Spraylakkere kjøkken

Slik spraylakkerer du kjøkkenet

Dette trenger du for å spraylakkere kjøkkenfronter.

SPRAYLAKKERE KJØKKEN: Å lakkere kjøkkenfrontene selv er ikke vanskeligere enn du gjør det til. Sjekk hvordan du spraylakkerer kjøkkenet selv her! FOTO: Getty Images.
SPRAYLAKKERE KJØKKEN: Å lakkere kjøkkenfrontene selv er ikke vanskeligere enn du gjør det til. Sjekk hvordan du spraylakkerer kjøkkenet selv her! FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Dette trenger du for å spraylakkere kjøkkenet:

Salmiakk eller liknende til rengjøring

Fint pussepapir

Sparkel

Heftgrunn

Maling som er utvannet

Kompressor

Lakkeringssprøyte

Malekost til kjøkkenrammene

Heldekkende engangsdress med hette

Beskyttelsesmaske

Plast til å dekke til underlaget

Hvor vanskelig er det egentlig å spraylakkere et kjøkken? Er dette en jobb du fint kan klare selv, eller er det et prosjekt som er dømt til å mislykkes?

Vi har pratet med tre eksperter for deres beste råd og tips.

Spraylakkere kjøkken selv

Malermester Eilif Andersen fra Bergen er i utgangspunktet skeptisk til at resultatet blir vellykket dersom en person helt uten erfaring skal spraylakkere et kjøkken.

- Å spraylakkere et kjøkken kan høres ut som en enkel jobb, men for et bra resultat kreves det erfaring. Det er mange faktorer som spiller inn, for eksempel hva slags utstyr du har tilgjengelig, hvor mye du vanner ut malingen, hvor mye maling du har på, spraystyrke og hvor tett du skal holde sprøyten, påpeker han.

Lakkere kjøkkenfronter tar tid

Å spraylakkere et kjøkken er en lang og tidkrevende prosess. Det første du må gjøre er å demontere så mye som mulig av kjøkkenet og fjerne dørknottene.

- Vask kjøkkenet grundig med for eksempel salmiakk. En grundig vask er kanskje den viktigste delen av hele jobben, sier lakkerer Per Gunnar Nordbæk i Nord Lakkering i Fredrikstad.

Når rengjøringen er unnagjort, pusser du over dørene med fint pussepapir før du sparkler, pusser og vasker igjen.

- Kjøkkenet må deretter grunnes med vanlig heftgrunn. Dersom det er mye kvist kan det lønne seg å bruke universalgrunn, påpeker Nordbæk.

Dersom kjøkkenet er ubehandlet eller helt nytt, må du mette det inn med flere lag med grunning. Når grunningen har tørket, kan du påføre maling. Det anbefales minst to lag.

Les også: De vanligste gulvbeleggene å velge mellom på kjøkken

Egnede lokaler til lakkering

Å klargjøre kjøkkenet for lakkering er noe alle kan klare. Det er først når du kommer til selve lakkeringsjobben at du vil støte på utfordringer.

Det aller første du må forholde deg til er hvor du kan stå uten å gjøre for stor skade på både deg selv og omgivelsene.

- Du bør stå på en plass der det er bra avtrekk og hvor det er varmt. Det beste er selvsagt å stå i spesialbyggede lakkeringsrom som holder egnet temperatur. Jo varmere rommet er, desto bedre, forklarer Andersen.

Årsaken til at rommet bør være varmt, er at malingen da tørker fortere og får en glattere og finere overflate. Dersom du står på en kald plass, er sjansen større for at resultatet vil se ut som appelsinskall. Rommet må dessuten være støvfritt. I tillegg bør du tenke på at du må dekke til omgivelsene slik at ikke alt omkring deg blir dekket av maling. Det er mye maling som fyker rundt i rommet når du lakkerer.

- Jeg vil også påpeke viktigheten av å ha bra avtrekk. Det er farlige gasser du holder på med, så du må absolutt ha på deg maske, understreker Andersen.

Å stå utendørs er selvsagt et alternativ, men merk deg at insekter kan sette seg i malingen.

- Helt støvfritt blir det ikke utendørs. Dessuten må du tenke på at en bil som står parkert 10 meter bortenfor deg kan bli farget av malingen din dersom det ikke er helt vindstille, sier Andersen.

Les også: Slik maler du kjøkkeninnredningen selv

Utstyr til spraylakkering av kjøkken

Det kan være fristende å gå til innkjøp av en rimelig kompressor, slik som for eksempel selges på steder som Biltema. Ekspertene er forøvrig samstemte i sin tale og påpeker at en billig kompressor ikke vil være bra nok.

Caspersen i Molec anbefaler å forhøre seg om man kjenner noen som har egnet utstyr til spraylakkering og høre om du kan få lov til å bruke lokalene og utstyret.

- Å kjøpe inn en bra nok kompressor og øvrig utstyr kan fort bli dyrt, advarer Caspersen.

Hva slags maling?

Skal vi tro ekspertene er det ikke nødvendig å bruke billakk til lakkering av kjøkken. Det kan funke med spraybokser, men du vil trenge mange bokser og det kan fort bli veldig kostbart.

De forteller at de selv har god erfaring med interiørmalingen lady supreme finish til spraylakkering av kjøkken. Riktignok bør du vanne ut malingen noe før du begynner å spraye. Maling som ikke er utvannet, vil nemlig bli for tykk for å gå igjennom sprøyten. Du må prøve deg frem for å finne riktig mengde.

En tommelfingelregel i forbindelse med utvanning er at malingen skal renne som fløte fra rørepinnen.

Nordbæk anbefaler å bruke glansprosent 40 for et pent og ikke minst vedlikeholdsvennlig resultat.

- Jo mattere maling du velger, desto vanskeligere blir det å rengjøre i ettertid, sier lakkereren.

Før du setter i gang med sprayingen, bør du ikle deg en heldekkende engangsdress med hette og strikker rundt armer og bein. Ansiktsmaske er også et must. Det anbefales også å bruke hansker på hendene.

Les også: Slik bytter du enkelt benkeplate selv

Hvor mye maling?

Først og fremst må platen du spraylakkerer ligge og ikke stå. Dette er greit å poengtere, slik at du ikke bommer allerede her. Caspersen anbefaler å sprøyte over fire ganger før døren skal tørke.

- Spray på baksiden av døren og deretter en kant. Flytt deg og spray et nytt lag og en ny kant. Gjenta dette fire ganger og la døren tørke.

Når døren er helt tørr (noe som avhenger av både temperatur i rommet og luftfuktighet), dekker du til siden du har sprayet med tape og papir, slik at det ikke kommer maling på baksiden og sidene når du avslutter med siste strøk på forsiden av kjøkkenskapet.

Pris for lakkering av kjøkken

Å spraylakkere kjøkkenet selv koster deg mer tid enn penger. Du må selvsagt beregne kostnader til grunning og maling, i tillegg kommer beskyttelsesdress og eventuelle sprøyter.

- Dersom du får låne en kompressor vil du trolig komme langt med 1000 kroner, sier Nordbæk.

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2016, og sist oppdatert 04/01 2018.

Les også