Nytt gulv hjemme
Slik legger du parkett
Følg vår guide og legg parketten selv.
Dette er IFI
Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.
IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.
Planlegger du å pusse opp, blant annet med å legge nytt parkettgulv, så forteller vi deg her hvordan du gjør det.
Parkett kan legges på følgende underlag:
- Betong
- Trebaserte gulv som er lakkert, malt og oljet
- Plategulv
- Laminat
- Linoleum
- Vinylbelegg og vinylfliser
- Nålefilt
- Keramiske fliser som er avrettet
Det er viktig at undergulvet er jevnt, rent og tørt. Et ujevnt undergulv gjør leggingen vanskelig og resultatet kan bli ødelagt gulv.
Fuktsperre
For å unngå fuktvandring fra undergulvet som kan skade parketten, bør undergulvet tettes med fuktsperre. Dette er spesielt viktig på betonggulv. Bruk en 0,2 mm fukt- og aldringsbestandig polyetylenfolie (tynn som en plastpose) for å stenge fuktighet ute. Den legges over gammelt gulv, monteres med overlapp på 20 cm og tapes.
Ullpapp kan fortsatt brukes som underlag for parkett, men i dag finnes et underlag av skummet plast, såkalt Cellfoam. Det isolerer bedre enn ullpapp. Dessuten er det lettere å arbeide med - tynt og lett.
Retning
Treet beveger seg mest i bredden, og derfor bør du legge bordene med rommets lengderetning. Det er spesielt viktig i lange og smale rom. Det peneste er å legge bordene parallelt med innfallende lys. Start leggingen langs den veggen som eventuelt har stående dørkarmer. Sag av karmen tilsvarende parkettens høyde. Legg et parkettbord under som støtte når du sager.
Bevegelsesfuge
Tre beveger seg med vekslende luftfuktighet. Beregn et mellomrom på minimum 8 - 10 mm mellom gulv og vegg. Det gjøres ved å bruke kiler mellom parkettbordene og veggen. De holder parkettbordene på plass slik at avstanden er konstant mens du jobber. Andre steder som bevegelsesfuger trengs: mellom gulvet og terskler, rør, trapp, peisbeskyttelse, stengulv og lignende. Fugen dekkes senere med sokkel eller list.
Og husk: Not er inn, fjær er ut. Første rad legges med notsiden mot veggen.
Saken er levert av: Ifi.no
Les også:
1. Tilpass skummet plast eller ullpapp
Jobben starter med å rulle ut en lengde med skummet plast eller ullpapp. Renskjær mot vegg med skarp kniv.
2. Begynn under dørkarmene
Hvis rommet har dørkarmer, start her, fordi parketten skal tres innunder karmen for å unngå ekstra belistning, og fordi det er umulig å legge siste bord innunder karmen samtidig som det skal tres inn på nest siste bord sin fjær.
Legg første planke inntil veggen og dørkarmen, og kutt dørkarmen.
Hvis rommet ikke har dørkarmer, starter du i den delen av rommet som er mest praktisk
3. Legg notsiden mot veggen
Første bordlengde legges med notsiden mot veggen. Den rettes opp med kiler på kort- og langsiden.
Er veggen veldig skjev og ujevn må første parkettbord sages på langs så parkettbordet følger veggen mest mulig.
Dersom leggingen starter skjevt, vil hele gulvet bli skjevt i forhold til veggene. Et rett parkettbord mot en ujevn vegg kan også gi glipper som er bredere enn det gulvlisten dekker.
4. Tilpass det siste parkettbordet
Siste parkettbord mot kortveggen måles opp. For å få nøyaktig tilpassing uten bruk av tommestokk, legges dette bordet med fjærsiden inn mot fjærsiden på bordet bak. Merk av avstanden.
Parkettbordet må snus fordi enden du sager skal ligge innerst mot veggen. På denne måten får man akkurat langt nok bord, med not og fjær på riktig side.
5. Pass på skjøten
La skjøten på første bordlengde være minst en halv meter fra veggen.
Små kapp i starten kan gjøre at bordene sklir fra hverandre og gjør leggingen vanskelig.
Lim neste bordlengde i noten. Er parketten 7 mm tykk, legges lim hele veien. 10, 14 og 20 mm tykke bord limes punktvis med 10 cm mellomrom. Kortsidene hellimes.
Skyv bordet på plass med en baksmelle eller et brekkjern som her. Bruk helst baksmelle hvis du har liten trening - brekkjern kan ødelegge veggen.
6. Bruk kile
Sett en kile i skjøten på parkettbordene for å unngå at bordene sklir når de bankes på plass.
7. Bruk en tilpasset slagkloss
Fra rad tre kan de siste bordene på parkettlengden være korte, slik som her. Spre skjøtene mest mulig, slik at de ikke samler seg og gir svake områder.
I de fleste større rom kan det som er for mye til lengde nummer en, brukes i starten på neste lengde.
Bruk en slagkloss og bank først forsiktig for å feste bordet. Bank hardere etter hvert. Husk at slagklossen må være utformet for å ta hensyn til fjær på parkettbord, ellers kan de bli ødelagt.
Noen ganger er det forskjell på slagkloss til bruk for laminat og parkett. Slagklossen skal ligge mot fjæren, ikke tres innpå. Slagklossen skal ha rette sider.
8. Bruk vinkeljern før saging
Bruk vinkeljern for å streke opp før saging. Ikke bruk sagen, den er som regel ikke i vinkel når den er brukt litt.
Parkettbord kan fint kappes med vanlig håndsag, men en elektrisk sag forenkler arbeidet. Noen fargehandlere har sag til utlån. Eller kanskje kjenner du en snekker som kan låne deg en sag.
9. Slik avslutter du parkettleggingen
Tilpass siste parkettbord i rommet:
Legg nest siste parkettbord løst rett oppå bordet som er montert, med notsiden mot deg. Bruk et nytt bord til mal og legg dette inntil veggen, også dette med notsiden mot deg. Merk av på bordet under hvor parkettbordet som er lagt inntil veggen, ender.
Mål opp avstanden med tommestokk og sett tydelig strek med blyant. Sag på langs her og du har akkurat den bredden som dekker siste felt i rommet.
Notsiden trykkes lett ned mot fjærsiden fra siste hele parkettbord og sett tydelig avmerking hvor terskelen befinner seg. Juster siste bord på plass med brekkjern eller baksmelle.
Les også:
Slagtrekkeren gjør jobben (video verktøy)
Denne saken ble første gang publisert 11/02 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.