gulvbelegg: Linoleum og vinyl
Derfor bør du velge gulvbelegg
Legger du gulvbelegg i hjemmet, trenger du ikke bekymre deg for skader på gulvet
– Et glass eller en kasserolle som går i gulvet gir fort stygge hakk eller sprekker i et tregulv. Legger du et gulvbelegg vil du ikke ha det problemet. I tillegg er det enkelt å rengjøre.
Det sier Chera Westman, informasjonskonsulent i ifi.no, et informasjonskontor for farge og interiør.
Stort utvalg
Gulvbelegg finnes i dag i mange farger og mønster.
- Det er kanskje grunnen til at det er lettere å velge gulvbelegg nå enn før, i tillegg til at det er praktisk, som i vaskerom og entre, sier redaktør Kriss Daatland i magasinet Bonytt.
- Vi må tilbake til 1970-tallet for å finne utstrakt bruk av gulvbelegg. Da var det også svært populært med kork, som vi har sett som en minitrend de siste par årene, sier Daatland.
Fakta om vinyl og lioleum
- Vinyl er plastikk eller PVC, som er et allsidig plastmateriale.
- Linoleum er et naturmateriale som er laget av linolje, harpiks blandet med enten tremel, steinmel, korkmel eller fargepigmenter med jute. Jute er en strie som brukes på baksiden av belegget. Deretter presses massen ut på juten, som i sin tur blir til et linoleumsbelegg.
Ulike bruksområder
Vinyl- og linoleum har ulike bruksområder. Vinylgulv er perfekt for rom som skal tåle litt fuktighet. For eksempel en yttergang eller entré der du setter fra deg våte sko.
– Linoleum anbefales gjerne til kjøkken, stue og soverom, og kan brukes i alle tørre rom i boligen, sier Westman.
Vinyl - og linoleumsbelegg får du kjøpt både på rull og i småformat /”fliser”. Disse klikker du enkelt på plass. Belegg på rull kommer i to, tre og fire meters bredde. Lengden kan du bestemme selv.
– Klikkvariantene er lette å lykkes med, og er først og fremst utviklet for ”gjør det selv markedet”.
Klikkvinyl og linoleum får du i mange ulike størrelser og varianter. Klikkvariantene legger man som et puslespill, på samme måte som du legger parkett.
Klikkvariantene, enten det er vinyl eller linoleum har en hardere konstruksjon for at not- og fjærprinsippet skal fungere. Linoleum har en hard kjerne av trefiberplate, mens vinyl ofte har en hard kjerne av kompakt vinyl.
Les også: Slik legger du fliser på gulvet
Proff hjelp
Vinylbelegg går fint å legge løst i mindre rom. Dette klarer du fint selv så lenge rommet ikke er større enn rundt femten kvadrat. Kommer du opp i tretti til førti kvadratmeter anbefaler Westman å leie inn en proff gulvlegger. Linoleum er det lurt å lime.
– I store rom må du ofte lime belegget og skjøte det, hvis bredden på rommet er mer enn fire meter. I mindre rom kan vinylbelegg ofte legges løst, eller festes med tape eller gulvlister.
Vinyl- og linoleumsbelegg skjøtes ved at du sveiser med smeltetråd eller ved kjemisk sveising. Dette arbeidet anbefales ikke å gjøre selv.
Uansett om du legger klikkgulv eller belegg på rull, må gulvet under være rett, plant og i god stand for å oppnå et godt resultat.
Hvis det er skakt må du rette det opp. Selv om du har et godt underlag, kan plateskjøter, sparkelstrøk og andre små ujevnheter bli svakt synlig gjennom gulvbelegget etter en tid.
Legger du et klikkgulv på et ujevnt underlag, kan du få knirk eller i verste fall ødelegge gulvet fordi skjøtene tråkkes fra hverandre. Regelen er at underlaget skal være rent, tørt, fast og jevnt.
Les også: Hvordan legge parkett eller laminat-gulv
Baderomsgulv
Det kan være mye penger å spare på å legge gulvbelegg i stedet for fliser på badet.
– Gulvbelegg for bad må være våtromsgodkjent og helt vanntett, sier Gunni Marie Blunck. Hun jobber som markedsansvarlig i Forbo flooring AS.
Vær oppmerksom at det er vinyl som brukes til bad, og ikke linoleum.
– Fordelen med et baderomsbelegg er at du slipper å legge membran og fuge, slik du må med fliser.
Et våtromsgodkjent gulv kan erstatte membranen. Belegg krever ikke at du har varmekabler fordi det er lunt å gå på. Dermed kan du også spare penger på strøm.
Det er mulig å legge en varmefolie for litt mer komfort, eller du kan legge varmekabler. Varmekablene kan ha en maksimumtemperatur på 27 grader.
Verken varmekabler eller varmefolie kan legges rett under gulvbelegget, men må legges i selve betongen på gulvet. Det anbefales ikke å legge belegget oppå de gamle flisene. Da er det bedre å stryke et tynt lag med betong over først for å rette ut fugene i flisene.
Beleggene fås i mange forskjellige mønstre og farger.
Gunni Marie Blunck og Chera Westman gir deg her fremgangsmåte på hvordan du legger gulvbelegg og klikkvinyl.
Slik legger du gulvbelegg på rull i tørre rom
1) Les leggeanvisningen fra produsenten, og følg den slavisk.
2) Sørg for å være to personer.
3) Forsikre deg om at underlaget er jevnt og plant uten ujevnheter.
4) Bestem deg på forhånd om du vil hellime eller legge belegget løst. Husk at linoleum alltid skal hellimes mot underlaget.
5) Legger du vinyl løst, bruk dobbeltsidig teip i kantene. Eller få det under en vaskelist. Ligger det løst, må du ikke dra tunge møbler over gulvet.
6) Bær rullen inn i rommet, og la rullen stå i rommet i 24 timer for at materialet skal få romtemperatur.
7) Rull belegget ut fra midten av rommet, og dra belegget ut mot den ene veggen, så den andre veggen, og rigg det til før du grovskjærer. Finskjær etterpå.
8) Ved helliming – lim først den ene halvdelen og så den andre siden. Det er viktig å følge limanbefalingene til produsentene.
9) Hvis du ikke limer - løft opp litt av belegget og fest med dobbeltsidig teip i hjørner.
10) Avslutt alltid med å liste gulvet får å få penest mulig resultat. Belegget kan du også dytte under eksisterende lister. Det er lurt å avslutte med en feielist. Listene gjør at du strammer belegget til gulvet og veggen.
Slik legger du klikkvinyl
1) Les leggeanvisningen fra produsenten, og følg den slavisk.
2) Sørg for at underlaget er jevnt og plant uten ujevnheter.
3) Bær materialet inn i rommet, og la det stå i 24 timer for at materialet skal få romtemperatur.
4) Legg fuktsperre hvis du har betonggulv eller gulv på grunn.
5) Mål opp rommet, og finn ut hvordan du må tilpasse fra starten av for at det skal gå opp. Den siste ”flisen” mot veggen må ikke være kortere enn 30 cm.
6) Ha alltid 10 millimeter avstand inn til veggen, og legg avstandsklosser. Gulvet kan utvide eller krympe, og må derfor ha plass til å bevege seg.
7) Legg rad for rad etter at du ser at den første raden ligger stabilt mot veggen. Vær nøyaktig.
8) Avslutt med å liste.