Gjenbruk av white spirit
Heller du dette ut i vasken?
Ikke gjør det. Bruk white spiriten heller på nytt. Og spar penger.
Spør deg selv: Hva gjorde du med white spiriten du brukte til å rengjøre malerkosten med etter endt økt? Kastet du den i do eller i utslagsvasken?
Er svaret: "Leverte det til nærmeste miljøstasjon", kan du klappe deg selv på skulderen.
Ved å gjenbruke white spiriten kan du imidlertid utsette turen til miljøstasjonen og i tillegg spare penger.
- Ta vare på white spiriten
White spirit blir nemlig ikke oppbrukt etter én gangs bruk. Malermester Bjørn Knutsen anbefaler å ta vare på white spiriten til en senere anledning. Altså, bruke den om igjen.
- Selv bruker vi vannbasert maling der vi tidligere brukte oljebasert, sier Knutsen til bonytt.no. - Men mange kjøper fremdeles både oljemaling og white spirit til innendørs bruk. Og for utendørs bruk er det fremdeles oljebaserte produkter som gjelder.
Med noen enkle grep kan du altså økonomisere bruken av white spiriten som skal til for å rense penslene for maling.
Slik er malermesterens tips:
1. Rens penslene i white spirit, for eksempel i en tom isboks.
2. Tøm den brukte white spiriten i en tom beholder hver gang du har brukt en skvett. Sørg for at kannen med brukt white spirit er merket "brukt". Det er avgjørende at beholderen er tett - hvis ikke fordunster løsemidlene.
3. Når dunken etter hvert blir fylt opp og har stått en stund, er malingrestene sunket til bunnen. Tøm da den klare væsken på toppen forsiktig over på en annen, brukt kanne. Har du dårligere tid, kan væsken siles gjennom en nylonstrømpe. Da vil smusset bli fanget opp. Nå er væsken klar til bruk igjen. Den resirkulerte white spiriten har trolig et lite fargeskjær som avslører at den har vært brukt, men egenskapene er intakt.
4. Metoden kan gjentas mange ganger, helt til løsemidlene er fordunstet og væsken ikke løser opp malingsrestene lenger.
Aldri i vasken
Dersom du fortsatt lar deg friste av å helle white spiriten i vasken eller do, så skal du vite at du skader miljøet.
- White spirit er et løsemiddel som skal behandles som farlig avfall. Feil bruk kan være et problem for miljøet, for avløpet og for din egen helse, sier Cecilie Kristiansen, seksjonssjef i produktseksjonen i Klima- og forurensningsdirektoratet.
- Hva er konsekvensene av å helle white spirit i vasken?
- Det vil være forskjeller på hvor farlig det er. Det vil kunne oppstå uheldige kjemiske blandinger i selve renseanlegget der det er kjemiske og biologiske prosesser som skal fungere. Giften vil videre kunne komme i slammet som går ut på jordene der maten vår dyrkes. Dessuten vil løsemidlene kunne skade deg selv direkte om du heller kjemikaliene i vasken, særlig når du skyller med varmt vann. Vi har derfor mange grunner til å gjøre det vi kan for at slike midler avhendes riktig, utdyper Kristiansen til bonytt.no.
Klima- og forurensningsdirektoratet står bak nettsiden erdetfarlig.no, som opplyser om helse- og miljøvennlige stoffer som finnes i vanlige forbrukerprodukter, deriblant stoffer og materialer du skal være forsiktig med når du pusser opp.
- White spirit på vei ut
Den norske malingsprodusenten Jotun har White spirit i sitt sortiment. Jotun støtter malermesterens metode for gjenbruk av løsemiddelet.
- Fremgangsmåten er fornuftig. Det er mye bruk og kast i bransjen, og det er synd å kaste materiell og kjemikalier som kan brukes om igjen, sier Egil Holm, teknisk servicesjef i Jotun til bonytt.no.
- Burde ikke metoden vært trykket på etiketten?
- Jo, kanskje det. Men white spirit utgjør en svært liten del av våre produkter og det brukes stadig mindre av det. Vi anbefaler nå å bruke det såpebaserte produktet penselrens for å rengjøringe pensler slik at de kan tas vare på til senere. Middelet mer miljøvennlig og kan brukes både på vannbaserte og oljebaserte malingsprodukter.
Les også:
Slik unngår du skjolder når du maler
Gulvet bestemmer hvordan veggfargen blir