knirk i trapp
Dette gjør du hvis du har en trapp som knirker
Knirkete trapper kan drive noen hver til vanvidd. Her ser du hvordan du løser problemet.
Knirk, knirk, knirk.
Velkjent lyd? I det du spinner ned trappen høres det nærmest ut som om trappen har tenkt til å bli med deg ned.
Ekstra irriterende kan det være om du har lagt mye penger i en helt ny trappeløsning, og så knirker det jammen meg for det. For det skjer også.
Trappeknirk er gjerne en typisk irriterende feil i huset som vi ikke gjør noe med.
Den gode nyheten er at du faktisk kan løse problemet, uavhengig av om trappen er ny eller gammel, åpen eller lukket.
La trappeknirk rett og slett bli et tilbakelagt og avsluttet kapittel. Her har vi tatt utgangspunkt i at du har en tretrapp.
Kartlegg problemet
Prosjektleder Bent Tegneby i Protrapp kjenner godt til problemet. Har du en trapp som knirker så anbefaler han deg å kartlegge knirkeproblemet så godt det lar seg gjøre.
Det kan være nødvendig å få kompetent hjelp for å løse problemet og for å finne gode løsninger, men mye kan du faktisk også gjøre selv.
- Et av de første budene er å tenke på om det er fukt i rommet, sier han.
Har du vaskerom i umiddelbar nærhet, så sørg for å lukke døren til det for å unngå fukt. Har du varmepumpe, så tenk på hvordan denne er plassert i forhold til trappen.
Treverk er i bevegelse og utvider og krymper i takt med temperaturene.
Det er nettopp bevegelser som forårsaker knirk i trapper.
Les også: Slik får du døra rett
Test med olje
Du kan, før du gjør så mye annet, forsøke deg med litt olje i sprekkene i trappen. Du bør bruke en olje som er tyntflytende, og det kan være hvilken som helst smøreolje, som for eksempel låsolje. Bruk et tynt lag.
-Stå deretter i trinnet og la det bevege seg, råder Bent Tegneby.
Skru til
- Finn ut hvor problemet er, hvor kommer knirkene fra? Gå i hvert trinn og kjenn med vekten hvor ulyden er. Er det inn mot veggen, eller er det i trinnet? sier Tegneby.
Har du en noe eldre tretrapp kan du forsøke å sette inn noen ekstra skruer der du hører at det knirker. Ofte er gamle trapper spikret, så skruer vil sørge for at materiale beveger seg mindre.
Ved å etterskru får du strammet til.
Knirket kan komme fra vangen som er mot veggen, eller fra trinnet.
Vangen er som regel festet fra siden og inn i trinnet. Kommer knirkene fra vangen mot veggen, så kan du forbore et hull slik at hodet på skruen havner inni vangen - det vil si forsvinner inn i treverket. Da får du det peneste resultatet.
Du trenger ikke fjerne de eksisterende skruene og spikrene som allerede er i trappen.
Når skruene er satt i kan du kjøpe propper, behandlet eller ubehandlede, for å dekke hullene. Det viktige er å lokalisere knirken slik at man kan få "dratt til" med skruer så du får mindre bevegelse. Dra til overalt mot vegg der det er mulig å feste skruer, og fest gjerne to skruer vertikalt ovenfor hverandre til hver bjelke.
Har du en lukket trapp, så gjelder det samme prinsippet, men her setter du inn noen ekstra skruer i opptrinnet (planken mellom trinnene), for å få mindre bevegelse.
Les også: Fiks hullet i gipsveggen
Ikke mal i sprekker
En av grunnene til at gamle trapper knirker som bare det, er at de er malt. Og gjerne mange ganger. Da går ofte malingen inn i sprekker, og dette skaper et gnisseproblem.
Dette er spesielt et problem for trapper som er lukket.
Når du skal behandle en trapp, bør du ikke male igjen sprekker ved opptrinn eller mot vange mot trinn. Tape heller en linje med en spalte på 2-3 mm slik at malingen ikke går ned i sprekker.
Bruk heller syntetisk silikon for å få det pent. Du finner silikon som du kan male over.
Les også: Maletriks du bør kunne
Trapper i furu
Det er et faktum at furutrappene gjerne er blant knirking-verstingene. Hvorfor? Fordi furu er et mykt og bevegelig materiale. Vil du sikre deg en knirkefri trapp anbefaler Tegneby følgende kombinasjon:
-En kombinasjon av stål, tre og glass gir solide trapper som ikke knirker like mye.
Leif Augustin i Alanor har en relativt enkel løsning på knirkeproblem i trapper. Løsningen er produktet Carnaubavoks fra Liberon - et produkt de sier er en forbedret versjon av det gamle kjerringsrådet om å bruke fløte i sprekker der det knirker. Målet er å begrense friksjon og bevegelse. Det kan sammenlignes med å smøre gamle dørhengsler som skriker.
Voksen/smøremiddelet trenger inn i sprekker, og gir en smørende effekt. Voksen må tynnes ut med voksfjerner/møbelrens. Hell det ned i sprekkene mellom gulvbord eller i overgangen mellom trappetrinn og vange.
Møbelrensen og voksfjerneren fordamper og legger igjen voksen som en smørende faktor.
- Det setter ikke merker eller skjolder, og det skal vare i mange år, sier forhandleren.
- Men har du knirk i undergulv må du nok gå litt mer drastisk til verks. Men som regel er det i overgulvet. Noen snekkere velger å legge inn produktet i det de monterer trappen også, sier Leif Augustin.
Denne saken ble første gang publisert 14/02 2012, og sist oppdatert 10/08 2018.