kjøkkeninnredning

To helt forskjellige kjøkken, hvilken stil passer hos deg?

Se to kreative kjøkkenløsninger!

TO KJØKKENSTILER: Det ene kjøkkenet er innredet med en klassisk base som justeres etter lyst og behov, det andre har fått et rustikt uttrykk som har utviklet seg over flere år.
TO KJØKKENSTILER: Det ene kjøkkenet er innredet med en klassisk base som justeres etter lyst og behov, det andre har fått et rustikt uttrykk som har utviklet seg over flere år. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

Marianne Vigtel Hølland og Anne-Lene Drillestad har valgt to ulike stiler på kjøkkene sine.

Vigtel Hølland har valgt en rustikk og litt mørkere stil, mens Drillestad har gått for en lysere variant bygget rundt det hun beskriver som en klassisk base.

Lappeteppe av et kjøkken

- Kjøkkenet vårt er et skikkelig lappeteppe, ler Vigtel Hølland når hun skal fortelle om det særegne kjøkkenet i huset på Jar i Bærum.

Basen er en gammel kjøkkenstamme fra Ikea. Resten er blitt til gjennom de 17 årene familien har bodd i huset.

RUSTIKT: Kjøkkenet er på ca 36 kvm, Rundt en skapstamme fra Ikea har familien bygd et vakkert og funksjonelt kjøkken som stadig utsettes for nye krumspring. Det rustikke uttrykket er et resultat av langvarige prosesser og Vigtel Høllands personlige stil. Kjøkkenfrontene har hun og mannen laget selv.
RUSTIKT: Kjøkkenet er på ca 36 kvm, Rundt en skapstamme fra Ikea har familien bygd et vakkert og funksjonelt kjøkken som stadig utsettes for nye krumspring. Det rustikke uttrykket er et resultat av langvarige prosesser og Vigtel Høllands personlige stil. Kjøkkenfrontene har hun og mannen laget selv. Foto: Filippa Tredal
TILFELDIGHETER OG KOMPROMISSER: Vigtel Hølland liker å kjøpe ting brukt og tilpasse det til sånn hun vil ha det. Både gulvet og skapfrontene er i valchromat, som er innfarget MDF. Opprinnelig hadde de samme farge, men gulvet er blitt mer slitt i årenes løp. Vinkassen er fra Fransk Bazar og den industrielle stålampen er en gave fra interiørdesigner Ingvild Flesland.
TILFELDIGHETER OG KOMPROMISSER: Vigtel Hølland liker å kjøpe ting brukt og tilpasse det til sånn hun vil ha det. Både gulvet og skapfrontene er i valchromat, som er innfarget MDF. Opprinnelig hadde de samme farge, men gulvet er blitt mer slitt i årenes løp. Vinkassen er fra Fransk Bazar og den industrielle stålampen er en gave fra interiørdesigner Ingvild Flesland. Foto: Filippa Tredal

Vegger er blitt revet, slik at kjøkken og stue nå er et stort allrom. Nye vinduer er satt inn.

Kjøkkenfronter har de laget selv, nytt gulv er lagt og en kjøkkenøy på hjul har fått plass i midten.

For ikke å snakke om det hjemmesnekrede vitrineskapet som ble laget etter at Vigtel Hølland fikk noen gamle vinduer til overs fra et annet prosjekt.

ANTIKT OG DESIGN: Spiseplassen består av et antikt bord og Eames-stoler som er kjøpt brukt. Gulvteppet er fra Private 0204, et dansk firma som redesigner vintagetepper, og bildet på veggen er av Embla Maria Øverbye. Taklampen med strikket skjerm er Vigtel Høllands egen design, som hun også selger på slowdesign.no.
ANTIKT OG DESIGN: Spiseplassen består av et antikt bord og Eames-stoler som er kjøpt brukt. Gulvteppet er fra Private 0204, et dansk firma som redesigner vintagetepper, og bildet på veggen er av Embla Maria Øverbye. Taklampen med strikket skjerm er Vigtel Høllands egen design, som hun også selger på slowdesign.no. Foto: Filippa Tredal

Les også: Benkeplassen var til å grine av. Men så kom interiørarkitekten

Evig prosess

Hun beskriver kjøkkenet, og resten av hjemmet, som i en evig prosess.

