Fjerne tapet
Slik fjerner du gammel tapet fra veggene
Én metode er mye lettere enn alle andre.
Å fjerne gammelt tapet fra veggen, enten for å tapetsere på nytt eller bare fordi man ikke ønsker tapet på veggen lengre, kan være utfordende. Og har du først prøvd det, er det ofte en jobb få ønsker å gjenta.
- Mange strever med å fjerne tapet, men det er faktisk verdt å sjekke først om du faktisk er nødt til å fjerne tapetet du har på veggen. Det også lurt å sjekke om det går an å bare tapetsere over – om det er ny tapet du planlegger å legge på veggen. sier Jørgen Bodin hos Tapetgalleriet.
Les også: Slik sparkler du veggen
Tapetsere over den gamle
Dersom du skal legge ny tapet, kan det i enkelte tilfeller gå helt fint å bare tapetsere over den gamle.
- Om tapeten sitter godt til underlaget, går det faktisk i de aller fleste tilfeller helt fint å bare legge ny tapet over, forklarer eksperten.
Man må dog være svært nøye med å grunne med heftgrunn, slik at den nye tapeten fester seg skikkelig.
Bodin forklarer at dette er særlig viktig om tapeten du har på veggen fra før er er vinyltapet.
- Det er viktig å huske på at det er fuktighet som er nøkkelen til fjerning av gammel tapet, og når du da tilfører heftgrunn, så tilfører du også fuktighet. Dette kan i verste fall føre til at tapet som i utgangspunktet satt godt fast i veggen vil begynne å løsne, forklarer eksperten.
Ekspertens råd er derfor at du burde investere i tapetgrunning.
- Denne påføres som en lakk for å forsegle tapeten, slik at den nærmest impregneres før ny tapet til å legges over.
Bodin forklarer at denne ikke vil rette ut ujevnheter i selve veggen, men heller vil være med på å legge en beskyttende hinne mellom hvert lag med tapet, slik at ikke fuktighet trekker gjennom.
Les også: Slik sparkler du gips
Enkelte tapeter fjerner du lettere enn andre
Ikke alle tapeter går det like greit og male over, så i noen tilfeller er man helt nødt til å fjerne den gamle tapeten før man enten maler veggen eller legger ny tapet.
- Det aller beste er jo selvsagt å fjerne den gamle tapeten uansett, forklarer informasjonssjef hos Ifi.no, Chera Westman.
Men hvor lett dette lar seg gjøre, varierer veldig. I noen tilfeller kan man faktisk bare dra den gamle tapeten rett ned fra veggen, men andre ganger er det bare det øverste laget som kommer med når man drar.
Westman forklarer at om man klarer å dra av det øverste laget av den gamle tapeten, så vil det nederste laget av tapeten som blir igjen på veggen faktisk egne seg godt for ny tapetsering. Men her er det svært viktig med heftgrunn. Ellers vil ikke den nye tapeten sitte godt nok.
Husk at tekstiltapet alltid skal fjernes.
- Går ikke dette, må du nok belage deg på å helsparkle, forklarer Bodin.
Les også: Hvordan male veggen uten for mye søl
Fukt mest effektivt
Noen tapeter er slett ikke så samarbeidsvillige, og det vil i mange av disse tilfellene vise seg å bli et blodslit å skulle plukke alle rester ned fra veggen.
- Det er her man må ty til fukt, enten i form av direkte å fukte tapeten eller å bruke damp for å oppnå samme effekt, forklarer Bodin.
Fuktighet løser opp tapetlimet, slik at all tapet blir lettere å fjerne og plukke vekk.
Svamp eller damp?
Westman tipser om å bruke en svamp for å gjøre jobben.
- Det letteste er å prøve med en svamp først. Fukt denne og gå over veggen, før du så bruker sparkel eller tapetskrape for å løsne tapeten, sier han.
Et annet alternativ er å leie en spesialmaskin hos for eksempel en jernvare eller fargehandel som fjerner tapeten ved hjelp av damp.
- Dette fungerer på stort sett samme måte som ved å bruke en svamp, men er ofte mer effektivt og går raskere, forklarer Bodin.
Når du legger dampflaten mot tapeten vil den løsne slik at du kan skrape den enkelt bort.
- Men pass på gulvet! Ulempen med disse maskinene er at det kan bli litt vannsøl på gulvet og damp i rommet, advarer eksperten.
- Dekk veggen med plast
Det danske bolignettstedet Bolius har et supertriks for å løsne tapet fra veggene raskest mulig:
Før du går i gang risser du dype riper i tapeten med en tapetkniv. Så påfører du tapetoppløser på veggen med en malerulle. La dette sitte på så lenge som angitt på beholderen.
Det neste du gjør er å dekke veggene med plast. Den vil klistre seg til veggen på grunn av tapetoppløseren, og er med på å forhindre at denne fordamper.
Når du så fjerner plasten, skal det være bare å dra tapeten av veggen, forklarer nettstedet.
De siste restene fjerner du med en skrape. Så feier du og støvsuger veggen til den er helt fri for støv og limrester.
Les også: Slik henger du opp bilder og tunge gjenstander i gipsveggen
Fjerne strietapet
Det finnes heldigvis også mange måter å ta bort strietapeten. Det første du må vite er at du ikke må fjerne den. Ta gjerne av i felter der den ikke sitter så godt, men la det stå der den sitter godt fast. Det er nemlig stor sjanse for at den tar med seg mur, puss og annet som finnes på baksiden.
- La heller strietapeten henge, og skjul den ved å helsparkle, sette opp gipsplater, eller bruke underlagsduk, sier Bodin.
Sparkle veggen på nytt
Når tapeten sitter så hardt at ingenting fungerer, er den beste løsningen å helsparkle veggen, ifølge Westman.
- Alternativet er å påføre veggfornyer eller underlagsduk, men mange syntes det blir for mye jobb og velger derfor bare å tapetsere over.
Er det tekstiltapet du har på veggen, må den faktisk alltid fjernes minner Bodin om.
- Og her er eneste utvei om det ikke går å sparkle hele veggen.
Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet, minner eksperten om.
- Disse må rives opp, sparkles og pusses, for slurver du med dette, vil de følge med i tapeten du legger over.
Bodin har også et hemmelig tips når det gjelder underlagsduker.
- De variantene man stort sett får kjøpt i jernvarebutikkene er alle ganske tynne, og vil ikke dekke ujevnheter som man får i for eksempel en grov fiskebeinsstrie. Men det finnes en ekstra tykk duk som egentlig er beregnet på kontraktsmarkedet, som hoteller og lignende. Denne er super, fordi den i tillegg til å dekke veldig godt, også isolerer tilsvarende 5 cm gips, og den demper akustikken i rommet med opptil 28%. Du slipper også alt støvet i forhold til sparkling, og den kommer ferdig grunnet.
Men her må man spørre seg for, da duken ikke markedsføres mot privatmarkedet.
- Du får den kun i spesialforretninger, avslutter Bodin.