Funkishus av betong

Det lille trehuset ble funkishus av betong

Det gamle trehuset ble en dobbelt så stor murbygning da Birthe og familien bygde om.

FUNKISHUS AV BETONG: Store vinduer uten karmer var et bevisst valg, for å få så mye lys og natur inn i huset som mulig. Samtidig var det viktig at funkishuset skulle være usedvanlig åpent, med få rom og store grunnflater.
FUNKISHUS AV BETONG: Store vinduer uten karmer var et bevisst valg, for å få så mye lys og natur inn i huset som mulig. Samtidig var det viktig at funkishuset skulle være usedvanlig åpent, med få rom og store grunnflater. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

- Vi har gått for lite dill dall. Huset er listefritt og uten vinduskarmer. Det er mest mulig vinduer, sier huseier Birthe Kildal til Bonytt.

Hun er en kreativ sjel med interiør som største lidenskap og har hele tiden nye spennende prosjekter på gang.

Dette kan du blant annet se på Instagram-kontoen hennes, villakildal.

Det lille trehuset ble funkishus av betong

Intet mindre enn tre hus har Birthe satt sitt preg på gjennom livet. Alle i ulike livsfaser – for ikke å si stilfaser.

Hus nummer én var et tyrolerhus med vegger i bondeblått og generelt mye panel og terrakotta. Hus nummer to var lyst og luftig i hvitt, med shabby chic-preg.

Birthes fem tips: Fra gammelt og utdatert til nytt og inspirerende!

  • Ta frem gamle skatter fra boden og mal/spraylakk dem i farger som matcher andre ting i interiøret. Ta eksempelvis opp farger fra en pute.
  • Spraymal gamle lampeskjermer lag på lag i forskjellige nyanser som passer hjemmet ditt. Avslutt gjerne med en dusj av gull-, kobber- eller sølvfarge – det gir en fantastisk effekt.
  • Kjøp gjerne billige krukker, vaser, pynteting og mal/spraylakker dem. Det er utrolig hvordan ting forandrer seg med ny farge. Vær tålmodig, og prøv deg frem. Produktene tåler flere lag.
  • Finn skatter på Fretex eller loppemarkeder. En gammel lysestake eller gammelt servise kan myke opp i hjemmet.
  • Sy putene dine selv. Da får du noe ikke alle andre har, og akkurat det gjør sofaen eller stolen mer spennende. Er du virkelig vågal, så kjøp på eBay.

Nå i 2018 er Birthe og familien inne i sitt tredje hus, og vi snakker nordisk-italiensk glam. Birthe beskriver uttrykket som sin egen vri på Kelly Hoppen-stilen.

Det store funkishuset i mur var opprinnelig et ganske lite trehus. Det at de kjøpte huset var dessuten familiens plan B.

De hadde opprinnelig kjøpt en tomt ved sjøen, og planen var å bo i trehuset under byggeprosessen. Men da det nye prosjektet ble for vanskelig å gjennomføre, fordi de ikke kunne bygge slik de ønsket, bestemte de seg i stedet for å bygge ut "underveishuset" de tilfeldigvis hadde havnet i.

– Da måtte vi bare starte en ny prosess, med arkitekt og alt, forteller en lattermild Birthe til Bonytt.

Les også: Huset som flommer over av lys

Fin flyt

Hun tar det meste på strak arm, alt fra byggeprosesser, til å fikse opp gamle lamper, til å blande egne farger. Men det nye huset fikk en litt trang fødsel.

– Vi ga arkitekt Phillip Kvalbein frie tøyler, men da han ikke hadde laget noe i tråd med det vi hadde håpet på, må jeg innrømme at jeg først ble skuffet. Likevel, da vi fikk summet oss, lot vi han gå videre med sin visjon, og det endte med at vi ble kjempefornøyd! Han har laget en god helhet med utgangspunkt i det 300 år gamle bøketreet som står i hagen, hvor man får en sterk følelse av naturelementene, forteller Birthe.

Huset er usedvanlig åpent, med få rom og store grunnflater. Soverom og bad har fått dører, og det finnes en glassdør mellom stuen og kontoret, ellers flyter alt i ett. – Det gjør det funksjonelt, synes Birthe.

I det stilrene huset finnes det nesten bare åpne soner – og at det er fylt med egendesign og omlakkerte gjenbruksfunn, er ikke lett å se.

– Vi har gått for null dilldall. Huset er listefritt og uten vinduskarmer. Det er mest mulig vinduer, rett og slett. Men det gjør det utrolig vanskelig å ta gode instagrambilder her inne, ler hun.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Hjemmet er nokså åpent, men stuen er likevel en egen definert sone.. Vintageteppet er fra Carpet Vista og de to bordene er fra Slettvoll. Sofaene er opprinnelig fra Eilersen, men Birthe har fått dem trukket om med fløyelstekstil fra Designers Guild.
Hjemmet er nokså åpent, men stuen er likevel en egen definert sone.. Vintageteppet er fra Carpet Vista og de to bordene er fra Slettvoll. Sofaene er opprinnelig fra Eilersen, men Birthe har fått dem trukket om med fløyelstekstil fra Designers Guild. Foto: Filippa Tredal

Trendmotstander

Personlig trives Birthe aller best med å sitte i den grønne duosofaen i stuen og kikke utover hagen, men alt i alt er det kjøkkenet som er favorittplassen når det er hverdag. Alt skjer der, forteller Birthe: besøk, familiemiddager og prosjekter. Hun har tegnet kjøkkenet selv.

