energimerking hvitevarer

Det er penger å spare ved å velge riktige produkter

Kutt strømregningen med miljøvennlige hvitevarer.

ENERGIMERKING HVITEVARER: De fleste forbrukere tenker mest på maskinens funksjoner, utseende, kvalitet og pris når de skal kjøpe hvitevarer. Mange tenker ikke over å sjekke produktets energimerking.
ENERGIMERKING HVITEVARER: De fleste forbrukere tenker mest på maskinens funksjoner, utseende, kvalitet og pris når de skal kjøpe hvitevarer. Mange tenker ikke over å sjekke produktets energimerking. Foto: Joakim Mangen/Elkjøp
Sist oppdatert

De fleste norske hjem har mange hvitevarer. På kjøkkenet har vi kjøleskap, fryser og oppvaskmaskin og på badet kjører vi vaskemaskinen og tørketrommelen mange ganger i uka. Men når vi trenger nye produkter, tenker de fleste på pris og kvalitet.

Sjekker du om produktet har et klistremerke med A, A+ eller B? Og vet du egentlig hva dette innebærer?

Ved å sjekke energimerkingen på produktet før du velger i butikken, kan du spare miljøet og penger ved å redusere din egen strømregning.

I Norge må alle hvitevarer som selges, være energimerket. Det betyr at du som forbruker skal kunne se hvor mye elektrisitet hvert enkelt produkt bruker.

Ved å velge et produkt med lavt energiforbruk vil du også spare penger på ved at strømforbruket og -regningen blir lavere.

Energimerking

Hvitevarer energimerkes for at forbrukerne skal kunne se hvor mye elektrisitet hvert enkelt produkt bruker. Da kan du sammenligne elektrisitetsbruken til ulike produkter, og få lavere strømregning ved å velge det mest energieffektive produktet.

I gjennomsnitt bruker dagens mest energieffektive kjøleskap omtrent 80 prosent mindre energi enn i 1990. For frysere, kombiskap og tørketromler er besparelsene rundt 65 prosent.

Ordningen ble innført i 1996 med A som beste og G som dårligste klasse. Senere er kategoriene A+, A++ og A+++ innført fordi produktene har blitt bedre enn kravene i klasse A.

I Norge i dag selges det knapt produkter i de dårligste klassene. Det skyldes både forbrukernes etterspørsel og den teknologiske utviklingen hos produsentene.

Et A++ -kjøleskap bruker 40 % mindre strøm enn et A-kjøleskap og 55 % mindre enn et B-skap.

Følgende hvitevarer skal ha energimerking: kjøle-/fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombinerte vask/tørk maskiner, lyskilder, stekeovner, klimaanlegg.

Det er butikkenes ansvar at produktene er riktig merket.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for energimerkeordningen.

Kilde: Enova/NVE

Kjøleskap, frysere, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner, klimaanlegg og lyskilder skal alle ha energimerking. Det er butikkens ansvar at produktene er merket riktig.

Slik velger du riktige hvitevarer tilpasset dine behov

Miljøvennlig er ofte god kvalitet

- Det er mange kunder som ikke har tenkt på miljøet når de kommer for å kjøpe hvitevarer. Nordmenn kan helt klart bli bedre på det. Men når vi først begynner å forklare om merkeordningen og at ulike produkter er mer miljøvennlige enn andre, så er det mange som blir interessert. Jeg pleier også å minne om at hvis vi alle kjøper de mest miljøvennlige produktene, så blir effekten på miljøet stor, sier Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp til klikk.no.

Han minner om at selv om besparelsen per produkt kanskje er på bare 100 kroner i året, så blir det større summer når du tenker på at du har 5-6 produkter i huset og at disse brukes i minst fem år hver.

- Det er også veldig ofte en nær sammenheng mellom miljøvennlig og god kvalitet. Produktene som har beste energimerking er ofte bedre isolert, de er laget av bedre materialer og har generelt høy kvalitet. Mange har også en mer slitesterk motor og lever dermed lenger, sier Terøy.

Hvite- og brunevarer står for ca 15-20 prosent av strømforbruket i norske husholdninger. For mange kan forbruket halveres ved å bytte til de mest energieffektive apparatene på markedet.

Hvis dette blir gjort i alle boliger, tilsvarer denne energisparingen to og en halv ganger den samlede norske vindkraftproduksjonen, ifølge Naturnvernforbundet.

SE PÅ DENNE: Ta en kikk på produktets energimerking før du kjøper hvitevarer neste gang. Å velge beste klasse betyr penger spart på strømregningen.
SE PÅ DENNE: Ta en kikk på produktets energimerking før du kjøper hvitevarer neste gang. Å velge beste klasse betyr penger spart på strømregningen.

Spar flere hundrelapper i året

Det er de kalde produktene, altså kjøl- og fryseprodukter hvor det er mest å tjene på å kjøpe de mest miljøvennlige produktene.

Enova har regnet ut hvor mye du kan spare i strømkostnader, ved å velge det mest energieffektive apparatet når du kjøper nytt.

I utregningen er det brukt en strømpris på 1 kr per kWh.

