åpen kjøkkenløsning
Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning
Se interiørdesignerens tips.
Skal du pusse opp kjøkkenet ditt, eller bygger du nytt? Mange ønsker seg en åpen kjøkkenløsning, og de fleste setter pris på å være samlet i et stort allrom.
Det finnes mange måter man kan innrede et åpent kjøkken på, og interiørdesigner Siv Brenne har laget noen praktiske forslag. Hun anbefaler bruk av øy eller halvøy på kjøkkenet, siden det både gir en ekstra arbeidsplass, det kan gi gode løsninger for oppbevaring og det sørger for en sosial sone.
Interiørdesignerens tips
Her er noen tips du bør se gjennom før du planlegger det nye kjøkkenet ditt.
1) Planlegg nøye hvor du skal plassere de rotete sonene, som vaske- og kokesoner.
- Disse bør med fordel være et sted slik de ikke synes fra spiseplassen og stuedelen, sier Brenne.
2) Overskap kan skape et litt for kompakt uttrykk, men det kan fungere dersom det er liten fargekontrast mellom vegg og innredning.
3) Vinduet i kjøkkendelen bør være så stort som mulig, dagslys er både hyggelig og inspirerende å arbeide i. Visuelt er det viktig at ikke noen soner virker mørke i et slikt allrom. Som oftest må noen overskap i kjøkkendelen vike for at vinduet skal kunne bli større. Her må du vurdere hva som er viktig for deg.
4) Fargemessig bør kjøkkenet henge sammen med resten av interiøret. Vurder også om innredningen kan få flere farger.
- Overskap i en annen farge enn underskapene gir et uformelt uttrykk og letter litt på det ofte kompakte preget, anbefaler Brenne.
5) Åpen kjøkkenløsning fordrer at de typiske kjøkkenelementene tones litt ned. Vurder type ventilator og nødvendigheten av fliser mellom over- og underskap. Vurder integrerte hvitevarer med møbelfront.
6) Når du planlegger kjøkkenet, bør du vurdere hva som er viktig for deg å ha av utstyr. For at kjøkkenet skal se ryddig ut fra de andre delene av rommet, kan det være lurt at kaffetraktere og lignende plasseres i hjørner der de ikke synes så godt.
- Sjekk om du har nok skapplass til å oppbevare miksmaster og andre hjelpemidler du behøver.
7) Stikkontakter og ledninger er som regel skjemmende å se på, planlegg plasseringen av disse godt. Det kan være smart å montere stikkontaktene nokså langt ned mot benkeplaten, da synes ikke ledningen så godt.
8) Tenk på hvordan du møblerer stuedelen. Plasserer du sofaen for nærme kjøkkensonen, kan det nemlig få konsekvenser når det kommer til rengjøring og lukt i tekstilet.
- Det er moderne med åpne løsninger, men det kan skape utfordringer med tanke på stekos, damp og alt som kommer fra koke- og stekeområdet, sier kvalitets- og miljøsjef i Bohus, John Moe.
9) For å unngå å ødelegge sofaen din, bør du først og fremst velge en kjøkkenvifte med god standard, fremfor den som ser finest ut. Og det beste er å velge en volumhette.
Åpent kjøkken med øy og store vinduer
Interiørarkitekt Siv Brenne anbefaler, der det er mulig, store vindusflater fra gulv til tak, eller til knehøyde.
- Det vil gi en fantastisk effekt og gi inntrykk av at rommet er større enn det er, sier hun.
Kjøkkenøya kan derfor plasseres et godt stykke ut i rommet med nærhet til spiseplassen. Store vitrineskap i spisedelen kan romme mye av det du ikke får plass til i kjøkkenet på grunn av mangel på overskap.
- Plasser kokedelen mellom to høyskap (kjøleskap og eventuelt stekeovnssøyle) som skjermer mot innsyn.
Øya har vask og innehar rollen som hovedarbeidsplass i kjøkkenet. På veggen mot stuen kan du plassere et stort bilde, eller en rekke med grunne hyller eller tallerkenrekke.
Åpent kjøkken halvøy
Du kan også gi plass til et noe større vindu, og en halvøy med sitteplasser som skjermer kjøkkenet noe mot resten av allrommet.
- Det kan dessuten være hyggelig å stå og jobbe i kjøkkendelen med ansiktet vendt mot spisebordet, sier Brenne.
Et rundt bord på ca. 150 cm i diameter vil gi godt med sitteplasser. Langs hele vindusveggen er det tegnet inn en sittebenk med skuffer under. Lages denne av samme type fronter og eventuelt farge som kjøkkeninnredningen, knyttes disse to sonene fint sammen.
- Skuffene gir godt med oppbevaring og kan til dels avlaste kjøkkenet noe, sier hun.
Åpent kjøkken med øy
Har du mulighet til det, burde du gå for en frittstående kjøkkenøy.
- Dette er en utrolig sosial måte å utnytte kjøkkenarealet på. Øya kan brukes til matlaging men også til mingling og til å sette måltidene frem på, sier Brenne.
Siden øya er frittstående, blir gangsonene og flyten i rommet veldig bra. En øy trenger optimalt 120 cm avstand til benk, men ned mot 85–90 cm kan også funke. Husk at en kjøleskapsdør slår 60 cm ut i rommet når den er åpen, og er det behov for å passere denne i åpen tilstand må du ta hensyn til det ved planlegging av kjøkkenet.
Lager du en innhuk i øya, kan det bli plass til barkrakker.
- Sittebenk under vinduet i spisedelen får rommet til å virke bredere og kan gi rom for oppbevaring under setet eller med skuffer under, forklarer Brenne.
Denne saken ble første gang publisert 02/07 2018, og sist oppdatert 02/07 2018.