– Jeg ville ha noe som ingen andre har. I 2009 tegnet jeg kjøkkenet mitt sammen med JH Kjøkken, og ble så fornøyd. Stilmessig ville jeg ha det motsatte i dette huset, med fronter som ikke fikk fingermerker eller samlet støv. "Når jeg først har bygget et spesielt hus, kan jeg ikke komme med et hverdagslig kjøkken", tenkte jeg. Så da dro jeg til Lier og tegnet nok et nytt kjøkken sammen med dem.

Birthe er en egenerklært kjerringa mot strømmen. Hvis hun ser at trenden går mot en spesiell blåfarge, prøver hun seg heller på gamle fargekart.

Eller aller helst: Hun blander sin egen farge. Kjøkkenfrontene måtte gjennom fem ulike beisprøver. Og forleden brukte hun fire dager på å mikse en farge som perfekt matcher det nye tapetet på soverommet. Det viser for øvrig også en annen sterk side av Birthe, hun er stadig i endringsmodus.

Tapetet på soverommet er den dyreste investeringen de gjorde da de flyttet inn her. Og nå drømmer hun om å male over den. Men som regel løser Birthe nye ideer og oppgraderinger på en billig måte. Produkter kjøpt brukt spraymales eller gjøres litt om på, og vips har hun nærmest fått noe nytt.

– Jeg spraymaler alt fra plantebokser på badet til lampeskjermer. Jeg har flere Kähler-vaser som ikke ser ut som de gjorde, for å si det sånn!

Fargepaletten i stuen er valgt med utgangspunkt i maleriet, som henger over sofaen. Maleriet er malt av Birthe for mange år siden. Sidebordet har hun også tegnet selv, og fått laget av Hjem Kjære Hjem. Den gullfargede lampefoten har vært spraymalt i ulike farger opp gjennom, og blomsterpotten til kaktusen er fra Ellos.
Fargepaletten i stuen er valgt med utgangspunkt i maleriet, som henger over sofaen. Maleriet er malt av Birthe for mange år siden. Sidebordet har hun også tegnet selv, og fått laget av Hjem Kjære Hjem. Den gullfargede lampefoten har vært spraymalt i ulike farger opp gjennom, og blomsterpotten til kaktusen er fra Ellos. Foto: Filippa Tredal
Skap vakre stilleben, slik som Birthe har gjort. Vasen er fra Georg Jensen og lyktene er kjøpt på Hjem Kjære Hjem.
Skap vakre stilleben, slik som Birthe har gjort. Vasen er fra Georg Jensen og lyktene er kjøpt på Hjem Kjære Hjem. Foto: Filippa Tredal
Soverommet går over to plan, her ser du skillet mellom stuen og soverommet i det opprinnelige huset. Birthe ønsket egentlig å få designet en trapp, men endte opp med å bygge en selv. Garderoben er en ombygget og malt Ikea-løsning. Taklampen er et 20 år gammelt funn og vegg til vegg-teppet er fra Jacaranda.
Soverommet går over to plan, her ser du skillet mellom stuen og soverommet i det opprinnelige huset. Birthe ønsket egentlig å få designet en trapp, men endte opp med å bygge en selv. Garderoben er en ombygget og malt Ikea-løsning. Taklampen er et 20 år gammelt funn og vegg til vegg-teppet er fra Jacaranda. Foto: Filippa Tredal
På soveromsveggen kommer Birthes kreative side frem. Speilveggen bak sengen er laget av speil fra Ikea, som Birthe har gått løs på med saltsyre og malingsfjerning. Men det er ikke det eneste hjemmelagde på soverommet. Lampeskjermene over nattbordene i lær er fra Thomas Hill og er spraymalt i matchende farge. Sengen er fra Wonderland og sengetøyet i lin er fra Ellos. Endebenken er fra Ikea, men trukket om av Birthe.
På soveromsveggen kommer Birthes kreative side frem. Speilveggen bak sengen er laget av speil fra Ikea, som Birthe har gått løs på med saltsyre og malingsfjerning. Men det er ikke det eneste hjemmelagde på soverommet. Lampeskjermene over nattbordene i lær er fra Thomas Hill og er spraymalt i matchende farge. Sengen er fra Wonderland og sengetøyet i lin er fra Ellos. Endebenken er fra Ikea, men trukket om av Birthe. Foto: Filippa Tredal
Husets hjerte, kjøkkenet, er tegnet etter Birthes behov og stil sammen med JH Kjøkken. Arbeidsbenken brukes til alt fra matlaging til interiørprosjekter. Barstolene er fra Caligaris og taklampene fra Tom Dixon. Over kjøkkenbenken er det lagt fliser med struktur fra Armani, i en glitrende gullbrun farge. – Jeg ville ta opp igjen den varme tonene i rommet, den synes jeg gir mye, sier Birthe.
Husets hjerte, kjøkkenet, er tegnet etter Birthes behov og stil sammen med JH Kjøkken. Arbeidsbenken brukes til alt fra matlaging til interiørprosjekter. Barstolene er fra Caligaris og taklampene fra Tom Dixon. Over kjøkkenbenken er det lagt fliser med struktur fra Armani, i en glitrende gullbrun farge. – Jeg ville ta opp igjen den varme tonene i rommet, den synes jeg gir mye, sier Birthe. Foto: Filippa Tredal
Konsollbordet, speilet og taklampen er alt fra Thomas Hill. Veggskålen til nøkler er fra Bolia og potten med planten er fra Ikea.
Konsollbordet, speilet og taklampen er alt fra Thomas Hill. Veggskålen til nøkler er fra Bolia og potten med planten er fra Ikea. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2018, og sist oppdatert 24/08 2018.

Les også