Hvordan Bli kvitt veps

6 metoder som fjerner aggressiv veps

Med disse metodene kvitter du deg med plagsom stikkveps.

AGGRESSIV: I Norge er det 13 arter stikkeveps, inkludert geithams. Vanligste jordveps (Vespula vulgaris) lager bol av morkent tre. Vespula vulgaris er dessverre de som oftest bygger nær boliger, er mest aggressiv og har sterkest gift.
AGGRESSIV: I Norge er det 13 arter stikkeveps, inkludert geithams. Vanligste jordveps (Vespula vulgaris) lager bol av morkent tre. Vespula vulgaris er dessverre de som oftest bygger nær boliger, er mest aggressiv og har sterkest gift. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Det er vondt når det skjer, men heldigvis finnes det hjelp mot virkningene av vepsestikk.

Det beste du kan gjøre for å unngå å bli stukket, er likevel å fjerne bolet helt.

Det finnes fem ulike metoder å fjerne veps på og det er lurt å fjerne vepsebolet på våren før det blir større.

Fjerne om natten

I Norge er det 13 arter stikkeveps, inkludert geithams. Vanligste jordveps (Vespula vulgaris) lager bol av morkent tre.

Vespula vulgaris er dessverre de som oftest bygger nær hytter og boliger, er mest aggressiv og har sterkest gift.

- Uavhengig av metode bør du fjerne veps om natten. Da er den minst aggressiv og den ser dårligere når det er mørkt, forklarer dr.philos Preben Ottesen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

Les også: Slik blir du kvitt jordveps i blomsterbedet

1. Kjemikaliemetoden

Vepsen finner du gjerne ved takutspring, loft, under terrasser og andre hulrom. Et fritthengende vepsebol kan du fjerne ved å stikke hull på sidene i bolet og spraye insektmiddel inn i åpningene.

Ved en vellykket behandling vil vepsene dø relativt raskt, og etter cirka 30 minutter kan bolet fjernes. Vær imidlertid oppmerksom på at veps som har vært ute under bekjempelsen, kan være svært aggressive når de returnerer til et ødelagt bol.

For å unngå vepsestikk, må man være forsiktig ved en bekjempelse. For et fåtall personer kan et stikk være farlig. Hold derfor de nærmeste timene god avstand til stedet der bolet var tidligere, oppfordrer FHI.

Når du fjerner et bol må du beskytte deg selv med heldekkende klær og hansker. Insektmiddel kan være effektivt, men husk at det også kan være skadelig for deg selv.

Minimer derfor egen og andres eksponering for middelet. Les etiketten på preparatene nøye og bruk egnet verneutstyr mot kjemikaliene.

Les også: Slik blir du kvitt mygg og knott

2. Plastposemetoden

Du bør vurdere om bekjempelsen kan gjennomføres uten kjemiske insektmidler. Er bolet fritthengende og lett tilgjengelig kan du forsiktig tre en plastpose rundt bolet, knyte posen tett igjen og legge den umiddelbart i en dypfryser.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Vepsene vil dø i løpet av noen timer.

Skaff deg likevel en stor sikkerhetssone rundt. Ingen bør stå å se på, for sin egen sikkerhets skyld.

Les også: Sjekk om du dreper riktig snegle

3. Støvsugermetoden

En annen alternativ metode er å plassere en støvsugerslange nær åpningen til bolet og støvsuge opp vepser som er på vei inn og ut av bolet.

Denne metoden krever tålmodighet fordi det kan ta lang tid før alle har søkt seg ut.

Legg støvsugerposen i fryseren når «fangsten» er ferdig.

Les også: Slik får du edderkoppene ut av huset

4. Pulvermetoden

Er bolet mer skjult, for eksempel nede i bakken eller inni vegg, er det mer effektivt å bruke insektpulver.

Påfør pulver ned i eller inn i det stedet der vepsene flyr ut og inn. Da vil vepsen bringe med seg pulver inn og rundt i bolet slik at alle vepsene til slutt kommer i kontakt med det og dør.

Det kan være nødvendig med flere påføringer av pulver før tilstrekkelig mengde trekkes inn i bolet. Ved bruk av pulver skal man være ekstra varsom slik at minst mulig av stoffet trekkes inn i boligen.

Vær spesielt forsiktige med å bruke pulver nær luftekanaler og åpne vinduer som leder inn til kjøkkenet, hvor det lett kan komme i kontakt med mat og drikke, skriver Folkehelseinstituttet.

Les også: Hvordan bli kvitt maurproblemet

VEPSEFELLE: Etter en stund kan du regne med mange veps i en slik felle med ren saft.
VEPSEFELLE: Etter en stund kan du regne med mange veps i en slik felle med ren saft. Foto: Cecilie Kløvstad

5. Vepsefelle

Sukker og fett er favorittkosten til de små rovdyrene.

- Vepsepopulasjonen er på topp om høsten. På denne tiden av året går vepsebolene i oppløsning. Siden vepsen ikke har noe hjem lenger, søker den ut for å finne mat. Sukker og fett er favorittkosten til de små rovdyrene, forteller insektsforsker Frode Ødegaard fra NINA, Norsk institutt for naturforsknin

Alt du trenger er en tom brus- eller saftflaske. Skjær flasken i to. Skjær flasken i to. Legg noe søtt i bunnen av flasken, for eksempel ublandet saft eller brus Sett den avskårne flasketuten opp ned i den avskårne flasken - som på bildet.

Les også: Slik blir du kvitt brunsneglene

6. Kuldespray

Ottesen ved Folkehelseinstituttet sier at han nå har sett skadedyrbekjempere ta i bruk en ny, giftfri metode han har sansen for – nemlig å sprøyte inn kuldespray eller –skum.

Dette gir lokal nedkjøling til omkring -45 °C, som gjør at veps og larver fryser i hjel.

Ikke skadedyr

Det er viktig å huske på at stikkevepsene i all hovedsak ikke er å regne som skadedyr, men er dyr som fyller en viktig økologisk rolle. Du bør bare fjerne vepsebol dersom de er svært aggressive og plagsomme.

De senere år har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Ifølge FIH er typisk historikk en person over 50 år som har hatt økende problemer med vepsestikk opp gjennom årene. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm, får kraftig utslett osv. bør du oppsøke lege.