Komfyr

Alt du må vite før du kjøper komfyr

For mange er komfyren selve midtpunktet på kjøkkenet. Hva du bør vektlegge er kanskje ikke det første du tenker på.

KOMFYR: De fleste komfyrer i dag selges med separat topp og ovn, slik at du kan velge å plassere ovnen i arbeidshøyde om du vil.
KOMFYR: De fleste komfyrer i dag selges med separat topp og ovn, slik at du kan velge å plassere ovnen i arbeidshøyde om du vil. Foto: Elkjøp
Først publisert Sist oppdatert

Aller viktigst er muligheten for å slippe å gjøre ovnsvasken selv, skal vi tro ekspertene.

- Selvrengjøring er et must. Å vaske ovnen er kanskje det en gruer seg mest til å gjøre. Vi utsetter og utsetter, og jo lenger vi venter, dess vanskeligere blir det å fjerne skitten, sier commercial manager for kategori ”home” i Elkjøp, Robert Terøy.

Mange nye ovner leveres i dag med såkalt pyrolysefunksjon. Den skrur ovnen opp til 400 grader celsius og forkuller matrester og dreper bakterier i ovnen.

- Etter å ha skrudd på selvgjøringsprogrammet er ovnen så god som nye etter 1-3 timer, forklarer Terøy.

Han forsikrer om at ovnene med pyrolysefunksjon er godt isolert, og at ovnsglasset fortsatt ikke blir varmere enn 40-50 grader, som er standardkravet. Hvor ofte du må gjøre dette varierer med bruken.

- Det er som med badet. Du må vaske når det er skittent, sier Terøy.

Energiklasser

Når det kommer til energimerking, er de fleste i energiklasse A eller bedre, ifølge Terøy.

- Det er cirka 10% å spare med A+ mot A-klassifisering, sier Elkjøp Home-lederen.

- En annen forskjell er at ovnene med pyrolysefunksjon er bedre isolert, legger han til.

Enova Svarer opplyser om at en komfyr med energiklasse A++ bruker 40 % mindre strøm enn en A-komfyr, og 55 % mindre enn en klasse B-komfyr. Det beste er A+++ og det dårligste er D. Derfor kan det være lurt å sjekke energimerkingen når du skal kjøpe ny komfyr.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Barnevennlighet

Hvis du har barn i huset er sikkerheten ekstra viktig. Alle ovner har krav til isolasjon etter EU-reglement, men det er fortsatt litt variasjon i hvor varmt ovnsglasset blir.

- De beste ovnene blir ikke varmere enn 30 grader på glasset, og de litt billigere kan bli rundt 70 grader, sier Terøy.

De siste årene har isolasjonen i ovnsdøren blitt gradvis bedre hos de fleste produsentene. Mange som pusser opp kjøkkenet velger likevel å plassere den nye ovnen i arbeidshøyde og utenfor rekkevidde for de minste. Et annet sikkerhetselement er komfyrvakt. Det er påbudt i dag, og om du ikke har fått det installert av en elektriker kan du få kjøpt det løst i butikken.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Det selges som plug and play, hvor du kobler den til selv og slipper elektriker, forklarer Terøy.

Komfyrvakt

KOMFYRVAKT: Sikkerhet først - Komfyrvakten følger med på varme, og kutter ut strømmen til komfyren før det blir for varmt, sier Bjørn Sørensen i Nelfo. FOTO: Elkjøp.
KOMFYRVAKT: Sikkerhet først - Komfyrvakten følger med på varme, og kutter ut strømmen til komfyren før det blir for varmt, sier Bjørn Sørensen i Nelfo. FOTO: Elkjøp.

De siste årene har det blitt påbudt med komfyrvakt. Det er en føler som ofte festes på viften over komfyren og kontrollerer at det ikke blir brann i kjelen under. Fagsjefen for sikkerhet i Nelfo anbefaler dette på det sterkeste til de som ikke allerede har det.

- Den følger med på varme, og kutter ut strømmen til komfyren før det blir for varmt. Problemet med komfyrbranner er ofte viften rett over, som sørger for at brannen sprer seg på kort tid, forteller Sørensen.

Det kom krav om komfyrvakt i 2010, og den gang var det en del problemer med at de gikk av uten at det var for varmt på komfyren. Det førte til at mange fjernet sikkerhetsanordningen for å unngå at det pep i tide og u-tide.

- Nå er det ikke mulig lenger, heldigvis. Hvis du fjerner komfyrvakten så går strømmen på de som er installert senere enn 2014, forteller Sørensen som påpeker at de nye komfyrvaktene fungerer mye bedre enn de tidlige versjonene.

Får du plass til nyttårskalkunen?

Tidligere var stort volum på ovnen et viktig salgsargument. Slik er det ikke lenger.

- Volumet til ovnene varierer med 10 til 12 liter fra minst til størst. Det er ikke verre enn at selv de minste komfyrene får plass til en kalkun eller tre stekebrett, forklarer Terøy.

Volum er derfor ikke et konkurransefortrinn for de dyreste produsentene.

