olje benkeplate
Slik oljer du benkeplaten
Kjøkkenplaten i tre må oljes for å holde seg fin. Slik gjør du det.
Benkeplaten på kjøkkenet kommer i en rekke materialer, fra laminat til naturstein, betong og tre. Det gjelder å velge benkeplaten som passer ditt kjøkken.
En benkeplate i heltre kan være svært lekker, men som alle tremøbler, krever den spesielt vedlikehold.
Olje benkeplate
Morten Foss, daglig leder i Foss Plater, som leverer benkeplater til kjøkkenet, anbefaler å olje benkeplaten regelmessig.
- Da tåler den vannsøl, du forhindrer misfarging av treet, og platen blir ikke så tørr at den sprekker opp, sier han.
Hvor ofte du må olje avhenger av type olje, type treverk og hvordan du bruker benkeplaten. En tommelfingerregel er å olje to til tre ganger i året. Husk også å olje platen godt før du tar den i bruk.
Selv om benkeplaten vanligvis allerede er oljet godt inn to ganger når du får den levert, anbefaler Foss at du oljer fire ganger til. I tillegg bør du olje 1-2 ganger i løpet av de 2-3 første månedene. Vær spesielt nøye med området rundt vasken.
- Hvis vasken er limt under platen, får du endeved på høyre og venstre side. Den suger mer olje, forklarer Foss.
Trenger benkeplaten mer olje?
Er du usikker på om benkeplaten trenger mer olje? Da kan du ta dråpetesten. Drypp en dråpe vann på en tørr plate. Hvis vanndråpen perler seg og blir liggende på overflaten, har du oljet godt nok. Hvis den derimot flyter utover, må du påføre flere strøk. Se hvor enkelt du gjør dråpetesten her:
I utgangspunktet trenger du ikke olje platen på undersiden, sier Foss. Men hvis du ser at overflaten trekker seg sammen og blir ujevn, kan det likevel bli aktuelt.
- Problemet kommer hvis du har veldig tørr luft hjemme. Da krymper treverket på toppen, sier han.
Les også: Velge benkeplate? Her får du en komplett guide!
Slik påfører du olje på benkeplaten
Det er flere måter å olje benkeplaten på.
- Vi anbefaler å slipe vått i vått. De betyr at du sliper oljen ned i treet, og deretter sliper plata, sier Foss.
En annen måte å gjøre det på er å tørrslipe plata først, børst bort slipestøvet, så legge på olje.
1. Påfør oljen med klut. Oljen bør ha romtemperatur og gjerne 30 grader.
2. Slip oljen ned i treverket med en slipesvamp eller fint sandpapir (korning 150-200) i treets lengderetning.
3. Etter 35-40 minutter poleres platen med en tørr klut. Overskytende olje må fjernes straks.
4. Tørketid: ca. 12 timer mellom hver behandling. Platen kan benyttes 18 timer etter siste oljepåføring.
For daglig rengjøring, anbefaler Foss å bruke varmt vann uten tilsatt vaskemiddel.
- Eventuelt kan du bruke Zalo, sier han.
Skulle du få småskader i platen, kan du slipe ned og bygge opp skadestedet med olje, før hele platen til slutt oljes.
Vedlikeholde benkeplaten
Det er noen ting du aldri må gjøre hvis du vil holde benkeplaten fin.
- Unngå at vannsøl blir liggende på platen over lengre tid.
- Tørk straks bort vesker med sterk farge, som for eksempel rødvin, for å unngå misfarging av platen.
- Sett ikke varme kjeler direkte på treet.
- Bruk aldri rengjøringsmidler og -redskaper som riper, som for eksempel skurekluter og stålull.
- Hvis du bruker skuremidler, er det som å bruke slipepapir. Da må du eventuelt olje på nytt, sier Foss.
Les også: Slik bytter du benkeplaten på kjøkkenet selv
Bruker matolje på benkeplaten
På den annen side er vedlikehold av benkeplaten også et spørsmål om hva man skal bruke platen til. Matskribent Andreas Viestad advarer mot å tro at den ikke skal bære preg av å være brukt.
- Hvis den er for fin i konsistensen, fungerer den ikke. Sett gjerne varme ting på, det blir fint og patinert med en sviflekk her og en rødvinsflekk der, mener han.
Viestad synes heltrebenken er finest når den er enten helt ny eller skikkelig innkjørt.
- Det er et punkt imellom der, da den har noen flekker her og der, da den ikke ser optimal ut. Hvis du venter og bruker den røft en stund, blir den skikkelig fin, mener han.
Selv har han kjøkkenplater i både heltre og betong på kjøkkenene sine. Betong kan være lekkert, men må behandles før bruk. Begge platene vedlikeholder Viestad selv med en nøytral matolje.
- Du kan bruke den kjedeligste oljen av billigste sort, sier han.
Olivenolje har han imidlertid ikke så god erfaring med.
- Det kan lett bli litt klissete.
Han heller på olje ved behov, hvis benken ser tørr ut, eller det har kommet flekker.
Snekkermester Anne Cathrine Hagen ved Snekkerverkstedet i Oslo restaurerer skadde eller gamle tremøbler og advarer på sin side mot å bruke matolje for vedlikehold.
- Matolje anbefales ikke, den harskner over tid og kan gi lukt. Det bør brukes en herdende møbelolje som også gir en bedre beskyttelse av overflaten, sier hun.
Les også: Guide til materialer over kjøkkenbenken