– Når eksempelvis ett kjøkkenskap er blitt ødelagt, så baller det fort på seg når vi begynner å fikse litt. Plutselig finner jeg en ny og spennende løsning, og da gjennomfører jeg gjerne det, forteller hun.

– Men det handler også om at jeg er glad i gjenbruk, og å utnytte ting som finnes. Jeg liker fleksibilitet og følelsen av at ting er i bevegelse, også bokstavelig talt ved at flere av møblene for eksempel står på hjul.

KJØKKENØY: Kjøkkenøya i aluminium er forholdsvis smal, så det antikke bakebordet som er plassert oppå, gir større arbeidsplass, i tillegg til at det skjuler hverdagsrot.
KJØKKENØY: Kjøkkenøya i aluminium er forholdsvis smal, så det antikke bakebordet som er plassert oppå, gir større arbeidsplass, i tillegg til at det skjuler hverdagsrot. Foto: Filippa Tredal

Jordnært og naturlig kjøkken

Vigtel Hølland driver design- og livsstilsbyrået slowdesign.no, og den personlige stilen hennes preger kjøkkenet i både farge- og materialvalg.

– Jeg liker det jordnært og naturlig, med en rolig fargepalett hvor noen få ting kan få stikke seg frem.

Kjøkkenveggene er forholdsvis nymalte, i kalkfarge, samme stil som de har hatt i mange år. Den levende og rustikke følelsen det gir, passer inn i helheten.

Gulvene, som er av valchromat, gjennomfarget MDF, har fått sin naturlig slitte farge etter at familien har brukt det over tid. Bruken får lov å synes opp mot de nye skapfrontene i samme materiale og farge.

PRØVER UT NYE TING: Vigtel Hølland jobber selv med design, og bruker gjerne hjemmet sitt til å prøve ut nye ting. Den rustikke stilen har hun likt hele sitt liv. På Instagram heter hun @slow_design.
PRØVER UT NYE TING: Vigtel Hølland jobber selv med design, og bruker gjerne hjemmet sitt til å prøve ut nye ting. Den rustikke stilen har hun likt hele sitt liv. På Instagram heter hun @slow_design. Foto: Filippa Tredal

De større valgene er gjennomtenkte, men noe av det Vigtel Hølland setter mest pris på med kjøkkenet, er at det også er styrt av tilfeldigheter og kompromisser.

Viktig kjøkkenøy

- Kjøkkenøya er et godt eksempel. Vi hadde planlagt å bygge en, men plutselig kom jeg over en veldig fin øy på finn.no. Så da ble det den i stedet. Jeg liker å kjøpe brukt og tilpasse det til sånn jeg vil ha det. Det høye vitrineskapet er et helt eget Marianne-prosjekt.

Dørene er to gamle vinduer som ble til overs etter at hun hadde bygget et etterlengtet drivhus i hagen. Hun syntes de var altfor vakre til å kvitte seg med, og kom på ideen om å bygge et skap hvor fine kjøkkenglass og keramikk kunne stå fremme.

– Det jeg setter mest pris på er fleksibiliteten. Hvis vi for eksempel skal ha fest og trenger plass til langbord, kan det meste trilles til siden.

Les også: Dette er faktisk den samme gangen. Se forvandlingen.

Hvitt kjøkken i Son

DET VIKTIGE LYSET: Kjøkkenet er på va 50 kvm. På sommeren kan det også åpnes opp ut til en 100 kvm stor terrasse. Gulvet er av lyse eikebord, tappekranen fra Tapwell og bildene på veggen er kunstplakater som Drillestad har samlet på.
DET VIKTIGE LYSET: Kjøkkenet er på va 50 kvm. På sommeren kan det også åpnes opp ut til en 100 kvm stor terrasse. Gulvet er av lyse eikebord, tappekranen fra Tapwell og bildene på veggen er kunstplakater som Drillestad har samlet på. Foto: Filippa Tredal

I et stort hus i Son i Vestby, finnes et helt annet kjøkken. På de kaldeste dagene lukkes dørene til de andre stuene igjen, og kjøkkenet får lov til å romme alt hverdagsliv.

På de varmeste dagene kan dørene åpnes opp og rett utenfor venter en 100 kvm stor terrasse. Det er med andre ord umulig å komme fra at Anne-Lene Drillestads kjøkken er det mest brukte rommet i huset.

– Det er et stort, åpent rom med mye lys og luft, høyt under taket og med en fantastisk utsikt, forteller Drillestad.

