Stue med galleri

Loftet forsvant og stuen fikk et løft

Loftet ble fjernet og stuen fikk ny gallerietasje med hems.

GEDIGEN GALLERISTUE: Da loftet ble åpnet opp og bygget inn i stuen ble den mye høyere under taket, lysere og mer praktisk. Dette bildet er tatt før hemsen på 20 kvadratmeter ble møblert. Takhøyden i rommet er 5 meter.
GEDIGEN GALLERISTUE: Da loftet ble åpnet opp og bygget inn i stuen ble den mye høyere under taket, lysere og mer praktisk. Dette bildet er tatt før hemsen på 20 kvadratmeter ble møblert. Takhøyden i rommet er 5 meter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Det er ikke ikke alltid de som bor i eget hus ser alle de muligheter boligen deres byr på. Grunnen til dette er blant annet at man etter en stund blir man så vant med forholdene at man blir nesten blind for alternativene - og det er ikke minst de mest avanserte løsningene man lett går glipp av.

Dette kan interiørarkitekter og arkitekter råde bot for.

Denne himmelhøye, kritthvite stuen på 40 kvadratmeter ligger i en funkispreget enebolig fra 1987. Her har designer Lars Ernst Hole til fulle utnyttet takhøyden på fem meter.

- Har du rom med takhøyde 3,5 meter eller mer, er dette et utmerket utgangspunkt for å lage en hems som denne, sier Hole til Bonytt.no.

Masse dagslys

Den luftige hemsen på 20 kvadratmeter gir plass til både hjemmekontor og rikelig med tumleplass for barna. Rekkverket i front ut mot stuen ble laget i en tilnærmet maritim stil, og de lett avrundene formen på stigen gjør det lett for barna å svinge seg inn fra stigen og opp på hemsgulvet.

NY DYNAMIKK I GAMMELT ROM: Det nye galleriet innholder både arbeidsplasser og tumleplass for barna. Takhøyden er hele 5 meter.
NY DYNAMIKK I GAMMELT ROM: Det nye galleriet innholder både arbeidsplasser og tumleplass for barna. Takhøyden er hele 5 meter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET SOLID SYSTEM: - Det er brukt gode og varige materialer. Håndløper på rekkverk og stige er laget i massiv kirsebærtre. Kombinasjonen av enkle ståldetaljer, glass og tre samt spor frest inn i håndløper og en egen bunnlist til feste av platen danner en stabil konstruksjon, sier designer Lars Hole.
ET SOLID SYSTEM: - Det er brukt gode og varige materialer. Håndløper på rekkverk og stige er laget i massiv kirsebærtre. Kombinasjonen av enkle ståldetaljer, glass og tre samt spor frest inn i håndløper og en egen bunnlist til feste av platen danner en stabil konstruksjon, sier designer Lars Hole. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Ellers slipper de nye, langsmale takvinduene en flom dagslys og natthimmel inn både i takstue og arbeidsplassen på øverste nivå og dagligstuen nede.

- Et slikt lyst og luftig takrom er på nærmeste et gratisareal og en bonus i tillegg til det praktiske. I stedet for å bygge et rom huset, bygde vi et inn i, kommenterer Hole.

Han mener at slike rom under mønet oppleves som lune og intime.

- Og hele hemsen blir som et rom i rommet.

Nye og spennende løsninger

Hole hevder også at denne typen hemser kan tegnes slik at de forbedrer akustikken i rommet. Og at de kan gi tradisjonelle rom en ny, visuell dynamikk, viser dette eksemplet.

Designeren mener at rom med svært ulike, geometriske former kan danne utgangspunkt for nye og spennende galleriløsninger.

Det samme gjelder materialer og overflater. Hole trekker frem kjente designvirkemidler som stål, glass og tre og legger til at ulike typer perforerte plater og eksotiske treslag kan benyttes for å oppnå spesielle interiøreffekter.

Møbler som matsjer rommet

Lars Ernst Hole har selv designet endel av heltremøblene i dette hjemmet. Det er for øvrig oljet kirsebærtre både i stigen og håndløperen på rekkverket, og dette materialet med en spesiell, varm lød i er også brukt i salongbordet L-1 som står midt i stuen.

Se mer:

Naustene du aldri har sett maken til

EN ENKEL, REN STIL: Designer Lars Ernst Holes salongbord L-1 matsjer miljøet i dette huset.
EN ENKEL, REN STIL: Designer Lars Ernst Holes salongbord L-1 matsjer miljøet i dette huset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nå kommer de kule mini-hyttene

På jakt etter nye ideer til interiøret? Du finner dem i vår Inspirasjonsguid

Fleksible glassdører gjør alt for sjøhytta

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også