male møbler

Maling av møbler – unngå tabbene

Ved maling av møbler er grunnarbeidet like viktig som selve malingen. Se her hvordan du kan få dine gamle Ikea-møbler til å skinne.

MALE MØBLER: Ved maling av møbler er grunnarbeidet like viktig som selve malingen. Slik får du få gamle Ikea-møbler og tilsvarende til å skinne.
MALE MØBLER: Ved maling av møbler er grunnarbeidet like viktig som selve malingen. Slik får du få gamle Ikea-møbler og tilsvarende til å skinne. Foto: Getty Images
Først publisert

Har du opplevd at stolen du malte i høstens trendfarge etter kort tid flasser av, eller at bokhyllen du brukte flere helger på å male har fått riper?

Da kan det være at du ikke har gjort godt nok grunnarbeid. Ved maling av møbler finnes det nemlig ikke noe snarvei.

– Når jeg forklarer kunder alt forarbeidet før de kan male, får mange kunder bakoversveis. De synes det tar for lang tid, sier Tommy Haraldseth.

Han har jobbet i malerbransjen i 29 år, og er teknisk rådgiver i Nordsjö.

Haraldseth forklaret at fremgangsmåten alltid er den samme. Det spiller ingen rolle om møbelet er gammelt eller nytt, eller om det er en kommode fra Ikea som skal males.

Her er maletriksene du bør kunne

Viktig grunnarbeid

Start med en grundig vask for å fjerne møkk og fett. Ikke bruk grønnsåpe fordi den etterlater et fettlag som gjør at grunningen sitter dårligere. Salmiakk er heller ikke anbefalt da møkka bare fordeles utover, som i sin tur gir dårligere heftgrunnlag. Bruk heller et egnet rengjøringsprodukt som selges i malerbutikken.

Steg nummer to er å slipe underlaget med sandpapir. Hvis det er mye som skal slipes kan du starte med 100 korning, og avslutt med 120-180 korning.

Dette er spesielt viktig for lakkerte flater, men også for møbler som er malt med gammel oljemaling.

Formålet med mattslipingen er å lage et godt underlag for grunningen som er steg nummer tre.

Slik pusser du opp stuebordet

Sparkling og pussing

Etter at grunningen har tørket, er tiden inne for å sparkle sår og andre skavanker. Det kan hende du må gjenta prosessen med sparkling flere ganger for å få bort alle sår og ujevnheter. Litt avhengig av hvor stygt det er.

Husk at sparklet må tørke for hver gang. Etter hver runde med sparkling pusser du møbelet med fint sandpapir. Her bør det ikke brukes sandpapir som er grovere enn 180.

Siste steg i forarbeidet er flekkgrunning med heftgrunningen. Det betyr at du stryker på heftgrunn de stedene du har sparklet. Når alt er tørt, vi kommer tilbake til tørketider senere i artikkelen, kan du begynne å male to strøk med ønsket farge og glans.

Slitesterk maling

De ulike bindemidlene i malingsproduktet bestemmer hvilke kvaliteter de ulike malingstypene har.

Et møbel som skal utsettes for mye slitasje bør males med en maling som er hard nok og egnet for møbler.

Haraldseth anbefaler polyurethanforsterket maling, også kalt dør-list maling. Polyerethan er et bindemiddel i malingen som er hardere enn i vanlig akrylmaling.

– Når vi maler møbler ønsker vi at den skal flyte mer ut enn en veggmaling. Den skal raskt bli glatt og slett. Samtidig som den skal tåle litt mer støt slik at det ikke blir hull på filmen.

Hvordan fornye spisebordet

Herding

Mange tror at når overflaten på møbelet kjennes tørr er malingen ferdig herdet.

– Selv om malingen på møbelet er overflatetørr etter seksten timer er den ikke gjennomherdet. Det skjer først etter fire uker.

Etter at malingen er tørr kan du ta på den, men du må ikke vaske møbelet. Da kan alt arbeidet være forgjeves. Under herdetiden må du være forsiktig med både ringer og klokker da det er lett å få riper og hull i filmen.

– Mange lag oppå hverandre med grunning, sparkling osv. forskyver rett og slett herdetiden. Disse trenger tid for å tørke.

Du behøver ikke sette bort stolen du har malt, men du må være litt ekstra forsiktig før alle lagene er herdet.

Blanket og glans

Er du typen som liker at det nye møbelet skal skinne litt er det flere ting å passe på. Jo høyere glansgrad du velger på malingen, desto lettere å se støv og partikler i malingen.

