytte.

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Noen ganger faller man pladask. Det var nettopp det Ann Kristin gjorde da hun fant denne leiligheten. Og etter en real økt med oppussing er hun fortsatt like forelsket. (FOTO: Inger Marie Grini)
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Noen ganger faller man pladask. Det var nettopp det Ann Kristin gjorde da hun fant denne leiligheten. Og etter en real økt med oppussing er hun fortsatt like forelsket. (FOTO: Inger Marie Grini)
Først publisert Sist oppdatert

Mange ønsker seg en leilighet i en gammel bygård. De er et funn for dem som ønsker å sette sitt helt spesielle preg på en leilighet, og pusse den opp etter sitt eget hjerte.

Ann-Kristin Kreutz kjøpte en leilighet i en bygård på Sagene i Oslo. Ideene til hvordan leiligheten skulle se ut hentet hun fra et stort collage av utklipp fra magasiner, og hun fikk hjelp fra en innredningskyndig venninne til å ta valgene.

Oppussing på sparebluss

Så fort Ann-Kristin fikk nøkkelen i hånda var det bare å låse inn håndverkerne, for det var litt av hvert som skulle gjøres. Men lommeboken var ikke sprengfull, så her måtte endringene gjøres på sparebluss. Ann-Kristin fikk hjelp av en venninne til å tegne skisser og lage en plan for sitt nye hjem. Med et lite budsjett ble utfordringen å ta vare det som kunne tas vares på.

En tre meter lang murvegg ble revet ned mellom den gamle stuen og et soverom, for å lage kjøkken med spisestue og stue i ett. Mens det gamle kjøkkenet ble innredet som barnerom til Ella og Theo.

De gamle Ikea-kjøkkenmodulene ble resirkulert og brukt om igjen, og de delene som manglet ble erstattet med nye, forteller Ann-Kristin.

Kjøkken til noen få tusenlapper

Det hele ble faktisk til for bare noen få tusenlapper, og det er kun kjøleskapet som er kjøpt nytt. Den gamle eikeplaten som ble til benkeplate er malt tre ganger med hvit bengalakk. Det var viktig for Ann Kristin å få en lys og delikat touch. Viften er også noe Ann-Kristin vil trekke frem som en av de beste løsningene, den er bygd inn i plater så den blir firkantet og gjør rommet lunere og litt annerledes.

– Jeg har fått det slik jeg ønsket takket være en hjemmelekse jeg fikk av venninnen min. Jeg tok med utklipp fra magasiner av ting jeg liker og hva jeg drømmer om. Og utgangspunktet for hele leiligheten ble tatt ut i fra en collage laget av utklippene. Jeg endte opp med å like alt venninnen min kom med og er så fornøyd med resultatet, fortsetter hun.

Lyse farger

Nøytrale, lyse toner ble valgt i de fleste rom. Men på soverommet slo Ann-Kristin til med en mørk og matt, nesten svart, farge på veggen. Det gir en hulestemning, men føles langt ifra trangt og innelukket.

Ann-Kristins beste tips

  • Fresh opp Ikea-møbler med en ny farge, andre knotter, eller bygg dem inn.
  • Kjøp veggkunst i museumsbutikker, sjekk hjemmesidene deres hvis du ikke er på besøk selv.
  • Se etter gode kopier av keramikk og lamper i billigkjeder som H&M Home, Ellos, Lagerhaus, Søstrene Grene og Kremmerhuset.
  • Sørg alltid for gode gulv. Det gir en helhet og fin base til hjemmet. Men annensorterings gulv kan være vel så fint, og ikke minst rimeligere.
  • Kontraster i et hjem er alltid spennende. Gammelt mot nytt, lyst mot mørkt, glatte overflater mot ru.

– Soverommet er noe jeg kan trekke meg inn i og som gir meg en liten følelse av luksus. Det er en lun stemning der inne, selv med det store vinduet, og minner meg litt om å være på hotell, sier Ann-Kristin.

Det viktigste i et hjem for Ann-Kristin er at det er varme der, og at det virker levende, du skal se at noen bor der og få følelsen av å være invitert inn.

– Og det føler jeg det er her, sier hun.

Ann-Kristin faller ofte for det etniske og personlige.

– Etniske detaljer i kombinasjon med enkle, moderne former og rene linjer, forteller hun.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Hvitt, beige, gull, svart og brunt går igjen i hele leiligheten, med små drypp av rosa og grønt. Og masse planter.

Dyrt og billig interiør

Smarte, rimelige løsninger som hjemmesnekret daybed og benk i entreen er nyttige for å gjemme unna alt fra støvsugeren til samlingen med sko. Og kombinasjonen av dyrt og billig er med på å gi leiligheten unike detaljer, som for eksempel kommoden i stuen.

– Den kostet 50 kroner på loppemarked og er det i leiligheten jeg får mest komplimenter for. Den er også utrolig smart plassert siden hvert familiemedlem har hver sin skuff, forteller Ann-Kristin.

Gode oppbevaringsløsninger var nemlig høyt på listen over ønsker i leiligheten.

– Og mitt beste tips for å spare inn penger, i tillegg til god hjelp, er H&M Home og Kremmerhuset. Vi var mye rundt på shopping sammen, og begge disse stedene kan du virkelig finne detaljer som er fine og som synes godt. For eksempel en billig keramikkvase.

Eksperthjelp

Ann-Kristin forteller at loppemarkeder også er et paradis hvor venninnen hennes fant mye fint.

– Og det at unike ting fra et sted er mikset med noe nytt er noe jeg liker godt. Og det skal virkelig sies at det å vite hva du kan finne og hvor du kan finne det er en stor jobb i seg selv som også en ekspert kan hjelpe til med. Jeg ville nok aldri blitt ferdig på den tiden jeg gjorde om jeg skulle gjort alt dette selv.

Det neste for Ann-Kristin blir å utvide leiligheten, hun har nemlig kjøpt leiligheten over.

– Det er noe jeg gleder meg veldig til. Og med god hjelp med det også skal det nok gå veldig bra, smiler hun.