SMÅ GREP: Den hvite kjøkkeninnredningen er fra Poggenpohl, og var allerede installert da Drillestad flyttet inn. Senere har hun gjort små grep her og der. Gulvet er i lys eik.
SMÅ GREP: Den hvite kjøkkeninnredningen er fra Poggenpohl, og var allerede installert da Drillestad flyttet inn. Senere har hun gjort små grep her og der. Gulvet er i lys eik. Foto: Filippa Tredal

Kjøkkenet har ikke fått seg en komplett overhaling, men snarere små justeringer etter hvert som behovene har meldt seg.

Underskapene fra innredningen fra 1987 står fremdeles intakt, men rommet er ellers ikke til å kjenne igjen fra den tiden.

Overskapene er tatt vekk til fordel for rene veggflater, og benkeplatene er byttet ut, nå er de i lys marmor – helt i tråd med Drillestads stil.

SOSIALT KJØKKEN: Kjøkkenøya er fra Ikea, men er spritet opp med en marmorplate som også fungerer som bordplate i enden. Barstolen med rygg er en gammel kontorstol fra 50-tallet, mens krakken er fra Ikea. Her er det fint både å spise og holde kokken med selskap.
SOSIALT KJØKKEN: Kjøkkenøya er fra Ikea, men er spritet opp med en marmorplate som også fungerer som bordplate i enden. Barstolen med rygg er en gammel kontorstol fra 50-tallet, mens krakken er fra Ikea. Her er det fint både å spise og holde kokken med selskap. Foto: Filippa Tredal

– Jeg liker at det er rolig og harmonisk rundt meg, og er opptatt av en klassisk stil som kan vare lenge. Gjerne med en tvist, legger hun til, og tenker kanskje på de små endringene hun til stadighet gjennomfører.

Det kan være et bilde hun bytter ut, eller arvegods som blir satt frem på benken.

Les også: Nå kan endelig terrassen brukes hele året

Kjøkken bygget på en klassisk base

Lyset som siver inn gjennom de store vindusflatene lager et unikt spill inne på kjøkkenet, et kjøkken som er holdt i lyse toner.

Den lys grå langveggen ble malt for to år siden, og har fått et stueaktig preg med både speil og bilder. Planter er også med på å gi følelsen av noe mer enn et kjøkken, noe resten av rommet understreker med sin varme sjarm.

Drillestad har nemlig møblert resten av kjøkkenet med sofakrok og spisebord som gir en helhet, sammen med stylingen i kjøkkenet.

– Når jeg innreder, tenker jeg egentlig på samme måte som når jeg kler meg: Jeg har en klassisk base av god kvalitet, og så mikser jeg inn personlige elementer. Terrasselykke om sommeren

ENDRINGER I KJØKKENINNREDNINGEN: Kjøkkeninnredningen har fått beholde plassen sin i alle år, menunderveis har blant annet overskapene blitt fjernet. Komfyren er fra Smeg, og det runde speilet fra Milla Boutique. Drillestad innreder med elementer som kobler kjøkkenet sammen med stue og resten av hjemmet.
ENDRINGER I KJØKKENINNREDNINGEN: Kjøkkeninnredningen har fått beholde plassen sin i alle år, menunderveis har blant annet overskapene blitt fjernet. Komfyren er fra Smeg, og det runde speilet fra Milla Boutique. Drillestad innreder med elementer som kobler kjøkkenet sammen med stue og resten av hjemmet. Foto: Filippa Tredal

At kjøkkenet til Drillestad er noe mer enn et rom for matlaging, skjønner man når hun forteller om det hun liker aller best med kjøkkenet sitt. Svaret er nemlig:

– Jeg elsker å sitte i min flagline chair og lese bok. Og ellers er jeg aller mest fornøyd med at man på sommeren kan åpne veggene ut mot den store terrassen, og inkorporere den i kjøkkenlivet.

Les også: Et L-kjøkken løste problemene

MEST POPULÆRE STEDET: Kjøkkenet er det mest populære stedet i huset. Hun har innredet det etter samme filosofi som når hun kler seg. Med en klassisk base som kan suppleres med personlige detaljer.
MEST POPULÆRE STEDET: Kjøkkenet er det mest populære stedet i huset. Hun har innredet det etter samme filosofi som når hun kler seg. Med en klassisk base som kan suppleres med personlige detaljer. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2019, og sist oppdatert 19/07 2019.

Les også