I utgangspunktet er det ikke nødvendig å pusse med sandpapir mellom hvert malerstrøk, kun dersom det er nupper. Hvis det er nødvendig å pusse mellom strøkene må du tørke av overflødig pussestøv med en fuktig klut, ellers maler du støvet inn.

Nupper og andre ujevnheter blir særlig synlig hvis du velger høyglans. Vår ekspert anbefaler å bruke klibbduk eller en microfiberklut. En klibbduk er en seig klut som alt støv fester seg til. Kluten får du kjøpt for rundt 20 kroner i malerbutikken, og gir et svært godt resultat.

– Skal du male noe i 90 glans eller høyglans er du helt avhengig av et sånn hjelpemiddel. Ett støvkorn er nok. Dess blankere, jo vanskeligere.

Generelt anbefaler ikke Haraldseth å male med høyglansmaling fordi du må være svært tolmodig og nøye for å få det perfekt. Det er lettere å lykkes med halvblank.

En annen utfordring er at det er vanskelig å få sparklingen hundre prosent uten å være en proff. Her kan det være et alternativ å leie inn en håndverker.

Riktig verktøy

Et godt resultat avhenger dessuten av riktig verktøy. Sørg for å ha mange ulike typer pensler og ruller for å komme godt til. I utgangspunktet bør du velge en tynn rulle for slette flater. En superglatt filtrull er perfekt for maling av skapdører og slette flater. Husk å påføre produktet hurtig, da det tørker fort.

– Gamle møbler og paneler skal ikke ha rullestrukter. Her er antydning til penselstriper bedre, forteller eksperten.

Trikset er å påføre maling med en rulle med litt hårlengde, deretter tar du en fordriver som er en bred pensel med tynn bust og drar fra bånn og ned. Dette er effektivt på skapdører, og kan brukes på alle typer møbler.

Les også: Her er hvitfargene som passer sammen

Sjekk møbelets tilstand

Uansett om det er farmors gamle stol du skal fornye eller en bruktskatt fra loppis, er det lurt å danne seg et bilde av hvor mange lag med sparkling og grunning som er nødvendig for å oppnå et godt resultat.

Du må finne ut hvor langt ned malingen flasser. Ta en liten kniv, og se om malingen sitter til treverket. Sjekk også hvor mange lag med gammel maling som sitter på møbelet.

Det er ikke noe forskjell på om det er lakk, beis eller maling. Herfra må du vurdere hvordan du ved hjelp av sliping og sparkling kan lage en god og slett heftgrunn.

Påføring av maling

Stein Knem er malermester og daglig leder i Knem og Næsvik AS. Han har malt møbler gjennom 18 år. Hans råd er at det er lurt å ha en plan før du hiver deg i gang med selve malerarbeidet.

– Bestem deg for i hvilken rekkefølge du for eksempel skal male en pinnestol. Malingen tørker fort, og for å unngå skjøter er det viktig at du jobber raskt.

Har du behov for å stoppe opp underveis, anbefaler han å gjøre det i et hjørne eller en kant. Trikset er å gjøre ferdig en hel flate om gangen. For eksempel bør du gjøre ferdig ett og ett stolben for best resultat.

Ved påføring av malingen må du være rask. Jobb vekselsvis med rull, pensel og fordriver. Du bør unngå å legge for tykke lag, tynne strøk fungerer best, og ikke ha for mye maling på penselen om gangen. Penselen skal bare dyppes, og strykes av mot malebrettet.

Er uhellet ute med at malingen begynner å renne, er hans klare råd at du må slipe ned, og starte på nytt.

Tidsbruk

Selve arbeidet med å male et møbel tar ikke lang tid.

– Den største tidstyven er tiden du bruker på å vente på at alt blir tørt.

Grunningen bør tørke i seks timer, deretter går det noen timer med tørking mellom hver sparkling. Skal du på igjen med flekking går det nye seks timer, og dessuten må malingen tørke i seks timer mellom hvert malingslag. Slurver du her kan du i verste fall løse opp malingen under.

Har du derimot en stol som er helt strøken, er det bare til å vaske, slipe litt og rett på med maling.

Et Ikeamøbel behøver du ikke mattslipe først. Her er det bare til å grunne og deretter male. Her er ikke ekspertene våre helt enig.

– Jeg ville ikke ha malt Ikeamøbler uten å mattslipe fordi man får alltid mye bedre heft, sier Knem som har mangeårig erfaring med maling av møbler fra Ikea.

Spraymalingen anbefales kun til maling av større flater. Her bør man leie inn en proff, mener Haraldseth. Har du et møbel med stoff anbefaler han heller ikke å male dette.