- De fleste klarer å lage store ovner i dag, fortsetter Elkjøp Home-lederen.

En funksjon som derimot har økt i popularitet er dampfunksjonen.

- Med dampovn kan du langtidssteke mens du er ute og leker med barna, foreslår Terøy.

Dette kommer kun i de integrerte ovnene, hvor platetopp og stekeovn selges separat, og øker i popularitet, i følge Elkjøp Home-lederen.

Les også: Kjøkkenøy passer i utgangspunktet kun til en type kjøkken

Brukervennligheten stiger

Med smarttelefonenes inntog i våre liv har vi blitt mer vante med touchskjermer. Nå kommer det stadig flere komfyrer og med trykkfølsomme skjermer og betjeningspanel. Tidligere kunne dette være til forargelse for forbrukeren, men Terøy mener folk flest nå er vante til touch fra telefonene.

- De aller fleste panelene er relativt intuitive. Men be gjerne om å få de demonstrert i butikken så du får en følelse av hvordan det fungerer, sier Elkjøp Home-lederen.

Nå kommer også flere av toppmodellene med internettilkobling og kamera. Det gir nye muligheter for deg som ønsker å gjøre flere ting samtidig.

- På den måten kan du følge med på steiken mens du er ute på tur, og regulere temperaturen underveis via mobilen, sier Terøy.

Dette er foreløpig en dyr affære, men vil bli standard om 2 til 3 år i følge Elkjøp-lederen. Med de nye komfyrene kommer også automatiske funksjoner som skal gjøre matlaging mer tilgjengelig og enklere for folk flest.

- Mitt ønske er at du kan ta restaurantfølelsen hjem ved hjelp av autoprogrammer på de nye komfyrene, sier Terøy.

Induksjon

Elkjøp selger nesten utelukkende induksjonskomfyrer i dag, og prisdifferansen mellom induksjon og keramisk topp har minket betraktelig.

- Jeg ser ingen grunn til å kjøpe en komfyr med keramisk topp, mener Terøy.

Induksjonskomfyrer har blitt populære på grunn av sitt lavere energiforbruk og raskere oppvarming.

- Det er stort sett folk som skal erstatte en komfyr som har gått i stykker og trenger en som er like stor som velger keramisk topp. De er og litt billigere, men ikke nevneverdig, sier Terøy.

Den største forskjellen mellom induksjonstopp og keramisk topp er tiden den bruker på å varme opp kjelen eller stekepannen.

- Induksjonskomfyrer lager et magnetfelt som varmer opp kjelens bunn direkte uten at kokeplaten bli r oppvarmet. Siden kokeplaten ikke blir oppvarmet, bruker induksjonsplater mindre energi enn vanlige kokeplater og oppvarmingen skjer raskere, sier Lars Kimo Jørgensen, Energirådgiver i Enova Svarer.

Det er i første omgang tidsbesparelsen som gjør størst utslag mellom de to komfyrene. Årlig vil det utgjøre en forskjell på rundt 100 kroner i strømforbruk for en vanlig husholdning.

Le også: Kjøkkenoppussingen som ikke koster skjorta

Trenger du nye kjeler?

Induksjonskomfyrer krever stekepanner og kjeler med magnetisk belegg i bunnen for å fungere. Hvis du har kjøpt kjeler de siste fire årene er de sannsynligvis laget for induksjonskomfyrer, men det er lett å sjekke.

- Du kan bruke en magnet for å sjekke om den gamle kjelen din er magnetisk, forklarer Terøy.

Det er og forskjell på hvor godt pannene egner seg til bruk på induksjonskomfyr. Spesielt hvis du er glad i boost-funksjonen.

- Hvis det kommer en høy summelyd når du bruker boost, er det sannsynligvis fordi det er for lite magnetisme i pannen, sier Terøy.

Han forteller at det er noen kunder som kommer tilbake for å klage på summelyden. I mange av tilfellene er det på grunn av kvaliteten på pannene, men noen ganger er det og noe galt med selve komfyren.

- Det vil alltid summe noe, og det er mange som ikke er vant til den lyden, fortsetter han.

Kan folk med pacemaker bruke induksjonskomfyr?

Folk med pacemakere har tidligere blitt rådet til å styre unna induksjonstopper. LHL mener det ikke trenger å være tilfellet.

- I praksis er det svært sjelden noen problem med induksjonskomfyrer i forbindelse med innopererte pacemakere eller hjertestartere, sier medisinskfaglig rådgiver innen hjertesykdommer i LHL, Helge Istad.

Teoretisk kan induksjonstoppen forstyrre signalene i en pacemaker hvis en person i flere minutter lener seg inn over en induksjonskomfyr.

- Dette gjelder særlig eldre pacemakere, mens de nyere er konstruert slik at elektrodene på en pacemaker er bedre beskyttet mot eksterne forstyrrelser, fortsetter Istad.

Han mener derfor at en kan bruke induksjonskomfyr om en har pacemaker, men at hvis du skal stå lenge ved komfyren, for å å røre i en saus eller lignende, ikke bør lene deg inn over komfyren.