Et kombiskap med kjøl og frys på 250 liter vil med B-merke bruke 406 kWh/år, mens et med A++-merke vil bruke 177 kWh/år. Det gir en innsparing på 229 kroner på ett år.

En fryseboks på 250 liter vil med D-merke bruke 573 kWh/år, mens et med A++-merke vil bruke 177 kWh/år. Det gir en innsparing på 396 kroner på ett år.

Et kjøleskap på 200 liter vil med A-merke bruke 160 kWh/år, mens et med A++ vil bruke 90 kWh/år. Det gir en innsparing på 70 kroner på ett år.

Riktig bruk av hvitevarer

For å bruke minst mulig strøm kan du:

La oppvarmet mat bli kald for du legger den i kjøleskapet.

Tin frossen mat i kjøleskapet, det gir gratis kulde.

Tenk på hvor stor vaskemaskin du trenger og fyll den opp når du vasker.

Tørketrommel bruker mest energi per gangs bruk. Det er stor forskjell på energibruk mellom ulike modeller.

Fyll oppvaskmaskinen helt opp. Den bruker mindre energi enn om du vasker opp for hånd.

Bruk kjeler og stekepanner tilpasset kokeplatene. Husk lokk.

Frysere bør plasseres i en kjølig del av huset. Husk å avvise og la varm mat bli kald før du legger den i fryseren.

Lever alltid gamle produkter til godkjent mottak for gjenvinning eller til elektronikkbutikken.

Kilde: Energismart.no.

En eldre vaskemaskin vil med fem vask i uken bruke 460 kWh/år, mens en ny med A++-merke vil bruke 200 kWh/år. Her er innsparingen 260 kroner på ett år.

En tørketrommel som kjøres tre timer i uken vil med C-merke bruke 600 kWh/år, mens en med A-merke vil bruke 375 kWh/år. Det gir en innsparing på 225 kroner på ett år.

Hvis du så ganger innsparingen med 5 år, så kan du fort spare en tusenlapp eller mer på strømregningen. Mange produkter varer også mye lenger enn det, i 10 eller 15 år. Det kan være verdt å huske på når man står i butikken og vurderer et energieffektivt produkt mot et annet.

Finn de beste produktene

Naturvernforbundet står bak nettstedet energismart. Her kan du finne de produktene som er mest energieffektive. De gir også en rekke tips om hvordan riktig bruk av maskinene gjør at de bruker minst mulig strøm.

- Energisparing er veldig viktig for miljøet. Det er viktig at produkt er energieffektivt, men også at komponentene i maskinen er miljøvennlig og at den er produsert på mest mulig miljøvennlig måte. Det har vi lagt vekt på når vi har valgt ut de beste produktene, forteller Martin Brandtzæg i Naturvernforbundet.

Han understreker at det slett ikke alltid er slik at de mest miljøvennlige produktene er de dyreste.

- Mange forbrukere henvender seg til oss og er frustrerte over at det er vanskelig å vite hvordan man kan leve mest mulig miljøvennlig. Vi jobber derfor for bedre råd rettet mot forbrukerne og helst en ny og mer intuitiv merking av slike produkter. Når man ser at produktene har en A så er det lett å tro at det er beste kategori, men det er det jo slett ikke lenger, sier Brandtzæg.

Lever det gamle til gjenvinning

Han er glad for at den teknologiske utviklingen har vært så god de siste årene og kravene som stilles til nye produkter blir stadig strengere.

IKKE BEHOLD DEN: Hvis du kjøper deg en ny fryser så bør du ikke beholden den gamle i kjelleren som en ekstra fryser. Da blir strømforbruket mer enn dobbelt så stort.
IKKE BEHOLD DEN: Hvis du kjøper deg en ny fryser så bør du ikke beholden den gamle i kjelleren som en ekstra fryser. Da blir strømforbruket mer enn dobbelt så stort. Foto: Gro Strømsheim

- Vi opplever at veldig mange ønsker å kjøpe miljøvennlige produkter og leve mest mulig miljøvennlig. Derfor er det så viktig at forbrukerne får god nok informasjon om hvordan de kan være miljøvennlige i hverdagen.

Enova ber deg også tenke gjennom hvilket behov du har før du kjøper. Ikke kjøp større fryser eller kjøleskap enn du egentlig har behov for, jo større skapet er, jo mer strøm bruker det.

Husk også at alle butikkene som selger hvitevarer har plikt til å ta imot de gamle produktene dine. Og de kan leveres på din lokale gjenvinningsstasjon. Ikke behold den gamle fryseren som en ekstra fryser, da bruker du enda mer strøm.

- I utgangspunktet oppfordrer vi folk til å bruke de produktene de allerede har lengst mulig. Det er ikke bare å kaste den gamle fryseren og kjøpe en ny, husk at det koster mye ressurser og energi å lage en ny fryser. Hvis du vil kjøpe et nytt produkt selv, så prøv å gi vekk det gamle slik at andre kan få nytte av det, mener Brandtzæg.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2016, og sist oppdatert 26/11 2018.

Les også