pusse opp Lite kjøkken

Hvordan utnytte plassen best mulig når du skal pusse opp et lite kjøkken?

Det er mange hensyn å ta når du skal renovere et lite kjøkken. Her er de viktigste stegene du må tenke på.

PUSSE OPP LITE KJØKKEN: Dette kjøkkenet gikk fra gammeldags og trangt til moderne og luftig med nye fronter, farger og ved å fjerne noen av overskapene. FOTO: Anne Manglerud/ifi.no
PUSSE OPP LITE KJØKKEN: Dette kjøkkenet gikk fra gammeldags og trangt til moderne og luftig med nye fronter, farger og ved å fjerne noen av overskapene. FOTO: Anne Manglerud/ifi.no
Først publisert Sist oppdatert

Mange gjør sin største feil allerede før oppussingen har begynt. Det viktigste er at man i forkant vurderer nøye hva man skal bruke det lille kjøkkenet til, mener ekspertene.

- Du trenger en skikkelig plan, sier kreativ leder hos Ifi.no, Bjørg Owren.

Hun mener det er viktig å tenke gjennom hva et lite kjøkkenet skal brukes til. Noen trenger kun et sted de kan sitte og drikke en kopp te, mens andre synes det er viktig å ha muligheten til å slå seg løs med matlaging. Noen skal kanskje bruke kjøkkenet til hjemmekontor.

- Når du har funnet ut hva du vil bruke kjøkkenet til, sitter du igjen med en del ønsker og behov du kan bruke i planleggingen, forklarer Owren.

Den kreative lederen tror mange undervurderer verdien av en god plan og et budsjett.

- Jeg har sett mange begynne å rive uten å vite hva det er de skal bygge opp igjen. Jo mer du har på plass før du begynner å rive, jo kortere tid tar det, sier Owren.

Hun oppfordrer folk til å kose seg litt med planleggingen, lete etter inspirasjon og kanskje lage et ”mood board”. På den måten kan planleggingsprosessen li en morsom aktivitet.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Helhetlig plan for huset eller leiligheten

Owren får støtte fra interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger, Birgit Solbakken. Hun går enda grundigere til verks når det gjelder planlegging.

- En bør tenke på samspillet med resten av huset. For at kjøkkenet skal fungere optimalt, må det passe med rommene i umiddelbar nærhet. Det er ikke noe fint med en åpen løsning hvis du må se på oppvasken fra sofakroken, forklarer interiørarkitekten som har spesialisert seg på kjøkken.

Det samme gjelder med tanke på innredningen. Det hele må henge sammen.

- Det er et puslespill å innrede. Hvis ikke alle elementene passer blir det ikke bra altså. Da begynner de å falle som dominobrikker, én etter én, sier Solbakken.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les mer: Her er de 10 største kjøkkentabbene

Praktiske løsninger på små kjøkken

Hun blir stadig overrasket over hvor små leilighetene på markedet er i dag.

- Ofte har ikke de leilighetene en skuff engang. Da må du prioritere godt, forteller Solbakken.

Med lite plass på kjøkkenet blir det ekstra viktig å tenke gjennom hva en liker av farger, møbler og pyntegjenstander. Noen liker det lyst og luftig, mens andre vil krype sammen i en mørk hule.

­- Tenk praktisk, trivsel og egne behov. Ikke bry deg om hva som er trend akkurat nå eller hva andre mener du bør ha på kjøkkenet, sier Owren.

Ifi.no-sjefen mener mange hører for mye på venner og bekjente når de skal pusse opp. Owren påpeker at farger ser ulike ut på forskjellige kjøkken og at den fine fargen hos naboen kan være helt feil på ditt kjøkken. Derfor kan det være lurt å ta med fargeprøver hjem for å se hva som passer.

Les også: Slik maler du kjøkkeninnredningen

Rydd opp først

Når planen er på plass, trengs det som regel en skikkelig ryddejobb. Etter det Owren erfarer har folk generelt altfor mye ting på kjøkkenet. Mange av skapene fylles med ting vi tror vi kommer til å få bruk for.

- Vi trenger bare det vi trenger. Hvis du har plass til 8 personer, så har du bare behov for servise til 8 også. Det er ikke noe poeng å spare på alt vi har arvet av gamle tanter på kjøkkenet, sier Owren som mener akkurat ryddejobben er undervurdert.

Det du ikke trenger bør du enten stue vekk et annet sted, selge, gi bort eller kaste. Owren sitt tips er å ikke ha store kjøkkenmaskiner og kaffetraktere på utstilling. Hver centimeter med benkeplass er verdifull.

