bruk mikrobølgeovn riktig

Du kjører vel ikke alltid mikroen på full styrke?

Slik bruker du mikrobølgeovnen riktig.

MIKRO: De fleste har mikrobølgeovn hjemme - men mange kan ikke bruke den riktig. Kan du?
MIKRO: De fleste har mikrobølgeovn hjemme - men mange kan ikke bruke den riktig. Kan du? Foto: Gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

Opplever du at kjøttdeigen du tiner i mikrobølgeovnen ender opp med å bli kokt ytterst mens den fremdeles er frossen i midten?

Årsaken er ganske enkel: Du bruker feil funksjon på mikroen.

Konsekvensen er at kjøttdeigen smaker dårligere og konsistensen blir seig og tørr.

Så hvordan finner du innstillingene som passer perfekt til tining, oppvarming eller koking?

Les også: Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet ditt

Sjekk brukermanualen

Det er ikke alltid lett å varme maten i mikroen på riktig måte, spesielt ikke når flere mikrobølgeovner har ulike innstillinger.

Noen viser watt-nivå, andre betegnelser som “defrost”, “medium” og “high”, mens enkelte mikroer viser varmenivå i form av tall.

- Det viktigste med mikroen er: Bli kjent med den! Det finnes forskjellige mikroer på markedet, og om du vil oppnå et resultat som passer deg, så betyr det å prøve seg frem. Les brukermanualen til mikroen, den er stort sett en meget god hjelp for å få best mulig resultat. Bruk tineprogrammene, og bruk dem riktig , sier Anders Røe.

Røe er assisterende salgssjef i Elkjøp Norge, en av mange kjeder som selger mikrobølgeovner.

- Vi oppfordrer forbrukerne til å følge anbefalingen fra matprodusenten om mat skal tilberedes eller varmes i mikrobølgeovn. Ofte kreves det at maten varmes opp i flere omganger og at det røres i den for å varme maten jevnt, sier han.

Ulike varmefunksjoner

Mikrobølgeovn

En elektrisk ovn som utnytter varmeutvikling ved absorpsjon av mikrobølger. Mikrobølgeovner i husholdningen benytter prinsippet for dielektrisk oppvarming: Ovnstypen utnytter den varmen som oppstår på grunn av dielektriske tap i elektrisk isolerende materialer. Dette gir en jevn oppvarming av hele materialet.

Sammenlignet med en vanlig komfyr bruker en mikrobølgeovn kun 20–30 prosent av effekten for å varme opp en gitt mengde mat. Faren ved mikrobølgeovner medisinsk sett har vært diskutert, men det er ikke registrert skader som kan tilskrives strålingen.

Kilde: Store Norske leksikon / Grete Wibetoe

Det alle mikroer har til felles er at de viser maksnivå, og derfor skal det være mulig å beregne riktig varmefunksjon for de ulike mattypene.

- Lav effekt brukes mest til tining eller for å varme opp rester. Medium til høy effekt brukes til matlaging. Stort sett brukes høy effekt til det aller meste av matlagingen, mener Røe.

Nettsiden Trustedreviews.com har presentert en oversikt over hvordan de ulike varmefunksjonene på mikrobølgeovnen virker.

I eksemplene under, som nettsiden lister opp, brukes betegnelsen watt:

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

1. Svært lav varme: 100W og under

De laveste innstillingene på mikroen er ideell for å sakte tine opp store matmengder som storfe-kjøtt og fjærkre under 2,25 kilo. Tiner du maten for lenge i mikroen, vil den tørke ut.

For best resultat bør du fjerne emballasjen, varme maten i porsjoner (hvis det er mulig) og regne fem til ni minutter per 450 gram.

Maten skal tines slik at den fremdeles er litt frossen, og deretter bør den få tine på naturlig måte på kjøkkenbenken. En lav innstilling kan også brukes til å myke opp iskrem eller sakte heve brøddeig.

2. Lav varme: 100-400W

Lavt varmenivå kan også brukes til å tine opp myk mat som iskrem, smør, sjokolade og ost, men nivået passer også til å putre ris, pasta eller sakte koking over tid. Andre eksempler på mat som kan varmes på dette nivået er eggerøre (bruk først høy varme til å varme opp melken i røren og sett nivået på lav varme for at røren skal bli fastere), stuing og saus.

3. Medium varme: 400-500W

Medium varmenivå er best å bruke hvis du skal koke opp eller bake maten, mat som ikke kan røres i eller mat som inneholder melk. Medium varmenivå sørger for at maten ikke tørkes ut eller bli seig. For eksempel kan store kjøttstykker (som allerede er tint) varmes på høyt nivå i rundt fem minutter, og deretter varmes på medium varme i 50-60 minutter.

4. Medium høy varme: 500-800W

Dette varmenivået er ideelt for oppvarming av mat som er kokt en gang før, for eksempel oppvarming av rester. Det beste er da å bruke et lokk over maten som tåler mikro.

5. Høy varme: 800-1000W

Høyt varmenivå passer til å varme opp restemat som inneholder mye væske, for eksempel suppe, boksemat (i skål som tåler mikro), grøt og varm drikke. Men husk at maten da når kokenivå raskt, så det kan raskt koke over. For å unngå dette, og for at varmen skal fordeles jevnt, bør du røre i maten halvveis under oppvarmingen og deretter varme den videre i et par minutter, avhengig av mengden mat. Her bør du følge med.

Les også: Dette skal du ikke putte i mikrobølgeovnen

Sammenheng mellom pris og kvalitet

Dagens mikrobølgeovner varierer stort i pris, ifølge Røe:

Frittstående mikroer koster fra 500 kroner til omtrent 3500 kroner.

Integrerte mikrobølgeovner til kjøkken koster fra cirka 2000 kroner til omtrent 13000 kroner. Kombinasjoner med blant annet stekeovn finnes også, og prisen øker deretter opp til 35000 kroner.

Ifølge salgssjefen hos Elkjøp vil prisen på en mikrobølgeovn ofte ha sammenheng med kvaliteten.

- Blant de rimeligste mikroene er det forskjell på plassen innvendig. Derfra vil det være forskjellige programmer som bedre kan tilpasse seg det du ønsker. Det er også muligheter for grillelement og vifte for spredning av varm luft. Automatikkprogrammer og mer nøyaktige tineprogrammer kommer når du går opp i pris, forklarer han.

- De integrerte mikrobølgeovnene har samme prinsipp som frittstående, men begynner noe høyere i pris. Med disse så vil man også kunne jobbe seg opp til kombinasjoner mellom mikro og andre funksjoner, avslutter Røe.

Les også: Ni supre oppskrifter på kaker i mikrobølgeovnen