Hvordan få små kjøkken til å virke større

- Når du har fjernet alt du ikke bruker ofte, så er det ikke sikkert at du trenger overskap, mener Owren.

Åpne hyller over benken er med på å skape en mer luftig følelse, ifølge den kreative lederen. Solbakken er enig og hjelper flere og flere av sine kunder med en slik løsning.

- De fleste vil ta ned overskapene nå og ha åpne hyller. Det krever samtidig at du er flink til å vaske og tørke støv. Det er tilsvarende med åpne hyller som med åpne rom, sier interiørarkitekten.

Trenger du mer plass kan du henge noen kroker eller knivmagneter under hyllene. Solbakken mener en kan tenke litt nytt når det gjelder oppbevaring og at det, for eksempel, fint går an å oppbevare tallerkener i skuffer i stedet. Kopper kan du henge i krokene under hyllen. Om du ikke får kvittet deg med nok kjøkkenutstyr til at du kan sløyfe overskapene, går det an å gå i helt motsatt retning.

- Du kan ha doble overskap, som går helt opp til taket. Eventuelt kan du sette kurver eller bokser på toppen av overskapene for å få ekstra oppbevaring, sier Solbakken.

Men ikke gjør det samme med underskapene. Den lille spalten helt nederst ved gulvet er nødvendig, så du kan stå inntil kjøkkenbenken når du lager mat. I tillegg til den vanlige kjøkkeninnredningen går det an å tenke litt kreativt. Med litt snekkerferdigheter går det også an å forvandle en tom vegg til en praktisk hylle.

- Jeg har sett løsninger hvor folk har felt inn en grunn hylle i veggen. De fleste vegger er 10 centimeter tykke og det er 60 centimeter mellom stenderne. Det kan gi mye verdifull lagringsplass, forteller Solbakken entusiastisk.

Les også: Hvordan bytte benkeplate på kjøkkenet selv

Billigst kan være best

Når det kommer til valg av benkeplater, blir vi ofte stilt overfor kompromisset mellom funksjonalitet, pris og design.

- Det er en grunn til at laminat selger såpass godt. Det er billig, bra, og tåler vann, i motsetning til heltre, sier Solbakken.

Interiørarkitekten synes også benkeplater i stein er lekre, men da risikerer du å knuse kaffekoppen om du mister den på benken.

- Benkevalget har med budsjett å gjøre. Alle variantene har sine negative sider. For eksempel, marmor er lekkert, men tåler ikke sitronsyre, forteller hun.

Fargevalgene

I tillegg til interiøret er også farge- og materialvalget viktig for romfølelsen i et lite kjøkken.

- Ha gjerne samme, lyse farge på skap og vegg. Svart kjøkken er kult, men kanskje ikke den beste løsningen på et lite kjøkken, fortsetter Solbakken.

Interiørarkitekten oppdaget nylig muligheten for å ta baderomsplater i høyglans som du kan legge på tvers bortover mellom kjøkkenbenken og overskapene. Det gir en kul effekt og bryter litt opp.

- En annen fin løsning er å ha speil samme stedet. Det er en enkel måte å skape litt romfølelse på, kontrer Owren.

Alle gode ting er tre

Interiørarkitekten blir ofte megler mellom to partnere som kanskje har lyst på hver sitt signaturelement på kjøkkenet. Da er det en viktig huskeregel som gjelder.

- Hvis du skal ha en farge eller et materiale som skiller seg veldig ut, så bør du ha det tre steder. Da går det fra å være tilfeldig og forstyrrende til å bli et designelement, sier Solbakken.

Hun er også lidenskapelig opptatt av den såkalte ”arbeidstrekanten”. Den går ut på at koketoppen, vasken og kjøleskapet skal være hensiktsmessig plassert i forhold til hverandre, med rette linjer i mellom, slik at det danner en trekant. En skal kunne bevege seg fritt mellom de tre, uten å kollidere med hverandre om det er flere på kjøkkenet.

- Du trenger ikke et stort kjøkken, så lenge det er praktisk, forklarer Solbakken.

Tenk deg om før lager åpen kjøkkenløsning

For mange virker det fristende med tanken på å kunne skåle med gjestene når en lager mat. Det er ikke nødvendigvis alltid den beste løsningen.

- Tenk på hva de valgene du gjør og hva det får å si. Hva kommer du til å se når jeg åpner opp kjøkkenet, spør hun ofte de som vil åpne opp.

Om du skal åpne opp avhenger mye av familiesituasjon og bruk. Hun råder flere av sine kunder til en delvis åpen løsning. Da kan kokken være en del av selskapet, uten at gjestene må se på all oppvasken.

- Vet du selv at du er en rotekopp? Da bør du ikke ha åpen løsning, råder Solbakken.